Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Prawne instrumenty wsparcia lokalnych systemów żywnościowych

2016/21/D/HS5/03906

Słowa kluczowe:

prawne instrumenty lokalne systemy żywnościowe sprzedaż bezpośrednia krótkie łańcuchy dostaw lokalne produkty oznaczenia geograficzne

Deskryptory:

  • HS5_3: Prawo publiczne i socjalne, nauka o administracji

Panel:

HS5 - Normy i władza: prawo, nauki o polityce, polityka regionalna i społeczna

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Anna Kapała 

Liczba wykonawców projektu: 1

Konkurs: SONATA 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 97 594 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-03-01

Zakończenie projektu: 2021-04-30

Planowany czas trwania projektu: 50 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. laptop. Za kwotę 3 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (17)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Agricultural Retail Trade Regulation as a Legal Instrument to Support Local Food Systems
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    European Food and Feed Law Review (rok: 2020, tom: tom 15, nr 3, strony: 231-236), Wydawca: Caio Weber Abramo, Lexxion Publisher, Berlin
    Status:
    Opublikowana
  2. Food safety requirements for short supply chains in the legislation of the European Union, selected EU Member States and the USA, a comparative study
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    European Food and Feed Law Review (rok: 2021, tom: 16(4), strony: 286-295), Wydawca: Caio Weber Abramo, Lexxion Publisher, Berlin
    Status:
    Opublikowana
  3. Legal instruments to support local food systems in US law
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Comparative Law Review (rok: 2020, tom: 26, strony: 18507), Wydawca: Nicolaus Copernicus University
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.12775/CLR.2020.001 - link do publikacji
  4. Mandatory food information in case of short food supply chains and local food systems in EU and US legislation
    Autorzy:
    Anna Kapała, Pamela Lattanzi
    Czasopismo:
    Przegląd Prawa Rolnego (rok: 2021, tom: 1, strony: 217-236), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. A. Mickiewicza,
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.14746/ppr.2021.28.1.12. - link do publikacji
  5. Prawne determinanty polityki jakości produktów rolnych i środków spożywczych
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Studia Iuridica Lublinensia (rok: 2017, tom: vol. 26, nr 1, strony: 489-501), Wydawca: Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17951/sil.2017.26.1.489 - link do publikacji
  6. About the Need for a Harmonised Labelling for Locally Produced Food A Study of Local Food Labels in Selected EU Member States
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    European Journal of Comparative Law and Governance (rok: 2022, tom: 1, strony: 45319), Wydawca: Brill
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1163/22134514-bja10033 - link do publikacji
  7. Legal instruments to support local food systems in Italian law
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    EU Agrarian Law (rok: 2020, tom: vol. 9, issue 1, strony: 45423), Wydawca: Sciendo, De Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2478/eual-2020-0002 - link do publikacji
  8. Z prawnej problematyki wyróżniania produktów lokalnych
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Przegląd Prawa Rolnego (rok: 2017, tom: 2, strony: 51-60), Wydawca: Wydział Prawa Uniwersytetu A. Mickiewicza w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.14746/ppr.2017.21.2.3 - link do publikacji
  9. Legal instruments to support local food systems: Conclusions de lege ferenda
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Studia Iuridica (rok: 2022, tom: 89, strony: 151-175), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31338/2544-3135.si.2022-89.8 - link do publikacji
  10. Przeciwdziałanie nieuczciwym praktykom rynkowym w łańcuchu dostaw żywności w prawie włoskim
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Przegląd Prawa Rolnego (rok: 2017, tom: 2, strony: 133-143), Wydawca: Wydział Prawa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.14746/ppr.2017.21.2.9 - link do publikacji
  11. Legal Instruments to Support Short Food Supply Chains and Local Food Systems in France
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Laws (rok: 2022, tom: 11(2) online, strony: 45305), Wydawca: mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/laws11020021 - link do publikacji
  12. Legal status of a farmer involved in short food supply chains, a comparative study
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Review of European and Comparative Law (rok: 2022, tom: 48(1), strony: 43–65), Wydawca: Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31743/recl.12317 - link do publikacji
  13. Legal status of direct sales of agricultural and food products in the legislation of selected EU Member States
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    CEDR Journal of Rural Law (rok: 2020, tom: 2(6), strony: 68-78), Wydawca: European Council for Rural Law
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5281/zenodo.4308331 - link do publikacji
  14. Sprzedaż wina w ramach lokalnych systemów żywnościowych na przykładzie prawa włoskiego
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Przegląd Prawa Rolnego (rok: 2019, tom: 2(25), strony: 203-214), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.14746/ppr.2019.25.2.13 - link do publikacji
  15. The legal determinants of agritourism and its link with local farming – example of agritourism farms in Lower Silesia
    Autorzy:
    Anna Kapała, Izabela Kurtyka-Marcak
    Czasopismo:
    European Journal of Service Management (rok: 2017, tom: vol. 24 nr 4, strony: 23-30), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.18276/ejsm.2017.24-04 - link do publikacji
  16. EU legal instruments supporting short food supply chains and local food systems
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Revista General de Derecho Europeo (rok: 2020, tom: 52 (online), strony: 45306), Wydawca: Iustel
    Status:
    Opublikowana
  17. Legal status of direct marketing in US law
    Autorzy:
    Anna Kapała
    Czasopismo:
    Diritto agroalimentare (rok: 2020, tom: 3, strony: 547-561), Wydawca: Giuffrè Francis Lefebvre
    Status:
    Opublikowana
  1. Prawne aspekty krótkich łańcuchów dostaw żywności
    Autorzy:
    Kutkowska, B. (red.), Kapała A. et. al.
    Książka:
    Społeczne aspekty rolnictwa. – zmniejszenie barier wejścia na rynek dla dolnośląskich produktów żywności wysokiej jakości (rok: 2017, tom: 1, strony: 17-42), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Status:
    Opublikowana