Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia

2018/29/N/NZ9/01160

Słowa kluczowe:

kawa polifenole produkty reakcji Maillarda bioprzyswajalność właściwości przeciwcukrzycowe właściwości anty-neurodegeneracyjne właściwości przeciwnowotworowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Grzelczyk 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 210 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-01-15

Zakończenie projektu: 2022-01-14

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Moduł filtracyjny. Za kwotę 63 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Bioaccessibility of coffee bean hydroxycinnamic acids during in vitro digestion influenced by the degree of roasting and activity of intestinal probiotic bacteria, and their activity in Caco-2 and HT29 cells has been received by Food Chemistry.
    Autorzy:
    Joanna Grzelczyk, Dominik Szwajgier, Ewa Baranowska-Wójcik, Grażyna Budryn, Małgorzata Zakłos-Szyda and Bożena Sosnowska
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 392, strony: 133328), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133328 - link do publikacji
  2. Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase A by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation
    Autorzy:
    Joanna Grzelczyk , Grażyna Budryn, Jorge Peña-García, Dominik Szwajgier, Ilona Gałązka-Czarnecka, Joanna Oracz, Horacio Pérez-Sánchez
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 348, strony: 129108), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2021.129108 - link do publikacji
  3. Evaluation of affinity of bioactive isolates from various coffee extracts through binding with PPAR-γ with the use of isothermal titration calorimetry and docking simulation to prevent antidiabetic effects
    Autorzy:
    Joanna Grzelczyk, Grażyna Budryn, Horacio Pérez-Sánchez
    Czasopismo:
    Journal of Thermal Analysis and Calorimetry (rok: 2020, tom: 142, strony: 877-887), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10973-020-09801-w - link do publikacji