Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Uwarunkowania sądów moralnych o marnowaniu jedzenia

2016/23/N/HS6/00849

Słowa kluczowe:

marnowanie jedzenie sądy moralne

Deskryptory:

  • HS6_1: Psychologia ogólna (w tym: procesów poznawczych, emocji, motywacji, osobowości, różnic indywidualnych), psychologia eksperymentalna, psycholingwistyka
  • HS6_2: Psychologia społeczna, polityczna, środowiskowa i międzykulturowa
  • HS6_5: Psychologia ewolucyjna i porównawcza, genetyka zachowania, psychofizjologia, neuropsychologia

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Michał Misiak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 141 684 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-10-11

Zakończenie projektu: 2020-10-10

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Nutritional condition and nutrient intake predicts moral judgments of food wasting behaviour. A study among subsistence-economy populations
    Autorzy:
    Michał Misiak, Marina Butovskaya, Piotr Sorokowski
    Czasopismo:
    Journal of Environmental Psychology (tom: brak, strony: brak), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  2. Does the incentive hope" hypothesis explain food-wasting behavior among humans? Yes and no
    Autorzy:
    Michał Misiak, Piotr Sorokowski, Maciej Karwowski
    Czasopismo:
    Behavioral and Brain Sciences (rok: 2019, tom: 42, strony: 27-28), Wydawca: Cambridge University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1017/S0140525X18001942 - link do publikacji
  3. Ecology shapes moral judgments towards food-wasting behavior: Evidence from the Yali of West Papua, the Ngorongoro Maasai, and Poles
    Autorzy:
    Michał Misiak, Marina Butovskaya, Piotr Sorokowski
    Czasopismo:
    Appetite (rok: 2018, tom: 125, strony: 124-130), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.appet.2017.12.031 - link do publikacji
  4. Moral judgments of food wasting predict food wasting behavior
    Autorzy:
    Michal Misiak, Daniel Kruger, Jessica Sloan Kruger, Piotr Sorokowski
    Czasopismo:
    British Food Journal (rok: 2020, tom: 122, strony: 3547-3565), Wydawca: Emerald Publishing Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1108/BFJ-07-2019-0576 - link do publikacji
  5. Behaviors causing and preventing food waste. A test of a new questionnaire during the epidemic
    Autorzy:
    Michał Misiak, Małgorzata Sobol-Kwapińska, Łukasz Sakowski, Marta Kowal, Aleksandra Jurczyk, Lidia Wojtycka
    Czasopismo:
    Journal of Cleaner Production (tom: brak, strony: brak), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona