Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia

2018/29/N/NZ9/01160

Słowa kluczowe:

kawa polifenole produkty reakcji Maillarda bioprzyswajalność właściwości przeciwcukrzycowe właściwości anty-neurodegeneracyjne właściwości przeciwnowotworowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Grzelczyk 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 210 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-01-15

Zakończenie projektu: 2022-01-14

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Moduł filtracyjny. Za kwotę 63 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Evaluation of affinity of bioactive isolates from various coffee extracts through binding with PPAR-γ with the use of isothermal titration calorimetry and docking simulation to prevent antidiabetic effects
    Autorzy:
    Joanna Grzelczyk, Grażyna Budryn, Horacio Pérez-Sánchez
    Czasopismo:
    Journal of Thermal Analysis and Calorimetry (rok: 2020, tom: 142, strony: 877-887), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10973-020-09801-w - link do publikacji
  2. Bioaccessibility of coffee bean hydroxycinnamic acids during in vitro digestion influenced by the degree of roasting and activity of intestinal probiotic bacteria, and their activity in Caco-2 and HT29 cells has been received by Food Chemistry.
    Autorzy:
    Joanna Grzelczyk, Dominik Szwajgier, Ewa Baranowska-Wójcik, Grażyna Budryn, Małgorzata Zakłos-Szyda and Bożena Sosnowska
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 392, strony: 133328), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133328 - link do publikacji
  3. Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase A by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation
    Autorzy:
    Joanna Grzelczyk , Grażyna Budryn, Jorge Peña-García, Dominik Szwajgier, Ilona Gałązka-Czarnecka, Joanna Oracz, Horacio Pérez-Sánchez
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 348, strony: 129108), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2021.129108 - link do publikacji