Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Znakowanie w budowaniu świadomości konsumpcyjnej nabywców żywności na rzecz zmniejszania jej marnotrawienia

2017/27/B/HS4/00805

Słowa kluczowe:

zachowania konsumentów postawy konsumentów znakowanie żywności marnotrawienie żywności wartość informacyjna opakowań trwałość żywności

Deskryptory:

  • HS4_8: Ekonomia behawioralna, konsumpcja i zachowania konsumentów, marketing
  • HS4_5: Zasoby i rozwój zrównoważony

Panel:

HS4 - Jednostka, instytucje, rynki: ekonomia, finanse, zarządzanie, demografia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Instytut Nauk o Jakości

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Urszula Samotyja 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 274 064 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-07-31

Zakończenie projektu: 2022-07-30

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Shelf-life labelling system in the opinion of food market participants in Poland
    Autorzy:
    Urszula Samotyja, Magdalena Ankiel
    Czasopismo:
    Scientific Papers of Silesian University of Technology. Organization and Management Series (rok: 2022, tom: 157, strony: 447-468), Wydawca: Wydział Organizacji i Zarządzania Politechniki Śląskiej
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.29119/1641-3466.2022.157.28 - link do publikacji
  2. The Role of Labels and Perceived Health Risk in Avoidable Food Wasting
    Autorzy:
    Magdalena Ankiel, Urszula Samotyja
    Czasopismo:
    Sustainability (rok: 2020, tom: 12, strony: 8725), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/su12208725 - link do publikacji
  3. Purchase of food in large packages in the aspect of food waste in Poland
    Autorzy:
    Magdalena Ankiel, Urszula Samotyja
    Czasopismo:
    International Journal of Value Chain Management (rok: 2021, tom: 12(2), strony: 133-148), Wydawca: Inderscience Publishers
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1504/IJVCM.2021.116399 - link do publikacji
  4. The system of date labelling in the food supply chain – the weak links from the perspective of final consumers
    Autorzy:
    Urszula Samotyja
    Czasopismo:
    LogForum (rok: 2021, tom: 17(3), strony: 331-339), Wydawca: Wyższa Szkoła Logistyki
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17270/J.LOG.2021.600 - link do publikacji
  5. Consumer opinions on the causes of food waste — demographic and economic conditions
    Autorzy:
    Magdalena Ankiel, Urszula Samotyja
    Czasopismo:
    Marketing of Sciencific and Research Organizations (Marketing Instytucji Naukowych i Badawczych) (rok: 2021, tom: 42(4), strony: 75-96), Wydawca: Sciendo
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2478/minib-2021-0022 - link do publikacji
  6. How date type, freshness labelling and food category influence consumer rejection.
    Autorzy:
    Urszula Samotyja, Maria Sielicka-Różyńska
    Czasopismo:
    International Journal of Consumer Studies (rok: 2021, tom: 45, strony: 441-455), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijcs.12634 - link do publikacji
  7. Consumer understanding of the 'best before' and 'use by' dates
    Autorzy:
    Urszula Samotyja
    Czasopismo:
    Scientific Journal of Gdynia Maritime University (rok: 2022, tom: 122, strony: 82-92), Wydawca: Uniwersytet Morski w Gdyni
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.26408/122.07 - link do publikacji
  8. Influence of 'best before' dates on expected and actual food liking
    Autorzy:
    Maria Sielicka‐Różyńska, Urszula Samotyja
    Czasopismo:
    British Food Journal (rok: 2022, tom: (on-line first), strony: 0-0), Wydawca: Emerald
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1108/BFJ-08-2021-0935 - link do publikacji
  1. 'Best Before' Labelling as a Key Factor of the Informative Value of Food Packaging
    Autorzy:
    Magdalena Ankiel, Urszula Samotyja
    Konferencja:
    11th National and 3rd International Conference on Quality Quality of the future – the future of quality" (rok: 2022, ), Wydawca: praca ukaże się prawdopodobnie pod koniec 2022 roku
    Data:
    konferencja 9-10.06.2022
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  2. Food Waste in Poland – Typology of Households
    Autorzy:
    Magdalena Ankiel, Urszula Samotyja
    Konferencja:
    35th International Business Information Management Association Conference (IBIMA) (rok: 2020, ), Wydawca: Business Information Management Association Conference (IBIMA)
    Data:
    konferencja 01-02.04
    Status:
    Opublikowana
  3. Long and short shelf life foods in consumer purchasing decisions – the case of Poland
    Autorzy:
    Urszula Samotyja, Magdalena Ankiel
    Konferencja:
    36th International Business Information Management Association Conference (IBIMA) (rok: 2020, ), Wydawca: International Business Information Management Association Conference (IBIMA)
    Data:
    konferencja 4-5.11
    Status:
    Opublikowana
  4. Consumer attitudes towards the causes of food waste in Poland
    Autorzy:
    Urszula Samotyja, Magdalena Ankiel
    Konferencja:
    36th International Business Information Management Association (IBIMA) (rok: 2020, ), Wydawca: International Business Information Management Association (IBIMA)
    Data:
    konferencja 4-5.11
    Status:
    Opublikowana
  1. Ocena systemu znakowania terminami trwałości w opinii producentów żywności
    Autorzy:
    Magdalena Ankiel, Urszula Samotyja
    Książka:
    Current Trends in Quality Science. Product Management - Quality, Safety and Environmental Focus (rok: 2019, tom: brak, strony: 16-26), Wydawca: Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ- Instytut Technologii Eksploatacji Wydawnictwo Naukowe
    Status:
    Opublikowana