Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biosynteza maskowanych mikotoksyn u roślin pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) oraz ich przemiany w wybranych procesach technologicznych

2016/21/D/NZ9/02597

Słowa kluczowe:

mikotoksyny maskowane mikotoksyny metabolizm mikotoksyn pszenica zwyczajna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Marcin Bryła 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 487 757 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-02-27

Zakończenie projektu: 2021-02-26

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Młynek kriogeniczny. Za kwotę 18 000 PLN
  2. Homogenizator do ekstrakcji badanych analitów. Za kwotę 12 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. Transformations of Selected Fusarium Toxins and Their Modified Forms During Malt Loaf Production
    Autorzy:
    Bryła M., Ksieniewicz-Woźniak E., Waśkiewicz A., Yoshinari T., Szymczyk K., Podolska G., Gwiazdowski R., Kubiak K.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2020, tom: 12(6), strony: 385), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins12060385 - link do publikacji
  2. Modified Fusarium Mycotoxins in Cereals and Their Products—Metabolism, Occurrence, and Toxicity: An Updated Review
    Autorzy:
    Bryła M., Waśkiewicz A., Ksieniewicz-Woźniak E., Szymczyk K., Jędrzejczak R.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2018, tom: 23(4), strony: 963), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules23040963 - link do publikacji
  3. Natural Occurrence of Nivalenol, Deoxynivalenol, and Deoxynivalenol-3-Glucoside in Polish Winter Wheat
    Autorzy:
    Bryła M., Ksieniewicz-Woźniak E., Waśkiewicz A., Szymczyk K., Jędrzejczak R.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2018, tom: 10(2), strony: 81), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins10020081 - link do publikacji
  4. Transformation of Selected Trichothecenes during the Wheat Malting Production
    Autorzy:
    Bryła M., Ksieniewicz-Woźniak E., Michałowska D., Waśkiewicz A., Yoshinari T., Gwiazdowski R.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2021, tom: 13(2), strony: 135), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins13020135 - link do publikacji
  5. Dynamics of Deoxynivalenol and Nivalenol Glucosylation in Wheat Cultivars Infected with Fusarium culmorum in Field Conditions - A 3 Year Study (2018−2020)
    Autorzy:
    Bryła M., Modrzewska M., Waśkiewicz A., Podolska G., Ksieniewicz-Woźniak E., Yoshinari T., Stępień Ł., Urbaniak M., Roszko M., Gwiazdowski R., Kanabus J., Pierzgalski A.
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2022, tom: 77, strony: 4291−4302), Wydawca: American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.2c00314 - link do publikacji
  6. Selected Trichothecenes in Barley Malt and Beer from Poland and an Assessment of Dietary Risks Associated with their Consumption
    Autorzy:
    Ksieniewicz-Woźniak E., Bryła M., Waśkiewicz A., Yoshinari T., Szymczyk K.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2019, tom: 11, strony: 715), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins11120715 - link do publikacji
  7. Transformation of Selected Fusarium Toxins and Their Masked Forms during Malting of Various Cultivars of Wheat
    Autorzy:
    Ksieniewicz-Woźniak E., Bryła M., Michałowska D., Waśkiewicz A., Yoshinari T.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2021, tom: 13(12), strony: 866), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins13120866 - link do publikacji
  1. The assessment of the occurrence of nivalenol, deoxynivalenol, and deoxynivalenol-3-glucoside in Polish winter wheat
    Autorzy:
    Bryła M., Ksieniewicz-Woźniak E., Waśkiewicz A., Szymczyk K., Jędrzejczak R.
    Konferencja:
    40th Mycotoxin Workshop in Munich (Germany) (rok: 2018, ), Wydawca: Society for Mycotoxin Research
    Data:
    konferencja June 11-13
    Status:
    Opublikowana
  2. Changes of the selected Fusarium toxins level during malting of wheat grain
    Autorzy:
    Bryła M., Ksieniewicz-Woźniak E., Yoshinari T.
    Konferencja:
    9th Insternational Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA) (rok: 2019, ), Wydawca: University of Chemistry and Technology, Prague
    Data:
    konferencja November 5-8
    Status:
    Opublikowana