Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Przeciwdziałanie chorobom niezakaźnym w unijnym prawie żywnościowym

2021/41/N/HS5/01316

Słowa kluczowe:

choroby niezakaźne żywność prawo żywnościowe prawo europejskie

Deskryptory:

  • HS5_2: Prawo konstytucyjne, prawa człowieka, prawo i instytucje międzynarodowe

Panel:

HS5 - Normy i władza: prawo, nauki o polityce, polityka regionalna i społeczna

Jednostka realizująca:

Uniwersytet w Białymstoku

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Jakub Ali Farhan 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 95 603 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-10

Zakończenie projektu: 2025-01-09

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  1. Kompetencje Unii Europejskiej a żywnościowe przyczyny chorób niezakaźnych
    Autorzy:
    Jakub Ali Farhan, Katarzyna Socha
    Czasopismo:
    Studia Prawnicze KUL (rok: 2023, tom: 2, strony: 213-228), Wydawca: Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31743/sp.14056 - link do publikacji
  2. Approval procedure for active substances in plant protection products - doubts of scientific certainty as a source of controversy. Analysis of systemic imperfections on the example of glyphosate
    Autorzy:
    A. Gembicka, J.A. Farhan
    Czasopismo:
    Eastern European Journal of Transnational Relations (rok: 2023, tom: 6, strony: 49-57), Wydawca: Temida 2 Publishing House
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15290/eejtr.2022.06.01.04 - link do publikacji
  3. Kompetencje Unii Europejskiej a żywnościowe przyczyny chorób niezakaźnych
    Autorzy:
    Jakub Ali Farhan, Katarzyna Socha
    Czasopismo:
    Studia Prawnicze KUL (rok: 2023, tom: -, strony: -), Wydawca: Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  4. The Impact of the European Citizens' Initiative to Ban Glyphosate and Protect People and the Environment from Toxic Pesticides on the Functioning of the European Union
    Autorzy:
    Jakub Ali Farhan, Anna Gembicka
    Czasopismo:
    Prawo i Więź (rok: 2023, tom: 3, strony: 293-310), Wydawca: Spółdzielczy Instytut Naukowy
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.36128/priw.vi41.477 - link do publikacji
  5. Common and trace metals in Alzheimer's and Parkinson's diseases
    Autorzy:
    Doroszkiewicz Julia, Farhan Jakub A., Mroczko Jan, Winkel Izabela, Perkowski Maciej, Mroczko Barbara
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2023, tom: 24, strony: 15721), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms242115721 - link do publikacji
  6. Pojęcia zdrowej żywności i zdrowego odżywiania w polityce i prawie Unii Europejskiej
    Autorzy:
    Jakub Ali Farhan, Maciej Perkowski
    Czasopismo:
    Przegląd Prawa Rolnego (rok: 2023, tom: 2, strony: 109-124), Wydawca: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.14746/ppr.2023.33.2.6 - link do publikacji
  7. Approval procedure for active substances in plant protection products - doubts of scientific certainty as a source of controversy. Analysis of systemic imperfections on the example of glyphosate
    Autorzy:
    A. Gembicka, J.A. Farhan
    Czasopismo:
    Eastern European Journal of Transnational Relations (rok: 2023, tom: 6, strony: 49-57), Wydawca: Temida 2 Publishing House
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15290/eejtr.2022.06.01.04 - link do publikacji
  8. Kompetencje Unii Europejskiej a żywnościowe przyczyny chorób niezakaźnych
    Autorzy:
    Jakub Ali Farhan, Katarzyna Socha
    Czasopismo:
    Studia Prawnicze KUL (rok: 2023, tom: -, strony: -), Wydawca: Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II
    Status:
    Przyjęta do publikacji