Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

The ability of Lactobacillus helveticus strains to a production of biologically active peptides - an antioxidative properties of selected whey protein preparations fermented by these bacteria.

2014/15/N/NZ9/04042

Keywords:

Lactic Acid Bacteria (LAB) Lactobacillus helveticus Cell - Envelope associated Proteinases (CEPs) probiotics bioactive peptides antioxidant properties

Descriptors:

  • NZ1_9: Biotechnology
  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

Katarzyna Skrzypczak 

Number of co-investigators in the project: 2

Call: PRELUDIUM 8 - announced on 2014-09-15

Amount awarded: 100 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2015-08-10

Project end date (Y-m-d): 2017-11-09

Project duration:: 27 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Wortex ze zmiennymi platformami na próbki o różnych objętościach (3 596 PLN)
  2. Wirówka z prędkością do 18 000 rpm z chłodzeniem i wymiennymi rotorami dostosowanymi do różnej wielkości prób. (23 000 PLN)
  3. Łażnia wodna z mieszadłem magnetycznym. (3 210 PLN)
  4. Komora klimatyczna do przeprowadzenia procesów fermentacyjnych z modułem do analiz elektroforetycznych.

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (5)
  • Articles in post-conference publications (3)
  1. Distribution of cell envelope proteinases genes among Polish strains of Lactobacillus helveticus
    Authors:
    Katarzyna Skrzypczak, Waldemar Gustaw, Adam Waśko
    Academic press:
    Polish Journal of Microbiology (rok: 2018, tom: 67, strony: 203-211), Wydawca: Polish Society of Microbiologists
    Status:
    Published
    DOI:
    10.21307/pjm-2018-026 - link to the publication
  2. EFFECTS OF PROBIOTIC FERMENTATION OF SELECTED MILK AND WHEY PROTEIN PREPARATIONS ON BIOACTIVE AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES
    Authors:
    Katarzyna Skrzypczak, Ewa Jabłońska-Ryś, Emilia Fornal, Aneta Sławińska, Wojciech Radzki, Adam Waśko and Waldemar Gustaw
    Academic press:
    Italian Journal of Food Science (rok: 2019, tom: bd., strony: bd), Wydawca: Chiriotti Editori
    Status:
    Accepted for publication
    DOI:
    10.14674/IJFS-1438 - link to the publication
  3. Study on the antioxidant properties of milk protein preparations hydrolyzed by Lactobacillus helveticus
    Authors:
    Katarzyna Skrzypczak, Bartosz Sołowiej, Adam Waśko, Anna Kononiuk, Waldemar Gustaw
    Academic press:
    Czech Journal of Food Sciences , Wydawca: Czech Academy of Agricultural Sciences
    Status:
    Submitted
  4. Ҡ-casein as a source of short-chain bioactive peptides generated by Lactobacillus helveticus.
    Authors:
    K.Skrzypczak, W. Gustaw, D. Szwajgier,E.Fornal, A. Waśko
    Academic press:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 54(11), strony: 3679-3688), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s13197-017-2830-2 - link to the publication
  5. Antioxidative properties of milk protein preparations fermented by Polish strains of Lactobacillus helveticus
    Authors:
    K. Skrzypczak , W. Gustaw, E. Jabłońska - Ryś, M. Michalak - Majewska1, A. Sławińska, W. Radzki, K. Gustaw, A. Waśko
    Academic press:
    Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria (rok: 2017, tom: 16(2), strony: 199-207), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
    DOI:
    10.17306/J.AFS.2017.0479 - link to the publication
  1. Na szkoleniu w Państwie Środka
    Authors:
    Katarzyna Skrzypczak
    Conference:
    nie dotyczy (rok: 2018, ), Wydawca: Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego PL ISSN 1899-346X Rok XXII Nr 1(85) styczeń–luty 2018
    Data:
    konferencja nie dotyczy
    Status:
    Published
  2. Study on antioxidant properties of milk protein preparations hydrolyzed by Lactobacillus helveticus
    Authors:
    Katarzyna Skrzypczak, Ewa Jabłooska-Ryś, Aneta Sławioska, Waldemar Gustaw, Monika Michalak-Majewska, Wojciech Radzki, Klaudia Gustaw
    Conference:
    International Conference of Natural and Medical Science: Young Scientists, PhD Students and Student (rok: 2017, ), Wydawca: MEDtube Ltd.
    Data:
    konferencja 01-03.12.2017
    Status:
    Published
  3. Book of Abstracts:,,Antioxidant properties of selected whey and milk protein preparations fermented by Lactobacillus helveticus strains"
    Authors:
    Skrzypczak K, Gustaw W., Jabłońska-Ryś E., Michalak-Majewska M., Sławińska A., Radzki W., Ciołkowska A., Gustaw K., Waśko A
    Conference:
    The Food Factor I Barcelona Conference, 2-4 November 2016, Barcelona (Spain) (rok: 2016, ), Wydawca: Formatex Research Center
    Data:
    konferencja 02-04.11,2016
    Status:
    Published