Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Implikacje kryzysu COVID-19 dla przestrzennej integracji rynków rolnożywnościowychoraz funkcjonowania łańcuchów dostaw na świecie, zeszczególnym uwzględnieniem Polski

2021/41/B/HS4/03161

Słowa kluczowe:

rolnictwo żywność kryzys COVID-19 łańcuchy dostaw integracja rynków bezpieczeństwo żywnościowe

Deskryptory:

  • HS4_001: Makroekonomia (w tym: równowaga ekonomiczna, wzrost gospodarczy, wahania koniunkturalne w globalnej gospodarce, ekonomia pracy)
  • HS4_002: Mikroekonomia i ekonomia instytucjonalna
  • HS4_013: Ekonomia międzynarodowa

Panel:

HS4 - Jednostka, instytucje, rynki: ekonomia, finanse, zarządzanie, demografia

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Ekonomii i Finansów

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Agata Stefania Malak-Rawlikowska 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 21 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 392 032 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-01

Zakończenie projektu: 2026-01-10

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Did the COVID-19 pandemic disturb intra-EU trade in agrifood products? Evidence from a counterfactual forecasting approach
    Autorzy:
    Mariusz Hamulczuk, Karolina Pawlak, Daniel Sumner, Grzegorz Szafrański
    Czasopismo:
    Agricultural Economics (AGRICECON) Zemědělská Ekonomika (rok: 2024, tom: 70 (2024) 11, strony: 556-564), Wydawca: Agricultural Economics (AGRICECON) Zemědělská Ekonomika
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17221/253/2024-AGRICECON - link do publikacji
  2. Has Food Security in the EU Countries Worsened During the COVID-19 Pandemic? Analysis of Physical and Economic Access to Food
    Autorzy:
    Karolina Pawlak, Mariusz Hamulczuk, Malak-Rawlikowska, Marta Skrzypczyk
    Czasopismo:
    PLOS ONE (rok: 2024, tom: 19/4, strony: 45675), Wydawca: PLoS ONE 19(4): e0302072
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0302072 - link do publikacji
  3. European Union Agri-Food Prices During Covid-19 and their Selected Determinants / Ceny rolno-żywnościowe w krajach Unii Europejskiej w czasie kryzysu COVID-19 i ich wybrane determinanty.
    Autorzy:
    Mariusz Hamulczuk, Marta Skrzypczyk
    Czasopismo:
    Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics (rok: 2022, tom: 371(2), strony: 45804), Wydawca: Institute of Agricultural and Food Economics National Research Institute; Repozytorium: Baza Wiedzy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego https://v2.sherpa.ac.uk/id/repository/10179
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.30858/zer/147950 - link do publikacji