Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie wpływu Lactobacillus plantarum ATCC14917 na gospodarkę żelaza u szczurów na diecie wysokotłuszczowej

2019/33/N/NZ9/00699

Słowa kluczowe:

żelazo probiotyki suplementacja otyłość

Deskryptory:

  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • NZ4_2: Fizjologia
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Katarzyna Maria Skrypnik 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 17 - ogłoszony 2019-03-15

Przyznana kwota: 209 996 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-02-18

Zakończenie projektu: 2025-02-17

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Influence of supplementation with iron and probiotic bacteria Lactobacillus plantarum and Lactobacillus curvatus on selected parameters of inflammatory state in rats on a high-fat iron-deficient diet
    Autorzy:
    Katarzyna Skrypnik, Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Iskandar Azmy Harahap and Joanna Suliburska
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2024, tom: 45697, strony: 45697), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.13329 - link do publikacji
  2. Influence of multistrain probiotic and iron supplementation on iron status in rats
    Autorzy:
    Katarzyna Skrypnik, Paweł Bogdański, Magdalena Sobieska, Marcin Schmidt, Joanna Suliburska
    Czasopismo:
    J Trace Elem Med Biol (rok: 2021, tom: 68, strony: 126849), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jtemb.2021.126849 - link do publikacji
  3. Influence of multistrain probiotic and iron supplementation on iron status in rats
    Autorzy:
    Katarzyna Skrypnik, Paweł Bogdański, Magdalena Sobieska, Marcin Schmidt, Joanna Suliburska
    Czasopismo:
    J Trace Elem Med Biol (rok: 2021, tom: 68, strony: 126849), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jtemb.2021.126849 - link do publikacji
  4. Influence of supplementation of probiotic bacteria Lactobacillus plantarum and Lactobacillus curvatus on selected parameters of liver iron metabolism in rats on high-fat iron-deficient diet
    Autorzy:
    Katarzyna Skrypnik a, Agnieszka Olejnik-Schmidt b, Joanna Mikołajczyk-Stecyna a, Marcin Schmidt b, Joanna Suliburska a
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2022, tom: 96, strony: 105205), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2022.105205 - link do publikacji
  5. Influence of supplementation of probiotic bacteria Lactobacillus plantarum and Lactobacillus curvatus on selected parameters of liver iron metabolism in rats on high-fat iron-deficient diet
    Autorzy:
    Katarzyna Skrypnik a, Agnieszka Olejnik-Schmidt b, Joanna Mikołajczyk-Stecyna a, Marcin Schmidt b, Joanna Suliburska a
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2022, tom: 96, strony: 105205), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2022.105205 - link do publikacji
  6. Influence of multistrain probiotic and iron supplementation on iron status in rats
    Autorzy:
    Katarzyna Skrypnik, Paweł Bogdański, Magdalena Sobieska, Marcin Schmidt, Joanna Suliburska
    Czasopismo:
    J Trace Elem Med Biol (rok: 2021, tom: 68, strony: 126849), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jtemb.2021.126849 - link do publikacji