Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ludzie i owady - analiza psychologicznych aspektów niechęci do owadów i ich spożywania

2017/27/B/HS6/01197

Słowa kluczowe:

entomofagia jedzenie owadów neofobia pokarmowa obrzydzenie zachowania ryzykowne postawy prozwierzęc postawy proekologiczne

Deskryptory:

  • HS6_1: Psychologia ogólna (w tym: procesów poznawczych, emocji, motywacji, osobowości, różnic indywidualnych), psychologia eksperymentalna, psycholingwistyka
  • HS6_5: Psychologia ewolucyjna i porównawcza, genetyka zachowania, psychofizjologia, neuropsychologia

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warszawski, Wydział Psychologii

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Wojciech Pisula 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 660 390 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-08-01

Zakończenie projektu: 2023-08-02

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Relationship between Acceptance of Insects as an Alternative to Meat and Willingness to Consume Insect-Based Food—A Study on a Representative Sample of the Polish Population.
    Autorzy:
    Modlinska, K., Adamczyk, D., Maison, D., Goncikowska, K., & Pisula, W.
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2021, tom: 10, strony: 2420), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods10102420 - link do publikacji
  2. The Effect of Labelling and Visual Properties on the Acceptance of Foods Containing Insects
    Autorzy:
    Modlinska, K., Adamczyk, D., Goncikowska, K., Maison, D., & Pisula, W.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2020, tom: 12, strony: 2498), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu12092498 - link do publikacji
  3. The Influence of Various Information About Insect Content and Its Advantages on the Acceptance of Foods Containing Insects
    Autorzy:
    Katarzyna Goncikowska, Klaudia Modlinska, Dominika Adamczyk, Umut Can Altuntaş, Dominika Maison Wojciech Pisula
    Czasopismo:
    Journal of Food Products Marketing (rok: 2023, tom: 2023, strony: 45309), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10454446.2023.2206364 - link do publikacji
  4. Gender Differences in Attitudes to Vegans/Vegetarians and Their Food Preferences, and Their Implications for Promoting Sustainable Dietary Patterns–A Systematic Review
    Autorzy:
    Modlinska, K., Adamczyk, D., Maison, D., & Pisula, W.
    Czasopismo:
    Sustainability (rok: 2020, tom: 12, strony: 6292), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/su12166292 - link do publikacji
  5. Gender, Masculinity, and the Perception of Vegetarians and Vegans: A Mixed-Methods Investigation
    Autorzy:
    Dominika Adamczyk, Klaudia Modlińska, Dominika Maison, Wojciech Pisula
    Czasopismo:
    Sex Roles (rok: 2023, tom: 2023, strony: 45306), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11199-023-01420-7 - link do publikacji
  6. Creepy crawlies or beauty queens? The effect of type of insect on the evaluation of foods containing insects
    Autorzy:
    Adamczyk, D., Modlinska, K., Maison, D., Goncikowska, K., Ekström, S. S., Pisula, W.
    Czasopismo:
    Journal of Insects as Food and Feed (rok: 2023, tom: 9, strony: 25–42), Wydawca: Wageningen
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3920/JIFF2022.0007 - link do publikacji