Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Molekularne i fizjologiczne mechanizmy wpływu wanadu na pobieranie jodanów i jodosalicylanów przez sałatę oraz jej przeciwnowotworowe działanie testowane na ludzkich liniach komórkowych

2017/25/B/NZ9/00312

Słowa kluczowe:

żywność funkcjonalna wanad jod jodosalicylany komórki nowotworowe

Deskryptory:

  • NZ9_4: Naukowe podstawy ogrodnictwa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Sylwester Smoleń 

Liczba wykonawców projektu: 13

Konkurs: OPUS 13 - ogłoszony 2017-03-15

Przyznana kwota: 1 209 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-01-01

Zakończenie projektu: 2023-01-11

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Podstawowe zestawy/system do uprawy roślin w hydroponicznym systemie CKP w szklarni - modyfikacja/rozbudowa (10 szt.). Za kwotę 30 000 PLN
  2. Wyparka obrotowa. Za kwotę 15 000 PLN
  3. System pomiarowy HPLC wraz detektorem masowym typu pojedynczy quadrupol (LC/MS). Za kwotę 345 000 PLN
  4. Cytometr przepływowy.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. Effectiveness of enriching lettuce with iodine using 5-iodosalicylic and 3,5-diiodosalicylic acids and the chemical composition of plants depending on the type of soil in a pot experiment
    Autorzy:
    Smoleń, S., Kowalska, I., Skoczylas, Ł., Tabaszewska, M., Pitala, J., Mrożek, J., Kováčik, P
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 382, strony: 132347), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.132347 - link do publikacji
  2. Molecular Effects of Iodine-Biofortified Lettuce in Human Gastrointestinal Cancer Cells
    Autorzy:
    Sularz O, Koronowicz A., Boycott C., Smoleń S., Stefanska B.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14, strony: 4287), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14204287 - link do publikacji
  3. Anti- and pro-oxidant potential of lettuce (Lactuca sativa L.) biofortified with iodine by KIO3, 5-iodoand 3,5-diiodosalicylic acid in human gastrointestinal cancer cell lines
    Autorzy:
    Sularz O., Koronowicz A., Smoleń S., Kowalska I., Skoczylas Ł., Liszka-Skoczylas M., Tabaszewska M., Pitala J
    Czasopismo:
    RSC Advances (rok: 2021, tom: 11, strony: 27547), Wydawca: The Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/d1ra04679a - link do publikacji
  4. Selected aspects of iodate and iodosalicylate metabolism in lettuce including the activity of vanadium dependent haloperoxidases as affected by exogenous vanadium
    Autorzy:
    Smoleń S., Kowalska I., Halka M., Ledwożyw-Smoleń I., Grzanka M., Skoczylas Ł., Czernicka M., Pitala J.
    Czasopismo:
    Agronomy (rok: 2020, tom: 10, strony: 45312), Wydawca: MPDI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/agronomy10010001 - link do publikacji
  5. Chemical composition of lettuce (Lactuca sativa L.) biofortified with iodine by KIO3, 5-iodo-, and 3.5-diiodosalicylic acid in a hydroponic cultivation
    Autorzy:
    Sularz, O., Smoleń, S., Koronowicz, A., Kowalska, I., Leszczyńska, T
    Czasopismo:
    Agronomy (rok: 2020, tom: 10, 7, strony: 1022), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/agronomy10071022 - link do publikacji
  6. New aspects of uptake and metabolism of non-organic and organic iodine compounds — the role of vanadium and plant-derived thyroid hormone analogs in lettuce.
    Autorzy:
    Smoleń S., Czernicka M., Kowalska I., Kęska K., Halka M., Grzebelus D., Grzanka M., Skoczylas Ł., Pitala J., Koronowicz A., Kováčik P.
    Czasopismo:
    Frontiers in Plant Science (rok: 2021, tom: 12, strony: 608), Wydawca: Frontiers Editorial Office
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3389/fpls.2021.653168 - link do publikacji
  1. Aktywność przeciwnowotworowa roślin wzbogaconych w mineralne i organiczne związki jodu. Biofortyfikacja jako Agrojodoprofilaktka.
    Autorzy:
    Smoleń S.
    Konferencja:
    Life Science Open Space (rok: 2019, ), Wydawca: Klaster LifeScience Kraków Foundation
    Data:
    konferencja 43795
    Status:
    Opublikowana
  2. Funkcja wanadu w procesie wzbogacania roślin w jod.
    Autorzy:
    Smoleń S., Kowalska I., Halka M., Grzanka M., Sady W
    Konferencja:
    Life Science Open Space 2018 (rok: 2018, ), Wydawca: Klaster LifeScience Kraków Foundation
    Data:
    konferencja 11 października
    Status:
    Opublikowana