Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Synchroniczna i diachroniczna analiza komparatywna tekstów przepisów kulinarnych i medycznych w historii języka angielskiego.

2013/11/B/HS2/02504

Słowa kluczowe:

przepis synchronia diachronia typologia tekstu semantyka składnia j.średnioangielski j.nowoangielski

Deskryptory:

  • HS2_5: Historia języka i dialektologia, badania współczesnego języka i analiza dyskursu, tekstologia i translatologia lingwistyczna

Panel:

HS2 - Kultura i twórczość kulturowa: literaturoznawstwo, bibliotekoznawstwo, językoznawstwo, kulturoznawstwo, nauki o sztuce

Jednostka realizująca:

Społeczna Akademia Nauk, Instytut Anglistyki

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Magdalena Bator 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: OPUS 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 203 978 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-08-11

Zakończenie projektu: 2017-08-10

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. laptop. Za kwotę 6 000 PLN
  2. drukarka + skaner. Za kwotę 2 000 PLN
  3. dysk zewnetrzny. Za kwotę 800 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (16)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. The structure of Early Modern English recipe headings: culinary vs. medical.
    Autorzy:
    Bator, Magdalena; Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Kwartalnik Neofilologiczny (rok: 2018, tom: LXV, strony: 102-119), Wydawca: PAN
    Status:
    Opublikowana
  2. Middle and Early Modern English medical recipes: some notes on specialised terminology.
    Autorzy:
    Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Anglica. An International Journal of English Studies. (rok: 2018, tom: 27/2, strony: -), Wydawca: Uniwersytet Warszawski
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  3. A formal analysis of the culinary recipe - Middle English vs. Anglo-Norman
    Autorzy:
    Bator Magdalena
    Czasopismo:
    Linguistica Silesiana (rok: 2016, tom: 37, strony: 65-90), Wydawca: Uniwersytet Śląski
    Status:
    Opublikowana
  4. Foreign influences on the language of cookery in Middle English
    Autorzy:
    Bator Magdalena
    Czasopismo:
    Kwartalnik Neofilologiczny (rok: 2015, tom: LXII (4), strony: 567-584), Wydawca: PAN
    Status:
    Opublikowana
  5. Noun phrase modification in Early Modern English recipes.
    Autorzy:
    Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Anglica. An International Journal of English Studies. (rok: 2017, tom: 26/2, strony: 37-49), Wydawca: Uniwersytet Warszawski
    Status:
    Opublikowana
  6. Early English recipe - the development of the text type.
    Autorzy:
    Bator, Magdalena / Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Academic Journal of Modern Philology (rok: 2018, tom: -, strony: -), Wydawca: Wyższa Szkoła Filologiczna, Wrocław & Komisja Nauk Filologicznych Polskiej Akademii Nauk
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  7. How (im)precise can a cook be? - the case of medieval English recipes
    Autorzy:
    Bator Magdalena
    Czasopismo:
    Medievo Europeo (rok: 2017, tom: 45292, strony: 45428), Wydawca: University Firenze
    Status:
    Opublikowana
  8. Measures in medieval English recipes - culinary vs. medical
    Autorzy:
    Bator Magdalena; Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Studia Anglica Posnaniensia (rok: 2017, tom: 52, strony: 21-52), Wydawca: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/stap-2017-0002 - link do publikacji
  9. Medieval medical writings and their readers: Communication of knowledge in Middle English medical recipes.
    Autorzy:
    Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Linguistica Silesiana (rok: 2017, tom: 38, strony: 111-124), Wydawca: Uniwersytet Śląski
    Status:
    Opublikowana
  10. Rhyming recipes in Medieval cookbooks.
    Autorzy:
    Bator Magdalena
    Czasopismo:
    Linguistica Silesiana (rok: 2017, tom: 38, strony: 95-109), Wydawca: Uniwersytet Śląski
    Status:
    Opublikowana
  11. The author-reader relationship in Early Modern English recipes.
    Autorzy:
    Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Kwartalnik Neofilologiczny (rok: 2018, tom: LXV/1, strony: 74-87), Wydawca: PAN
    Status:
    Opublikowana
  12. The structure of Early Modern English culinary recipe
    Autorzy:
    Bator Magdalena
    Czasopismo:
    Kwartalnik Neofilologiczny (rok: 2018, tom: LXV/1, strony: 161-175), Wydawca: PAN
    Status:
    Opublikowana
  13. On the development of the English cooking recipe
    Autorzy:
    Bator Magdalena
    Czasopismo:
    Academic Journal of Modern Philology (rok: 2016, tom: 5, strony: 45488), Wydawca: Wyższa Szkoła Filologiczna, Wrocław & Komisja Nauk Filologicznych Polskiej Akademii Nauk
    Status:
    Opublikowana
  14. Recipe, receipt and prescription in the history of English
    Autorzy:
    Bator Magdalena; Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    SELIM (rok: 2016, tom: 21, strony: 45314), Wydawca: Spanish Society for Medieval English Language and Literature
    Status:
    Opublikowana
  15. Ways of introducing specialised terminology in Middle English medical recipes
    Autorzy:
    Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Kwartalnik Neofilologiczny (rok: 2015, tom: LXII (4), strony: 585-594), Wydawca: PAN
    Status:
    Opublikowana
  16. And ƥan it wole be a good oynement restoratif… pre- and postnominal adjectives in Middle English medical recipes
    Autorzy:
    Sylwanowicz Marta
    Czasopismo:
    Anglica. An International Journal of English Studies. (rok: 2016, tom: 25/2, strony: 57-71), Wydawca: Uniwersytet Warszawski
    Status:
    Opublikowana
  1. The typology of medieval recipes - culinary vs. medical
    Autorzy:
    Bator Magdalena; Sylwanowicz Marta
    Książka:
    Essays and Studies in Middle English (Studies in English Medieval Language and Literature Ed.J. Fisiak et al.) (rok: 2017, tom: 49, strony: 12359), Wydawca: Peter Lang Verlag
    Status:
    Opublikowana
  2. Once you see it, once you don't - the case of null objects in Middle English culinary and medical recipes
    Autorzy:
    Bator Magdalena; Sylwanowicz Marta
    Książka:
    Current developments in English historical linguistics (rok: 2017, tom: -, strony: 51-67), Wydawca: Kijak, A., Łęcki, A. Nykiel, J.(eds.)
    Status:
    Opublikowana