Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zmiany profilu aminokwasowego ziemniaków o różnej barwie miąższu podczas przechowywania

2013/11/N/NZ9/00117

Słowa kluczowe:

ziemniak aminokwasy polifenole antocyjany przechowywanie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Agnieszka Nemś 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 74 928 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-08-05

Zakończenie projektu: 2016-02-04

Planowany czas trwania projektu: 18 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Laptop z drukarką i oprogramowanie. Za kwotę 5 004 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (8)
  1. Amino acid composition of flesh-coloured potatoes as affected by storage conditions
    Autorzy:
    Anna Pęksa, Joanna Miedzianka, Agnieszka Nemś
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 266, strony: 335-342), Wydawca: ELSEVIER SCI LTD
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.06.026 - link do publikacji
  2. ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW PROZDROWOTNYCH W ZIEMNIAKACH ODMIAN O RÓŻNEJ BARWIE MIĄŻSZU
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Bromatologia i Chemia Toksykologiczna (rok: 2015, tom: 68 (3), strony: 473 – 478), Wydawca: Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne
    Status:
    Opublikowana
  1. Zmiany zawartości aminokwasów egzogennych w ziemniakach 6 odmian o zróżnicowanej barwie miąższu podczas przechowywania
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Anna Pęksa, Joanna Miedzianka, Agnieszka Kita, Elżbieta Rytel, Karel Hamouz
    Konferencja:
    IX Konferencja Naukowa Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 9-11 maj
    Status:
    Opublikowana
  2. Zmiany zawartości białka w ziemniakach sześciu odmian o różnej barwie miąższu, w zależności od warunków przechowywania
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Anna Pęksa, Joanna Miedzianka
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  3. Potato juice as a source of nutritive and bioactive substances
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Anna Pudło, Maria Stańkowska
    Konferencja:
    The 6th International Conference on Food Factors (rok: 2015, ), Wydawca: Korean Society of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 22-25 listopada
    Status:
    Opublikowana
  4. Wpływ warunków przechowywania ziemniaka sześciu odmian o różnej barwie miąższu na zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą ABTS
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Anna Pęksa, Joanna Miedzianka
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  5. ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW PROZDROWOTNYCH W ZIEMNIAKACH ODMIAN O RÓŻNEJ BARWIE MIĄŻSZU
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    XXIV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Bezpieczna Żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo FArmaceutyczne
    Data:
    konferencja 7-18 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  6. Zmiany zawartości cukrów w ziemniakach sześciu odmian o kolorowej barwie miąższu podczas przechowywania
    Autorzy:
    Anna Pęksa, Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  7. Porównanie profilu aminokwasów wolnych występujących w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu
    Autorzy:
    Anna Pęksa, Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Agnieszka Kita, Agnieszka Tajner- Czopek, Karel Hamouz
    Konferencja:
    IX Konferencja Naukowa Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie (rok: 2016, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 9-11 maj
    Status:
    Opublikowana
  8. Wpływ przechowywania ziemniaków odmian o kolorowym miąższu na stabilność wolnych aminokwasów
    Autorzy:
    Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Elżbieta Rytel, Agnieszka Kita, Agnieszka Tajner-Czopek
    Konferencja:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN "Żywność dla przyszłości" (rok: 2017, ), Wydawca: Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk
    Data:
    konferencja 4-5 lipiec
    Status:
    Opublikowana