Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Technologiczne aspekty klarowania brzeczki piwnej z uwzględnieniem zmodyfikowanej metody separacji osadów w kadzi wirowej

2015/16/T/NZ9/00400

Słowa kluczowe:

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne
  • ST8_7: Budowa maszyn (modelowanie, kształtowanie, obróbka)

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Koszalińska, Wydział Mechaniczny

woj. zachodniopomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Monika Sterczyńska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: ETIUDA 3 - ogłoszony 2014-12-15

Przyznana kwota: 59 600 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-10-01

Zakończenie projektu: 2016-09-30

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Ionic composition of beer worts produced with selected unmalted grains
    Autorzy:
    Sterczyńska M., Stachnik M., Poreda A., Pużyńska K., Piepiórka-Stepuk J., Fiutak G., Jakubowski M.
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2021, tom: -, strony: -), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.110348 - link do publikacji
  2. Parametry fizykochemiczne brzeczek piwnych wytworzonych z dodatkiem niesłodowanego jęczmienia i owsa
    Autorzy:
    Sterczyńska Monika, Przygudzka Aneta, Piepiórka-Stepuk Joanna
    Czasopismo:
    Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego (rok: 2016, tom: 18, strony: 27-31), Wydawca: Polskie Towarzystwo Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego "SPOMASZ"
    Status:
    Opublikowana
  3. Research on particles' velocity distribution in a whirlpool separator using the PIV method of measurement
    Autorzy:
    Sterczyńska Monika, Jakubowski Marek
    Czasopismo:
    International Journal of Food Engineering (rok: 2017, tom: 13, strony: brak danych), Wydawca: DE GRUYTER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/ijfe-2016-0316 - link do publikacji
  4. The improvement of flow conditions in a whirlpool with a modified bottom: An experimental study based on particle image velocimetry (PIV)
    Autorzy:
    Sterczyńska M., Stachnik M., Poreda A., Piepiórka-Stepuk J., Zdaniewicz M., Jakubowski M.
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering (rok: 2021, tom: 289, strony: 110164), Wydawca: elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfoodeng.2020.110164 - link do publikacji