Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ parametrów smażenia na zawartość estrów glicydylu w tłuszczach i smażonych produktach

2012/05/N/NZ9/01508

Słowa kluczowe:

3-MCPD estry glicydylu smażenie tłuszcze smażone produkty

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Magda Aniołowska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 124 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-03-01

Zakończenie projektu: 2015-08-31

Planowany czas trwania projektu: 30 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (15)
  1. The effect of frying on the glycidyl ester content in palm oil
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 203, strony: 95-103), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2016.02.028 - link do publikacji
  2. Wpływ temperatury smażenia i stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość chipsów ziemniaczanych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (rok: 2014, tom: 272, strony: 63-72), Wydawca: Biuletyn IHAR
    Status:
    Opublikowana
  3. The effect of pan frying on the thermooxidative stability of refined rapeseed oil and professional blend
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Hamdy Zahran, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2015, tom: bd., strony: bd.), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s13197-015-2020-z - link do publikacji
  4. The effect of raw materials on thermo-oxidative stability and glycidyl ester content of palm oil during frying
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2016, tom: 96(6), strony: 2257-2264), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.7345 - link do publikacji
  5. The effect of type of oil and degree of degradation on glycidyl esters content during the frying of French fries
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Journal American Oil Chemists' Society (rok: 2015, tom: bd., strony: bd.), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11746-015-2715-3 - link do publikacji
  6. Zawartość i skład frakcji polarnej w rafinowanych olejach roślinnych dostępnych na polskim rynku
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2014, tom: 93/4, strony: 492-494), Wydawca: Sigma-Not
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.12916/przemchem.2014.XX - link do publikacji
  7. Monitoring of glycidyl fatty acid esters in refined vegetable oils from retail outlets by LC–MS
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2016, tom: 96(12), strony: 4056-4061), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.7603 - link do publikacji
  1. Thermooxidative stability of oils during pan frying
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Hamdy Zahran, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    19th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 3nd International Session (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 07-09.05.2014
    Status:
    Opublikowana
  2. The comparison the thermooxidative stability of rapeseed and palm oils during French fries deep-frying
    Autorzy:
    Magda Aniołowska
    Konferencja:
    International Conference on Food Safety and Regulatory Measures (rok: 2015, ), Wydawca: OMICS International
    Data:
    konferencja 17-19.08.2015
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ rodzaju oraz stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość frytek ziemniaczanych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Nemś, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    III Konferencja Naukową "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie" z tematem przewodnim "Ziemniak rośliną uprawną XXI wieku; Teraźniejszość i perspektywy" (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 12-14.05.2014
    Status:
    Opublikowana
  4. Chloropropanole
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    30. Zjazd Wiosenny Sekcji Studenckiej PTChem (rok: 2013, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 11-14.04.2013
    Status:
    Opublikowana
  5. Metody oznaczania estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych w olejach rafinowanych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    30. Zjazd Wiosenny Sekcji Studenckiej PTChem (rok: 2013, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 11-14.04.2013
    Status:
    Opublikowana
  6. The effect of raw materials on rate of degradation of rapeseed oil during frying
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    XXIII International Scientific Conference "Progress in Technology of Vegetable Fats" (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 26-29.05.2015
    Status:
    Opublikowana
  7. The effect of technological parameters on glycidyl esters content in frying medium
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    19th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 3nd International Session (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 07-09.05.2014
    Status:
    Opublikowana
  8. Wpływ rodzaju oleju na zawartość estrów glicydylowych w smażonych frytkach ziemniaczanych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska
    Konferencja:
    IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 24-26.06.2015
    Status:
    Opublikowana
  9. Wpływ rodzaju produktu na tempo degradacji medium smażalniczego i zawartość estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    Postępy w analityce lipidów żywności (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 20-21.10.2014
    Status:
    Opublikowana
  10. Determination of glycidyl esters of fatty acids in refined oils from retail outlets by LC-MS
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    18th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session (rok: 2013, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 14-16.05.2013
    Status:
    Opublikowana
  11. Determination of glycidyl esters of fatty acids in vegetable oils by LC–MS
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    18th Conference of Young Researches Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session (rok: 2013, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 14-16.05.2013
    Status:
    Opublikowana
  12. The effect of oil type on glycidyl esters content in oils used for French Fries frying
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    VI Międzynarodowa Konferencja z cyklu: "Quality and safety in food production chain" (rok: 2014, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 26-27.06.2014
    Status:
    Opublikowana
  13. Wpływ rodzaju i stopnia degradacji medium smażalniczego na jakość produktów ziemniaczanych i zawartość estrów glicydylowych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska
    Konferencja:
    II Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych "Wkraczając w świat nauki 2015" (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 10-11.09.2015
    Status:
    Opublikowana
  14. Wpływ wybranych parametrów technologicznych na jakość czipsów ziemniaczanych
    Autorzy:
    Magda Aniołowska, Agnieszka Kita
    Konferencja:
    III Konferencja Naukową "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie" z tematem przewodnim "Ziemniak rośliną uprawną XXI wieku; Teraźniejszość i perspektywy" (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 12-14.05.2014
    Status:
    Opublikowana
  15. Zmiany zawartości estrów glicydylowych w tłuszczach i smażonych gotowych produktach
    Autorzy:
    Magda Aniołowska
    Konferencja:
    IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 24-26.06.2015
    Status:
    Opublikowana