Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Analiza skali występowania związków perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia

2015/17/B/NZ9/01623

Słowa kluczowe:

żywność związki perfluorowane mikro-UHPLC/MS-QTRAP pobór z żywności modelowanie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Magdalena Surma 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 521 440 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-04-01

Zakończenie projektu: 2019-10-18

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Komputer z oprogramowaniem. Za kwotę 7 000 PLN
  2. Koncentrator do próbek. Za kwotę 22 000 PLN
  3. Wirówka. Za kwotę 23 000 PLN
  4. Komputer przenośny. Za kwotę 5 799 PLN
  5. Komputer stacjonarny.
  6. Vorteks z wyposażeniem. Za kwotę 6 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. The perfluoroalkyl carboxylic acids (PFCAs) and perfluoroalkane sulfonates (PFSAs) contamination level in spices
    Autorzy:
    Magdalena Surma, Mariusz Piskuła, Wiesław Wiczkowski, Henryk Zieliński
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2017, tom: 243, strony: 297-307), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-016-2744-7 - link do publikacji
  2. Assessment of perfluoroalkyl substances (PFASs) levels in fats and oils
    Autorzy:
    Katarzyna Sznajder-Katarzyńska, Magdalena Surma, Wiesław Wiczkowski, Mariusz Piskuła
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2019, tom: 137, strony: 109583), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2020.109583 - link do publikacji
  3. Levels of Contamination by Perfluoroalkyl Substances in Honey from Selected European Countries
    Autorzy:
    Magdalena Surma, Henryk Zieliński, Mariusz Piskuła
    Czasopismo:
    Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology (rok: 2016, tom: 97, strony: 112-118), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00128-016-1840-5 - link do publikacji
  4. A Review of Perfluoroalkyl Acids (PFAAs) in terms of Sources, Applications, Human Exposure, Dietary Intake, Toxicity, Legal Regulation, and Methods of Determination
    Autorzy:
    Katarzyna Sznajder-Katarzyńska, Magdalena Surma, Iwona Cieślik
    Czasopismo:
    Journal of Chemistry (rok: 2019, tom: 2019, strony: 20 stron), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2019/2717528 - link do publikacji
  5. The perfluoroalkyl substances (PFASs) contamination of fruits and vegetables
    Autorzy:
    Katarzyna Sznajder-Katarzyńska, Magdalena Surma, Ewa Cieślik, Wiesław Wiczkowski
    Czasopismo:
    Food Additives and Contaminants, part A (rok: 2018, tom: 35 (9), strony: 1776-1786), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/19440049.2018.1502477 - link do publikacji
  6. The perfluoroalkyl substance (PFAS) contamination level in milk and milk products in Poland
    Autorzy:
    Katarzyna Sznajder-Katarzyńska, Magdalena Surma, Wiesław Wiczkowski, Ewa Cieślik
    Czasopismo:
    International Dairy Journal (rok: 2019, tom: 96, strony: 73-84), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.idairyj.2019.04.008 - link do publikacji