Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Związki bioaktywne w owocach Aronia melanocarpa oraz ich potencjalne działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

2015/17/B/NZ7/03089

Słowa kluczowe:

aronia polifenole antocyjany antyoksydanty metabolomika analiza chemometryczna działanie przeciwzapalne

Deskryptory:

  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • ST4_3: Metody spektroskopowe i spektrometryczne
  • ST4_1: Chemia fizyczna

Panel:

NZ7 - Zdrowie publiczne: epidemiologia, choroby cywilizacyjne i społeczne zagrożenia środowiskowe dla zdrowia ludzi i zwierząt, medyczna i weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego, etyka, medycyna pracy, farmakoekonomika

Jednostka realizująca:

Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Iwona Wawer 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 783 080 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-18

Zakończenie projektu: 2020-08-17

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Analityczny system wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Za kwotę 180 000 PLN
  2. Liofilizator laboratoryjny. Za kwotę 50 000 PLN
  3. MNova, Mestrelab Research (oprogramowanie). Za kwotę 4 500 PLN
  4. Myjka ultradźwiękowa.
  5. Rezonator do spektrometru EPR. Za kwotę 50 000 PLN
  6. Autosampler do spektrometru EPR. Za kwotę 78 165 PLN
  7. Wyparka rotacyjna sterowana elektronicznie z systemem próżniowym.
  8. Detektor do chromatografu HPLC. Za kwotę 49 890 PLN
  9. Origin Pro, OriginLab (oprogramowanie). Za kwotę 5 000 PLN
  10. Wytrząsarka typu Vortex. Za kwotę 1 100 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. Aronia melanocarpa Fruits as a Rich Dietary Source of Chlorogenic Acids and Anthocyanins: 1H-NMR, HPLC-DAD, and Chemometric Studies IF: 3,267
    Autorzy:
    Agnieszka Zielińska, Paweł Siudem, Katarzyna Paradowska, Małgorzata Gralec, Sławomir Kaźmierski, Iwona Wawer
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 3234 - 3250), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25143234 - link do publikacji
  2. Aronia melanocarpa berries: phenolics composition and antioxidant properties changes during fruit development and ripening IF: 0,921
    Autorzy:
    Małgorzata Gralec, Iwona Wawer, Katarzyna Zawada
    Czasopismo:
    Emirates Journal of Food and Agriculture (rok: 2019, tom: 31, strony: 214-221), Wydawca: United Arab Emirates University
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.9755/ejfa.2019.v31.i3.192 - link do publikacji
  3. Aronia melanocarpa Leaves as a Source of Chlorogenic Acids, Anthocyanins, and Sorbitol, and Their Anti-Inflammatory Activity IF: 2,111
    Autorzy:
    Agnieszka Zielińska, Dorota Bryk, Katarzyna Paradowska, Iwona Wawer
    Czasopismo:
    Pol. J. Food Nutr. Sci (rok: 2020, tom: 70 (4), strony: 409-418), Wydawca: Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31883/pjfns/130255 - link do publikacji
  1. Profile of chlorogenic acids during growth of Aronia melanocarpa fruits, determined by HPLC-DAD and 1H NMR
    Autorzy:
    K. Paradowska, A. Zielinska, P. Siudem, V. Kowalska
    Konferencja:
    2nd Food Chemistry Conference: Shaping the Future of Food Quality, Safety, Nutrition and Health (rok: 2019, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 43725
    Status:
    Opublikowana
  2. Aronia melanocarpa Fruits as a Dietary Source of bioactive compounds: 1H NMR, HPLC-DAD, and Chemometric Studies
    Autorzy:
    Pawel Siudem
    Konferencja:
    Exploring the molecular diversity of grape, a source of natural ingredients (rok: 2020, ), Wydawca: Le Studium Loire Valley Institute for Advanced Studies
    Data:
    konferencja 44168
    Status:
    Opublikowana
  3. HPLC-DAD i 1H NMR w badaniu zmienności kwasu chlorogenowego i neochlorogenowego podczas wzrostu owoców Aronia melanocarpa
    Autorzy:
    Katarzyna Paradowska, Agnieszka Zielińska, Paweł Siudem, Violetta Kowalska, Iwona Wawer
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów (rok: 2020, ), Wydawca: Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL
    Data:
    konferencja 28,02
    Status:
    Opublikowana
  4. The variation in the antioxidant activity of Aronia melanocarpa cultivated in Poland due to geographical region and collection time
    Autorzy:
    Katarzyna Zawada, Agnieszka Zielińska, Natalia Dobros, Iwona Wawer
    Konferencja:
    V Forum EMR-PL (rok: 2018, ), Wydawca: Wydział Chemii, Uniwersytet Wrocławski
    Data:
    konferencja 5-8 Czerwca
    Status:
    Opublikowana
  5. The variation of the polyphenol content of Aronia melanocarpa cultivated in Poland due to geographical region and collection time
    Autorzy:
    Katarzyna Zawada, Agnieszka Zielińska, Natalia Dobros, Iwona Wawer
    Konferencja:
    5th International Conference and Workshop. Plant - The source of research material (rok: 2017, ), Wydawca: Lubelskie Towarzystwo Wspierania Nauk Farmaceutycznych
    Data:
    konferencja 21-24.06
    Status:
    Opublikowana