Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zdolność szczepów Lactobacillus helveticus do produkcji peptydów biologicznie aktywnych - właściwości antyoksydacyjne wybranych preparatów białek serwatkowych fermentowanych przy udziale tych bakterii.

2014/15/N/NZ9/04042

Słowa kluczowe:

bakterie kwasu mlekowego (LAB) Lactobacillus helveticus proteinazy związane z powierzchnią komórki (CEPs) probiotyki peptydy bioaktywne właściwości antyoksydacyjne

Deskryptory:

  • NZ1_9: Biotechnologia
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Katarzyna Skrzypczak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-08-10

Zakończenie projektu: 2017-11-09

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Łażnia wodna z mieszadłem magnetycznym.. Za kwotę 3 210 PLN
  2. Komora klimatyczna do przeprowadzenia procesów fermentacyjnych z modułem do analiz elektroforetycznych. Za kwotę 0 PLN
  3. Wortex ze zmiennymi platformami na próbki o różnych objętościach. Za kwotę 3 596 PLN
  4. Wirówka z prędkością do 18 000 rpm z chłodzeniem i wymiennymi rotorami dostosowanymi do różnej wielkości prób.. Za kwotę 23 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. Ҡ-casein as a source of short-chain bioactive peptides generated by Lactobacillus helveticus. IF: 1,262
    Autorzy:
    K.Skrzypczak, W. Gustaw, D. Szwajgier,E.Fornal, A. Waśko
    Czasopismo:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 54(11), strony: 3679-3688), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1007/s13197-017-2830-2 - link do publikacji
  2. Antioxidative properties of milk protein preparations fermented by Polish strains of Lactobacillus helveticus
    Autorzy:
    K. Skrzypczak , W. Gustaw, E. Jabłońska - Ryś, M. Michalak - Majewska1, A. Sławińska, W. Radzki, K. Gustaw, A. Waśko
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria (rok: 2017, tom: 16(2), strony: 199-207), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.17306/J.AFS.2017.0479 - link do publikacji
  3. Distribution of cell envelope proteinases genes among Polish strains of Lactobacillus helveticus IF: ,938
    Autorzy:
    Katarzyna Skrzypczak, Waldemar Gustaw, Adam Waśko
    Czasopismo:
    Polish Journal of Microbiology (rok: 2018, tom: 67, strony: 203-211), Wydawca: Polish Society of Microbiologists
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.21307/pjm-2018-026 - link do publikacji
  4. Study on the antioxidant properties of milk protein preparations hydrolyzed by Lactobacillus helveticus
    Autorzy:
    Katarzyna Skrzypczak, Bartosz Sołowiej, Adam Waśko, Anna Kononiuk, Waldemar Gustaw
    Status:
    Złożone
  5. EFFECTS OF PROBIOTIC FERMENTATION OF SELECTED MILK AND WHEY PROTEIN PREPARATIONS ON BIOACTIVE AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES IF: ,615
    Autorzy:
    Katarzyna Skrzypczak, Ewa Jabłońska-Ryś, Emilia Fornal, Aneta Sławińska, Wojciech Radzki, Adam Waśko and Waldemar Gustaw
    Czasopismo:
    Italian Journal of Food Science (rok: 2019, tom: bd., strony: bd), Wydawca: Chiriotti Editori
    Status:
    Przyjęte
    Doi:
    10.14674/IJFS-1438 - link do publikacji
  1. Book of Abstracts:,,Antioxidant properties of selected whey and milk protein preparations fermented by Lactobacillus helveticus strains"
    Autorzy:
    Skrzypczak K, Gustaw W., Jabłońska-Ryś E., Michalak-Majewska M., Sławińska A., Radzki W., Ciołkowska A., Gustaw K., Waśko A
    Konferencja:
    The Food Factor I Barcelona Conference, 2-4 November 2016, Barcelona (Spain) (rok: 2016, ), Wydawca: Formatex Research Center
    Data:
    konferencja 02-04.11,2016
    Status:
    Opublikowane
  2. Na szkoleniu w Państwie Środka
    Autorzy:
    Katarzyna Skrzypczak
    Konferencja:
    nie dotyczy (rok: 2018, ), Wydawca: Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego PL ISSN 1899-346X Rok XXII Nr 1(85) styczeń–luty 2018
    Data:
    konferencja nie dotyczy
    Status:
    Opublikowane
  3. Study on antioxidant properties of milk protein preparations hydrolyzed by Lactobacillus helveticus
    Autorzy:
    Katarzyna Skrzypczak, Ewa Jabłooska-Ryś, Aneta Sławioska, Waldemar Gustaw, Monika Michalak-Majewska, Wojciech Radzki, Klaudia Gustaw
    Konferencja:
    International Conference of Natural and Medical Science: Young Scientists, PhD Students and Student (rok: 2017, ), Wydawca: MEDtube Ltd.
    Data:
    konferencja 01-03.12.2017
    Status:
    Opublikowane