Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

The changes in amino acids profile of potatoes with different flesh color during storage

2013/11/N/NZ9/00117

Keywords:

potato amino acids polyphenols anthocyanins storage

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

Agnieszka Nemś 

Number of co-investigators in the project: 3

Call: PRELUDIUM 6 - announced on 2013-09-16

Amount awarded: 74 928 PLN

Project start date (Y-m-d): 2014-08-05

Project end date (Y-m-d): 2016-02-04

Project duration:: 18 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Laptop z drukarką i oprogramowanie (5 004 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (2)
  • Articles in post-conference publications (8)
  1. Amino acid composition of flesh-coloured potatoes as affected by storage conditions
    Authors:
    Anna Pęksa, Joanna Miedzianka, Agnieszka Nemś
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 266, strony: 335-342), Wydawca: ELSEVIER SCI LTD
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.foodchem.2018.06.026 - link to the publication
  2. ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW PROZDROWOTNYCH W ZIEMNIAKACH ODMIAN O RÓŻNEJ BARWIE MIĄŻSZU
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Bromatologia i Chemia Toksykologiczna (rok: 2015, tom: 68 (3), strony: 473 – 478), Wydawca: Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne
    Status:
    Published
  1. Zmiany zawartości aminokwasów egzogennych w ziemniakach 6 odmian o zróżnicowanej barwie miąższu podczas przechowywania
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Anna Pęksa, Joanna Miedzianka, Agnieszka Kita, Elżbieta Rytel, Karel Hamouz
    Conference:
    IX Konferencja Naukowa Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 9-11 maj
    Status:
    Published
  2. Zmiany zawartości białka w ziemniakach sześciu odmian o różnej barwie miąższu, w zależności od warunków przechowywania
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Anna Pęksa, Joanna Miedzianka
    Conference:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Published
  3. Potato juice as a source of nutritive and bioactive substances
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Anna Pudło, Maria Stańkowska
    Conference:
    The 6th International Conference on Food Factors (rok: 2015, ), Wydawca: Korean Society of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 22-25 listopada
    Status:
    Published
  4. Wpływ warunków przechowywania ziemniaka sześciu odmian o różnej barwie miąższu na zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą ABTS
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Anna Pęksa, Joanna Miedzianka
    Conference:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Published
  5. ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW PROZDROWOTNYCH W ZIEMNIAKACH ODMIAN O RÓŻNEJ BARWIE MIĄŻSZU
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Agnieszka Kita
    Conference:
    XXIV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bezpieczna Żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo FArmaceutyczne
    Data:
    konferencja 7-18 wrzesień
    Status:
    Published
  6. Zmiany zawartości cukrów w ziemniakach sześciu odmian o kolorowej barwie miąższu podczas przechowywania
    Authors:
    Anna Pęksa, Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka
    Conference:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Published
  7. Porównanie profilu aminokwasów wolnych występujących w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu
    Authors:
    Anna Pęksa, Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Agnieszka Kita, Agnieszka Tajner- Czopek, Karel Hamouz
    Conference:
    IX Konferencja Naukowa Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 9-11 maj
    Status:
    Published
  8. Wpływ przechowywania ziemniaków odmian o kolorowym miąższu na stabilność wolnych aminokwasów
    Authors:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Kita, Agnieszka Tajner-Czopek
    Conference:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN "Żywność dla przyszłości" (rok: 2017, ), Wydawca: Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk
    Data:
    konferencja 4-5 lipiec
    Status:
    Published