Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ koloidów asocjacyjnych na aktywność antyoksydacyjną natywnych zwiazków fenolowych i stabilność oksydatywną oleju rzepakowego i sojowego

2016/23/B/NZ9/02793

Słowa kluczowe:

association colloids reverse micelles lipid oxidation phenolic compounds phytosterols rapeseed oil soybean oil

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Krzysztof Dwiecki 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 659 250 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-08-04

Zakończenie projektu: 2021-08-03

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (6)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Antioxidant activity and synergism of canolol and α-tocopherol in rapeseed oil is affected by the presence of phospholipid association colloids IF: 4,006
    Autorzy:
    Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Dwiecki
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 133, strony: 110095), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.110095 - link do publikacji
  2. Formation of phospholipid association colloids in rapeseed oil and their effect on lipid autoxidation in the presence of sinapic and ferulic acid IF: 1,852
    Autorzy:
    Rokosik E., Siger A., Rudzinska M., Siejak P., Dwiecki K.
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2020, tom: 122(2), strony: 1900243), Wydawca: Wiley-VCH Verlag
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ejlt.201900243 - link do publikacji
  3. The quality of cold-pressed rapeseed oil obtained from seeds of Brassica napus L. with increased moisture content
    Autorzy:
    Rokosik E., Dwiecki K., Siger A.
    Czasopismo:
    ACTA SCIENTIARUM POLONORUM-TECHNOLOGIA ALIMENTARIA (rok: 2019, tom: 18(2), strony: 205-218), Wydawca: Poznan University of Life Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.AFS.0672. - link do publikacji
  4. Water content, critical micelle concentration of phospholipids and formation of association colloids as factors influencing autoxidation of rapeseed oil IF: 3,638
    Autorzy:
    Bąkowska E., Siger A., Rudzińska M. and Dwiecki K.
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2021, tom: -, strony: 44934), Wydawca: Society of Chemical Industry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.11376 - link do publikacji
  5. Column chromatography as a method for minor components removal from rapeseed oil IF: 0,564
    Autorzy:
    Rokosik E, Dwiecki K, Rudzinska M, Siger A, Polewski K.
    Czasopismo:
    Grasas y Aceites (rok: 2019, tom: 70 (3), strony: e 316), Wydawca: Instituto de la Grasa, CSIC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3989/gya.0709182 - link do publikacji
  1. Association colloids in rapeseed oil and their effect on lipid autoxidation in the presence of ferulic and sinapic acid
    Autorzy:
    Rokosik E., Siger A., Rudzinska M., Siejak P., Dwiecki K.
    Konferencja:
    2nd Food Chemistry Conference: Shaping the Future of Food Quality, Safety, Nutrition and Health (rok: 2019, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 17-19 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  2. Chromatografia kolumnowa jako metoda oczyszczania oleju roślinnego ze składników śladowych
    Autorzy:
    Rokosik E., Dwiecki K., Rudzińska M., Polewski K.
    Konferencja:
    Konferencja "Rośliny Oleiste- postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów" (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 10-11 kwietnia
    Status:
    Opublikowana
  3. Content of Phenolic Compounds in Various White Mustard Species
    Autorzy:
    Rokosik E., Dwiecki K., Bartkowiak-Broda I., Siger A.
    Konferencja:
    17th Euro Fed Lipid Congress And Expo Seville (rok: 2019, ), Wydawca: Euro Fed Lipid
    Data:
    konferencja 20-23 październik
    Status:
    Opublikowana
  4. Formation of Phospholipid Association Colloids in Rapeseed Oil and their Effect on Lipid Autoxidation in the Presence of Canolol
    Autorzy:
    Rokosik E., Dwiecki K., Siger A., Rudzinska M.
    Konferencja:
    17th Euro Fed Lipid Congress And Expo Seville (rok: 2019, ), Wydawca: Euro Fed Lipid
    Data:
    konferencja 20-23 październik
    Status:
    Opublikowana
  5. Influence of Water Content and Lipid Oxidation Products on Phosphatidylcholine Critical Micelle Concentration Changes in the Process of Rapeseed Oil Autoxidation
    Autorzy:
    Ewa Bąkowska, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki
    Konferencja:
    3rd International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants (rok: 2020, ), Wydawca: Euro Fed Lipid
    Data:
    konferencja 23-24 Listopad
    Status:
    Opublikowana
  6. The Effect of Roasting on Phenolics Content in Various White Mustard Species
    Autorzy:
    Dwiecki K., Rokosik E., Bartkowiak-Broda I., Siger A.
    Konferencja:
    17th Euro Fed Lipid Congress And Expo Seville (rok: 2019, ), Wydawca: Euro Fed Lipid
    Data:
    konferencja 20-23 październik
    Status:
    Opublikowana
  1. The effects of association colloids on lipid autoxidation in bulk oils
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Ewa Bąkowska
    Książka:
    Lipid oxidation in food and biological systems (rok: 2022, tom: Część II, strony: 257-275), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana