Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Chemiczne markery miodów odmianowych

2014/15/B/NZ9/02182

Słowa kluczowe:

miody odmianowe markery chemiczne profile chemiczne jakość żywności

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii

woj. opolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Paweł Kafarski 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 598 680 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-09-01

Zakończenie projektu: 2019-09-21

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. System równoległego odparowywania. Za kwotę 65 000 PLN
  2. Zestaw do ekstrakcji do fazy stałej(SPE). Za kwotę 20 000 PLN
  3. Cyrkulator chłodzący ze stabilizacją temperatury. Za kwotę 15 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (9)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Authentication of phacelia honeys (Phacelia tanacetifolia) based on a combination of HPLC and HPTLC analyses as well as spectrophotometric measurements
    Autorzy:
    N. Stanek, D. Teper, P. Kafarski, I. Jasicka-Misiak
    Czasopismo:
    LWT – Food Science and Technology (rok: 2019, tom: 107, strony: 199-207), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2019.03.009 - link do publikacji
  2. Chemical Profiling of Polyfloral Belgian Honey: Ellagic Acid and Pinocembrin as Antioxidants and Chemical Markers
    Autorzy:
    Izabela Jasicka-Misiak, Steven Gruyaert, Anna Poliwoda, Paweł Kafarski
    Czasopismo:
    Journal of Chemistry (rok: 2017, tom: 2017, strony: 45299), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2017/5393158 - link do publikacji
  3. HPTLC fingerprinting as an efficient method for the differentiation of honeys of different botanical origin based on the composition of the volatile fractions
    Autorzy:
    Ewa Makowicz, Izabela Jasicka-Misiak, Dariusz Teper, Paweł Kafarski
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2018, tom: 23, strony: 1811), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules23071811 - link do publikacji
  4. HPTLC phenolic profiles as useful tools for the authentication of honey
    Autorzy:
    Natalia Stanek, Izabela Jasicka-Misiak
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2018, tom: 11 (11), strony: 2979–2989), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-018-1281-3 - link do publikacji
  5. Botanical Origin Authentication of Polish Phacelia Honey Using the Combination of Volatile Fraction Profiling by HS-SPME and Lipophilic Fraction Profiling by HPTLC
    Autorzy:
    Ewa Makowicz, Izabela Jasicka-Misiak, Dariusz Teper, Paweł Kafarski
    Czasopismo:
    Chromatographia (rok: 2019, tom: 82, strony: 1541-1553), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10337-019-03778-x - link do publikacji
  6. Development of a high performance thin layer chromatography method for the rapid qualification and quantification of phenolic compounds and abscisic acid in honeys
    Autorzy:
    Natalia Stanek, Paweł Kafarski, Izabela Jasicka-Misiak
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2019, tom: 1598, strony: 209-215), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2019.04.052 - link do publikacji
  7. Chromatographic fingerprint of volatile fraction of rare Hedera helix honey and biomarkers identification
    Autorzy:
    Ewa Makowicz, Paweł Kafarski, Izabela Jasicka-Misiak
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2018, tom: 244, strony: 2169–2179), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-018-3127-z - link do publikacji
  8. Chromatographic fingerprint, antioxidant activity, and colour characteristic of polish goldenrod (Solidago virgaurea L.) honey and flower
    Autorzy:
    Izabela Jasicka-Misiak, Ewa Makowicz, Natalia Stanek
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2018, tom: 244(7), strony: 1169–1184), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-018-3034-3 - link do publikacji
  9. Polish Yellow Sweet Clover (Melilotus officinalis L.) Honey, Chromatographic Fingerprints, and Chemical Markers
    Autorzy:
    Izabela Jasicka-Misiak, Ewa Makowicz, Natalia Stanek
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22 (1), strony: 138), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules22010138 - link do publikacji
  1. Porównanie zawartości związków fenolowych oraz ocena aktywności przeciwutleniającej miodów kameruńskich i ciemnych miodów krajowych.
    Autorzy:
    Natalia Stanek
    Książka:
    Współczesne trendy badań w świecie flawonoidów (rok: 2018, tom: 1, strony: 288-296), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej
    Status:
    Opublikowana