Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Identyfikacja produktów termiczno-oksydacyjnej degradacji estrów stigmasterolu

2016/20/T/NZ9/00542

Słowa kluczowe:

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Marianna Raczyk 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: ETIUDA 4 - ogłoszony 2015-12-15

Przyznana kwota: 91 352 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-10-01

Zakończenie projektu: 2017-09-30

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Cytotoxic Activity of Stigmasteryl Esters and Products of their Thermo-Oxidative Degradation Against Drug Sensitive and Drug Resistant Human Acute Lymphoblastic Leukemia Cells
    Autorzy:
    Raczyk, M.; Paszel-Jaworska, A. i Rudzińska, M.
    Czasopismo:
    Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. (rok: 2018, tom: 17, strony: 45614), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.AFS.2018.0516 - link do publikacji
  2. Model studies on the formation of volatile compounds generated by a thermal treatment of steryl esters with different fatty acid moieties
    Autorzy:
    Raczyk, M.; Kmiecik, D.; Schieberle, P.; Przybylski, R.; Jeleń, H. i Rudzińska, M.
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2017, tom: 97, strony: 87-94), Wydawca: Elsevier Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2017.03.039 - link do publikacji
  3. Impact of Added Phytosteryl/Phytostanyl Fatty Acid Esters on Chemical Parameters of Margarines upon Heating and Pan-frying
    Autorzy:
    Raczyk, M.; Bonte, A.; Matthäus, B. i Rudzińska, M.
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2017, tom: 120, strony: 1700281), Wydawca: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ejlt.201700281 - link do publikacji