Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Effects of frying parameters on the content of glycidyl esters in fats and fried food.

2012/05/N/NZ9/01508

Keywords:

3-MCPD glycidyl esters frying fats fried food

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

Magda Aniołowska 

Number of co-investigators in the project: 3

Call: PRELUDIUM 3 - announced on 2012-03-15

Amount awarded: 124 800 PLN

Project start date (Y-m-d): 2013-03-01

Project end date (Y-m-d): 2015-08-31

Project duration:: 30 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (7)
  • Articles in post-conference publications (15)
  1. The effect of frying on the glycidyl ester content in palm oil
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 203, strony: 95-103), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.foodchem.2016.02.028 - link to the publication
  2. Wpływ temperatury smażenia i stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość chipsów ziemniaczanych
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (rok: 2014, tom: 272, strony: 63-72), Wydawca: Biuletyn IHAR
    Status:
    Published
  3. The effect of pan frying on the thermooxidative stability of refined rapeseed oil and professional blend
    Authors:
    Magda Aniołowska, Hamdy Zahran, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2015, tom: bd., strony: bd.), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s13197-015-2020-z - link to the publication
  4. The effect of raw materials on thermo-oxidative stability and glycidyl ester content of palm oil during frying
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2016, tom: 96(6), strony: 2257-2264), Wydawca: Wiley
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1002/jsfa.7345 - link to the publication
  5. The effect of type of oil and degree of degradation on glycidyl esters content during the frying of French fries
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Journal American Oil Chemists' Society (rok: 2015, tom: bd., strony: bd.), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s11746-015-2715-3 - link to the publication
  6. Zawartość i skład frakcji polarnej w rafinowanych olejach roślinnych dostępnych na polskim rynku
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2014, tom: 93/4, strony: 492-494), Wydawca: Sigma-Not
    Status:
    Published
    DOI:
    10.12916/przemchem.2014.XX - link to the publication
  7. Monitoring of glycidyl fatty acid esters in refined vegetable oils from retail outlets by LC–MS
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Academic press:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2016, tom: 96(12), strony: 4056-4061), Wydawca: Wiley
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1002/jsfa.7603 - link to the publication
  1. Thermooxidative stability of oils during pan frying
    Authors:
    Magda Aniołowska, Hamdy Zahran, Agnieszka Kita
    Conference:
    19th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 3nd International Session (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 07-09.05.2014
    Status:
    Published
  2. The comparison the thermooxidative stability of rapeseed and palm oils during French fries deep-frying
    Authors:
    Magda Aniołowska
    Conference:
    International Conference on Food Safety and Regulatory Measures (rok: 2015, ), Wydawca: OMICS International
    Data:
    konferencja 17-19.08.2015
    Status:
    Published
  3. Wpływ rodzaju oraz stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość frytek ziemniaczanych
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Nemś, Agnieszka Kita
    Conference:
    III Konferencja Naukową "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie" z tematem przewodnim "Ziemniak rośliną uprawną XXI wieku; Teraźniejszość i perspektywy" (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 12-14.05.2014
    Status:
    Published
  4. Chloropropanole
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    30. Zjazd Wiosenny Sekcji Studenckiej PTChem (rok: 2013, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 11-14.04.2013
    Status:
    Published
  5. Metody oznaczania estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych w olejach rafinowanych
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    30. Zjazd Wiosenny Sekcji Studenckiej PTChem (rok: 2013, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 11-14.04.2013
    Status:
    Published
  6. The effect of raw materials on rate of degradation of rapeseed oil during frying
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    XXIII International Scientific Conference "Progress in Technology of Vegetable Fats" (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 26-29.05.2015
    Status:
    Published
  7. The effect of technological parameters on glycidyl esters content in frying medium
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    19th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 3nd International Session (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 07-09.05.2014
    Status:
    Published
  8. Wpływ rodzaju oleju na zawartość estrów glicydylowych w smażonych frytkach ziemniaczanych
    Authors:
    Magda Aniołowska
    Conference:
    IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 24-26.06.2015
    Status:
    Published
  9. Wpływ rodzaju produktu na tempo degradacji medium smażalniczego i zawartość estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    Postępy w analityce lipidów żywności (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 20-21.10.2014
    Status:
    Published
  10. Determination of glycidyl esters of fatty acids in refined oils from retail outlets by LC-MS
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    18th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session (rok: 2013, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 14-16.05.2013
    Status:
    Published
  11. Determination of glycidyl esters of fatty acids in vegetable oils by LC–MS
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    18th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session (rok: 2013, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 14-16.05.2013
    Status:
    Published
  12. The effect of oil type on glycidyl esters content in oils used for French Fries frying
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    VI Międzynarodowa Konferencja z cyklu: "Quality and safety in food production chain" (rok: 2014, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 26-27.06.2014
    Status:
    Published
  13. Wpływ rodzaju i stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość produktów ziemniaczanych i zawartość estrów glicydylowych
    Authors:
    Magda Aniołowska
    Conference:
    II Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych "Wkraczając w świat nauki 2015" (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 10-11.09.2015
    Status:
    Published
  14. Wpływ wybranych parametrów technologicznych na jakość czipsów ziemniaczanych
    Authors:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Conference:
    III Konferencja Naukową "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie" z tematem przewodnim "Ziemniak rośliną uprawną XXI wieku; Teraźniejszość i perspektywy" (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 12-14.05.2014
    Status:
    Published
  15. Zmiany zawartości estrów glicydylowych w tłuszczach i smażonych gotowych produktach
    Authors:
    Magda Aniołowska
    Conference:
    IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 24-26.06.2015
    Status:
    Published