Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Liposomy z fitosterolami jako innowacyjne źródło steroli roślinnych o zwiększonej stabilności termiczno-oksydacyjnej i biodostępności w układzie pokarmowym.

2021/43/B/NZ9/00345

Słowa kluczowe:

liposomy sterole roślinne oksydacja polimeryzacja biodostępność trawienie żołądkowo-jelitowe absorpcja jelitowa

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Magdalena Katarzyna Rudzińska 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 22 - ogłoszony 2021-09-15

Przyznana kwota: 2 221 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-10-01

Zakończenie projektu: 2026-10-02

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Stigmasterol and its esters encapsulated in liposomes: Characterization, stability, and derivative formation
    Autorzy:
    Rudzińska M., Cieślik-Boczula K., Grygier A., Kmiecik D., Dwiecki K., Jarzębski M.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 465, strony: 142039), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.142039 - link do publikacji
  2. Liposomes as carriers of bioactive compounds in human nutrition
    Autorzy:
    Rudzińska M., Grygier A., Knight G., Kmiecik D.
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2024, tom: 13, strony: 1814), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods13121814 - link do publikacji