Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania struktury molekularnej samo-organizujących się frakcji pektyn roślinnych ścian komórkowych

2015/17/B/NZ9/03589

Słowa kluczowe:

pektyny modelowanie numeryczne mikroskopia sił atomowych

Deskryptory:

  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Artur Zdunek 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 595 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-15

Zakończenie projektu: 2019-12-14

Planowany czas trwania projektu: 46 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Pompa próżniowa. Za kwotę 4 000 PLN
  2. Eksykator próżniowy. Za kwotę 3 000 PLN
  3. Powlekacz obrotowy. Za kwotę 40 000 PLN
  4. Rozszerzona licencja programu PQSmol. Za kwotę 10 000 PLN
  5. Zestaw do homogenizowania próbek stałych. Za kwotę 16 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (11)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (24)
  1. Changes of pectin nanostructure and cell wall stiffness inducedin vitro by pectinase
    Autorzy:
    Kozioł A., Cybulska J., Pieczywek P.M, Zdunek A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2017, tom: 161, strony: 197-207), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2017.01.014 - link do publikacji
  2. Aggregation and weak gel formation by pectic polysaccharide homogalacturonan
    Autorzy:
    Pieczywek, M. P., Cieśla, J., Płaziński, W., Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2021, tom: 256, strony: 117566), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2020.117566 - link do publikacji
  3. Structure-Related Gelling of Pectins and Linking with Other Natural Compounds: A Review
    Autorzy:
    Gawkowska D, Cybulska J, Zdunek A.
    Czasopismo:
    Polymers (rok: 2018, tom: 10(7), 762, strony: b.d.), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/polym10070762 - link do publikacji
  4. Cross-linking of diluted alkali-soluble pectin from apple (Malus domestica fruit) in different acid-base conditions
    Autorzy:
    Gawkowska, D., Cieśla, J., Zdunek, A., Cybulska, J.
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2019, tom: 92, strony: 285-292), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2019.02.010 - link do publikacji
  5. Cross-linking of sodium carbonate-soluble pectins from apple by zinc ions
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2018, tom: 196, strony: 45298), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2018.05.024 - link do publikacji
  6. Extension of the GROMOS 56A6CARBO/CARBO_R Force Field for Charged, Protonated and Esterified Uronates
    Autorzy:
    Karina Panczyk, Karolina Gaweda, Mateusz Drach, Wojciech Plazinski
    Czasopismo:
    The Journal of Physical Chemistry B (rok: 2018, tom: 122, strony: 3696-3710), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jpcb.7b11548 - link do publikacji
  7. The Effect of Concentration on the Cross-Linking and Gelling of Sodium Carbonate-Soluble Apple Pectins
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Jolanta Cieśla, Artur Zdunek, Justyna Cybulska
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24(8), strony: nr artukułu 1635), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24081635 - link do publikacji
  8. The concentration-modified physicochemical surface properties of sodium carbonate-soluble pectin from pears (Pyrus communis L.)
    Autorzy:
    Cieśla, J., Koczańska, M., Pieczywek, M. P., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2021, tom: 113, strony: 106524), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2020.106524 - link do publikacji
  9. Dissipative particle dynamics model of homogalacturonan based on molecular dynamics simulations
    Autorzy:
    Pieczywek, P. M., Płaziński, W., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2020, tom: 10, strony: 14691), Wydawca: Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-020-71820-2 - link do publikacji
  10. Resolving the nanostructure of sodium carbonate extracted pectins (DASP) from apple cell walls with atomic force microscopy and molecular dynamics
    Autorzy:
    Pieczywek P.M., Kozioł A., Płaziński W., Cybulska J., Zdunek A.
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2020, tom: 104, strony: 105726), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2020.105726 - link do publikacji
  11. An Atomic Force Microscopy Study on the Effect Arabinofuranosidase on the Structure of Pectin Extracted from Apple Fruit Using Sodium Carbonate
    Autorzy:
    Pieczywek, P. M., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: 4064), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms21114064 - link do publikacji
  1. Interaction of zinc ions with diluted alkali soluble pectin fraction
    Autorzy:
    Ganczarenko Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    16th International Workshop for Young Scientists "BioPhys Spring 2017" (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN
    Data:
    konferencja 1-3.06.2017
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ stężenia pektyn ekstrahowanych węglanem sodu z jabłek na ich proces sieciowania
    Autorzy:
    Gawkowska D., Cieśla J., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    Konferencja Doktorantów pt. "Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu" (rok: 2018, ), Wydawca: Wydział Inżynierii Produkcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Data:
    konferencja 25 października 2018
    Status:
    Opublikowana
  3. In vitro enzymatic-induced DASP nanostructure reorganization
    Autorzy:
    Kozioł Arkadiusz, Pieczywek Piotr, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    8th AFM BioMed Conference Kraków (rok: 2017, ), Wydawca: Jagiellonian University, Institute of Nuclear Physics PAS
    Data:
    konferencja 4-8.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  4. Influence of pectin concentration on cross-linking process
    Autorzy:
    Gawkowska Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    Biologically Active Compounds in Food 2 nd International Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Lodz University of Technology, Polish Society of Food Technologists
    Data:
    konferencja 9-10.11.2017
    Status:
    Opublikowana
  5. The concentration affected aggregation and gelation in solution of sodium carbonate-soluble pectin extracted from pears
    Autorzy:
    Koczańska, M., Cieśla, J., Gawkowska, D., Pieczywek, P., Cybulska, J., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  6. Właściwości kwasowo-zasadowe pektyn wyizolowanych z jabłek
    Autorzy:
    Ganczarenko Diana, Cieśla Jolanta, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    60. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego (rok: 2017, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 17-21.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  7. Zinc and strontium ions as cross-linking agents of pectins
    Autorzy:
    Ganczarenko D., Cybulska J., Zdunek A>
    Konferencja:
    11th International Conference on Agrophysics (rok: 2016, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN
    Data:
    konferencja 26-28 września 2016
    Status:
    Opublikowana
  8. Acidic, electrokinetic and structural properties of zinc ions/pectin systems
    Autorzy:
    Gawkowska Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    Biologically Active Compounds in Food 2 nd International Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Lodz University of Technology, Polish Society of Food Technologists
    Data:
    konferencja 9-10.11.2017
    Status:
    Opublikowana
  9. Physicochemical properties of the diluted alkali-soluble pectin from pears and its concentration-affected cross-linking process.
    Autorzy:
    Cieśla J., Koczańska M., Pieczywek P., Gawkowska D., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    15th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience (rok: 2019, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 13-15 listopada
    Status:
    Opublikowana
  10. Wpływ jonów cynku na elektrokinetyczne i strukturalne właściwości frakcji DASP pektyn
    Autorzy:
    Gawkowska Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    X Sympozjum Doktorantów "Współczesne Problemy w Naukach o Życiu" (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN
    Data:
    konferencja 26.10.2017
    Status:
    Opublikowana
  11. Właściwości reologiczne i strukturalne pektyn rozpuszczalnych w rozcieńczonych alkaliach modyfikowanych jonami cynku
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    Kuźnia Młodych Talentów Akademii Młodych Uczonych Polskiej Akademii Nauk (rok: 2018, ), Wydawca: Akademia Młodych Uczonych PAN
    Data:
    konferencja 18-21.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  12. Cross-linking of pectins (sodium carbonate fraction) by divalent metal ions: a case study on zinc ions
    Autorzy:
    Ganczarenko D., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Biofizyczne
    Data:
    konferencja 28 czerwca - 1 lipca, 2016
    Status:
    Opublikowana
  13. In vitro pectinase-induced changes of pectin structures and cell wall stiffness
    Autorzy:
    Kozioł A., Cybulska J., Pieczywek P.M., Zdunek A.
    Konferencja:
    XIX Annual Linz Winter Workshop (rok: 2017, ), Wydawca: Johannes Kepler University Linz
    Data:
    konferencja 3-6 lutego 2017
    Status:
    Opublikowana
  14. Oddziaływanie pektyn rozpuszczalnych w rozcieńczonych alkaliach z jonami cynku i strontu
    Autorzy:
    Ganczarenko D.
    Konferencja:
    IX Sympozjum Doktorantów pt. "Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydział Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Data:
    konferencja 27 października 2016
    Status:
    Opublikowana
  15. Structural organization of apple pectin extracted using sodium carbonate in different acid-base conditions
    Autorzy:
    J. Cybulska, J. Cieśla, D. Gawkowska, A. Zdunek
    Konferencja:
    15th International Conference on Polysaccharides- Glycoscience (rok: 2019, ), Wydawca: Czach Chemical Society
    Data:
    konferencja 13-15 listopada
    Status:
    Opublikowana
  16. Structure and role of pectins (sodium carbonate fraction) for cell walls mechanics
    Autorzy:
    Kozioł A., Cybulska J., Pieczywek P.M., Zdunek A.
    Konferencja:
    XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Biofizyczne
    Data:
    konferencja 28 czerwca - 1 lipca, 2016
    Status:
    Opublikowana
  17. The influence of zinc ions on the cross-linking of diluted alkali soluble pectin from apples
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Jolanta Cieśla, Arkadiusz Kozioł, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    VI International Session of Young Scientific Staff 'Food - tradition and modernity' (rok: 2018, ), Wydawca: Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis Sp.z. o.o.
    Data:
    konferencja 24-25.05.2018
    Status:
    Opublikowana
  18. The structural characterization of sodium carbonate soluble fraction of pectin (DASP) extracted from plant cell walls
    Autorzy:
    Pieczywek Piotr, Kozioł Arkadiusz, Ganczarenko Diana, Zdunek Artur
    Konferencja:
    8th AFM BioMed Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Jagiellonian University, Institute of Nuclear Physics PAS
    Data:
    konferencja 4-8.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  19. Wpływ jonów cynku na proces żelowania pektyn rozpuszczalnych w rozcieńczonych alkaliach
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Jolanta Cieśla, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    VI Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2018, ), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności SGGW
    Data:
    konferencja 26-27.06.2018
    Status:
    Opublikowana
  20. An effect of pH on gelation of sodium carbonate-soluble pectin extracted from pears
    Autorzy:
    Koczańska, M., Cieśla, J., Gawkowska, D., Pieczywek, P., Cybulska, J., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  21. Investigation on interactions of pectins with divalent metal ions (zinc and strontium ions)
    Autorzy:
    Ganczarenko D., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience (rok: 2016, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 19-21 października 2016
    Status:
    Opublikowana
  22. Jony cynku jako czynnik sieciujący pektyny
    Autorzy:
    Diana Ganczarenko, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne (rok: 2019, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Biofizyczne oddział w Lublinie
    Data:
    konferencja 24-25 maja 2016
    Status:
    Opublikowana
  23. Possible self-assembly mechanism of sodium carbonate-soluble fraction of pectin (DASP) studied with the atomic force microscopy and molecular dynamics
    Autorzy:
    Pieczywek, P.M., Kozioł, A., Gawkowska, D., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  24. The cross-linking process of sodium carbonate-soluble pectin from apples in the presence of strontium chloride'
    Autorzy:
    Gawkowska, D., Cieśla, J., Cybulska, J., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana