Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Probiotyki i prebiotyki- mechanizm ich oddziaływania na zdrowotność jelit i wydajność organizmu kury od okresu przedwylęgowego do pełnej dojrzałości zwierzęcia, poprzez wczesną modulację mikrobiomu. OVOBIOM

2019/35/B/NZ9/03186

Słowa kluczowe:

probiotyk prebiotyk mikrobiota jelit in ovo kura

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Katarzyna Stadnicka 

Liczba wykonawców projektu: 13

Konkurs: OPUS 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 2 207 760 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-11-01

Zakończenie projektu: 2025-11-29

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (10)
  1. Emerging in ovo technologies in poultry production and the re-discovered chicken model in preclinical research
    Autorzy:
    Niloofar Akhavan, Marek Bednarczyk, Krzysztof Krajewski, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Physical Sciences Reviews (rok: 2023, ), Wydawca: De Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/psr-2021-0130 - link do publikacji
  2. Effect of synbiotics administered in ovo on microvascularization and histopathological changes in pectoral muscle and the biochemical profile of broiler chicken blood
    Autorzy:
    Bogucka J., Dankowiakowska A., Stanek M., Stadnicka K., Kirkiłło-Stacewicz K.
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2022, tom: 10, strony: 101628), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.psj.2021.101628 - link do publikacji
  3. Quality of poultry meat- the practical issues and knowledge based solutions
    Autorzy:
    Joanna Bogucka, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Physical Sciences Reviews (rok: 2023, ), Wydawca: Walter de Gruyter GmbH
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/psr-2021-0121 - link do publikacji
  4. How to employ metabolomic analysis to research on functions of prebiotics and probiotics in poultry gut health?
    Autorzy:
    Mengjun Wu, Sanling Zuo, Giuseppe Maiorano, Przemysław Kosobucki, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Frontiers in Microbiology (rok: 2022, tom: 13, strony: 1040434), Wydawca: Frontiers'
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3389/fmicb.2022.1040434 - link do publikacji
  5. Quality of poultry meat- the practical issues and knowledge based solutions
    Autorzy:
    Joanna Bogucka, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Physical Sciences Reviews (rok: 2023, ), Wydawca: Walter de Gruyter GmbH
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/psr-2021-0121 - link do publikacji
  6. Emerging in ovo technologies in poultry production and the re-discovered chicken model in preclinical research
    Autorzy:
    Niloofar Akhavan, Marek Bednarczyk, Krzysztof Krajewski, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Physical Sciences Reviews (rok: 2023, ), Wydawca: De Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/psr-2021-0130 - link do publikacji
  7. Effect of synbiotics administered in ovo on microvascularization and histopathological changes in pectoral muscle and the biochemical profile of broiler chicken blood
    Autorzy:
    Bogucka J., Dankowiakowska A., Stanek M., Stadnicka K., Kirkiłło-Stacewicz K.
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2022, tom: 10, strony: 101628), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.psj.2021.101628 - link do publikacji
  8. How to employ metabolomic analysis to research on functions of prebiotics and probiotics in poultry gut health?
    Autorzy:
    Mengjun Wu, Sanling Zuo, Giuseppe Maiorano, Przemysław Kosobucki, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Frontiers in Microbiology (rok: 2022, tom: 13, strony: 1040434), Wydawca: Frontiers'
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3389/fmicb.2022.1040434 - link do publikacji
  9. Effect of synbiotics administered in ovo on microvascularization and histopathological changes in pectoral muscle and the biochemical profile of broiler chicken blood
    Autorzy:
    Bogucka J., Dankowiakowska A., Stanek M., Stadnicka K., Kirkiłło-Stacewicz K.
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2022, tom: 10, strony: 101628), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.psj.2021.101628 - link do publikacji
  10. Evaluation of probiotic growth stimulation using prebiotic ingredients to optimize compounds for in ovo delivery
    Autorzy:
    Niloofar Akhavan, Katarzyna Hrynkiewicz, Dominika Thiem, Cinzia Randazzo, Ann M. Walsh, Kieran J. Guinan, John T. O'Sullivan, Katarzyna Stadnicka
    Czasopismo:
    Frontiers in Microbiology (rok: 2023, tom: 14, strony: 45669), Wydawca: frontiers
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3389/fmicb.2023.1242027 - link do publikacji