Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Możliwości kontroli procesu retrogradacji skrobi

2013/11/B/NZ9/01951

Słowa kluczowe:

skrobia retrogradacja nieskrobiowe hydrokoloidy polisacharydowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Marek Sikora 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 668 610 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-09-10

Zakończenie projektu: 2018-03-09

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. komputer stacjonarny z drukarką. Za kwotę 5 000 PLN
  2. reometr. Za kwotę 300 000 PLN
  3. komputer przenośny. Za kwotę 5 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. Molecular Analysis of Retrogradation of Corn Starches
    Autorzy:
    Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Anna Dobosz, Piotr Tomasik, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Hanna Maria Baranowska
    Czasopismo:
    Polymers (rok: 2019, tom: 11, strony: 1764), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    doi:103390/polym11111764 - link do publikacji
  2. INFLUENCE OF XANTHAN GUM ON THE SHORT- AND LONG-TERM RETROGRADATION OF POTATO STARCHES OF VARIOUS AMYLOSE CONTENT
    Autorzy:
    Anna Dobosz, Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Radosław Lach, Barbara Borczak
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2020, tom: 102, strony: ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2019.105618 - link do publikacji
  3. Long term retrogradation of corn starch gels
    Autorzy:
    Sikora M., Dobosz A., Krystyjan M.,Tomasik P., Borczak B., Berski W., Łukasiewicz M.
    Czasopismo:
    14-th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience 2018 (rok: 2018, tom: 1, strony: 227-231), Wydawca: Czech Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
  4. POSTĘPY W BADANIACH SKROBI W POLSCE W LATACH 1998-2014
    Autorzy:
    Marek Sikora, Barbara Borczak, Piotr Tomasik
    Czasopismo:
    Nauka Przyroda Technologie (rok: 2015, tom: 9, strony: 16438), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.NPT.2015.4.51 - link do publikacji
  5. RETROGRADACJA SKROBI Z DODATKIEM I BEZ DODATKU NIESKROBIOWYCH HYDROKOLOIDÓW POLISACHARYDOWYCH – METODY POMIARU I ICH ZASTOSOWANIE
    Autorzy:
    Dobosz Anna, Sikora Marek, Krystyjan Magdalena
    Czasopismo:
    Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. (rok: 2014, tom: 5(96), strony: 45432), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/ZNTJ/2014/96/005-020 - link do publikacji
  6. Analysis of the Retrogradation Processes in Potato Starches Blended with Non-Starchy Polysaccharide Hydrocolloids by LF NMR
    Autorzy:
    Hanna Maria Baranowska, Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Anna Dobosz, Piotr Tomasik, Katarzyna Walowiak, Łukasz Masewicz, Barbara Borczak
    Czasopismo:
    Food Bophysics (rok: 2019, tom: 14, strony: 45299), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11483-019-09600-3 - link do publikacji
  7. SHORT- AND LONG-TERM RETROGRADATION OF POTATO STARCHES WITH VARYING AMYLOSE CONTENT
    Autorzy:
    Anna Dobosz, Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Piotr Tomasik, Radosław Lach, Barbara Borczak, Wiktor Berski, Marcin Łukasiewicz,
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2019, tom: 99, strony: 2399-2403), Wydawca: SCI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.9446 - link do publikacji