Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Fenolowe frakcje z różnych organów mniszka pospolitego (Taraxacum officinale) jako potencjalne modulatory hemostazy.

2017/27/N/NZ9/02009

Słowa kluczowe:

mniszek pospolity hemostaza stres oksydacyjny

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Bernadetta Lis 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 138 480 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-08-14

Zakończenie projektu: 2020-08-13

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Pro-health activity of dandelion (Taraxacum officinale L.) and its food products - history and present IF: 3,197
    Autorzy:
    B. Lis, B. Olas
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 59, strony: 40-48), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.05.012 - link do publikacji
  2. Comparative phytochemical, cytotoxicity, antioxidant and haemostatic studies of Taraxacum officinale root preparations IF: 3,775
    Autorzy:
    D. Jedrejek, B. Lis, A. Rolnik, A. Stochmal, B. Olas
    Czasopismo:
    Food and Chemical Toxicology (rok: 2019, tom: 126, strony: 233-247), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.fct.2019.02.017 - link do publikacji
  3. The anti-oxidative and hemostasis-related multifunctionality of L-chicoric acid, the main component of dandelion: an in vitro study of its cellular safety, antioxidant and anti-platelet properties, and effect on coagulation IF: 3,47
    Autorzy:
    B. Lis, D. Jedrejek, J. Moldoch, A. Stochmal, B. Olas
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 62, strony: 103524), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.103524 - link do publikacji
  4. Dandelion (Taraxacum officinale L.) root components exhibit anti-oxidative and antiplatelet action in an in vitro study IF: 3,47
    Autorzy:
    B. Lis, A. Rolnik, D. Jedrejek, A. Soluch, A. Stochmal, B. Olas
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 59, strony: 16-24), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.05.019 - link do publikacji
  5. The composition and vascular/antioxidant properties of Taraxacum officinale flower water syrup in a normal-fat diet using an obese rat model IF: 3,69
    Autorzy:
    Michał Majewski, Bernadetta Lis, Jerzy Juśkiewicz, Katarzyna Ognik, Dariusz Jędrejek, Anna Stochmal, Beata Olas
    Czasopismo:
    Journal of Ethnopharmacology (rok: 2021, tom: 265, strony: 113393), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Przyjęte
    Doi:
    10.1016/j.jep.2020.113393 - link do publikacji