Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polimorfizmem genów - determinacja masy ciała i metabolizmu lipidów

2014/15/B/NZ9/02134

Słowa kluczowe:

produkty wysokotłuszczowe smak masa ciała metabolizm lipidów polimorfizm genów żywienie człowieka nutrigenomika

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ2_1: Genetyka molekularna
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Agata Chmurzyńska 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 653 410 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-07-20

Zakończenie projektu: 2019-01-19

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. aplikacja mobilna do instalacji na urządzeniach przenośnych. Za kwotę 18 000 PLN
  2. program Dieta 5. Za kwotę 5 000 PLN
  3. wirówka do krwi. Za kwotę 15 000 PLN
  4. waga laboratoryjna. Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Genetics of fat intake in the determination of body mass IF: 4,051
    Autorzy:
    Chmurzynska A, Mlodzik M.
    Czasopismo:
    Nutrition Research Reviews (rok: 2017, tom: 30, strony: 106-117), Wydawca: Cambridge University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1017/S0954422417000014 - link do publikacji
  2. Polymorphism of CD36 determines fat discrimination but not intake of high-fat food in 20–40 year-old adults IF: 4,416
    Autorzy:
    Agata Chmurzynska, Monika A. Mlodzik-Czyzewska, Grzegorz Galinski, Anna M. Malinowska, Anna Radziejewska, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Ewa Bulczak, Douglas J. Wiebe
    Czasopismo:
    Journal of Nutrition (rok: 2020, ), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/jn/nxaa136. - link do publikacji
  3. Higher fat liking and lower fat restraint are associated with greater intake of high-fat foods IF: 3,501
    Autorzy:
    Agata Chmurzynska, Monika A. Mlodzik-Czyzewska, Anna M. Malinowska, Anna Radziejewska, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Ewa Bulczak, Douglas J. Wiebe
    Czasopismo:
    Appetite , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  4. Dietary patterns associated with obesity and overweight: when should misreporters be included in analysis? IF: 3,591
    Autorzy:
    Malinowska AM, Mlodzik-Czyzewska MA, Chmurzynska A
    Czasopismo:
    Nutrition (rok: 2020, tom: Epub, strony: Epub), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nut.2019.110605 - link do publikacji
  5. Low folate intake and serum levels are associated with higher body mass index and abdominal fat accumulation: a case control study IF: 3,592
    Autorzy:
    Monika A. Młodzik-Czyżewska, Anna M. Malinowska, Agata Chmurzynska
    Czasopismo:
    Nutrition Journal , Wydawca: BMC
    Status:
    Złożona
  6. Use of a Smartphone Application Can Improve Assessment of High-Fat Food Consumption in Overweight Individuals. IF: 4,196
    Autorzy:
    Chmurzynska A, Mlodzik-Czyzewska MA, Malinowska AM, Czarnocinska J, Wiebe D.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2018, tom: 6;10(11), strony: E1692), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu10111692 - link do publikacji
  1. Measuring oral fat sensitivity
    Autorzy:
    Chmurzynska A., Galinski G., Mlodzik M.
    Konferencja:
    Experimental Biology 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: FASEB
    Data:
    konferencja 2-6 kwietnia 2016
    Status:
    Opublikowana
  2. Application for measuring frequency of eating high-fat foods – comparison with other methods.
    Autorzy:
    Chmurzynska A, Mlodzik MA, Czarnocinska J, Wiebe D
    Konferencja:
    21st International Congress of Nutrition (rok: 2017, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja 15-21.10.2017
    Status:
    Opublikowana
  3. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne do oceny częstości spożycia produktów wysokotłuszczowych.
    Autorzy:
    Chmurzyńska A, Młodzik M, Czarnocińska J, Radziejewska A, Wiebe DJ.
    Konferencja:
    Fizjologiczne uwarunkowania postepowania dietetycznego. (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW
    Data:
    konferencja 8-10.11.2016
    Status:
    Opublikowana
  4. CD36 genotype does not affect fat sensitivity in non-obese subjects
    Autorzy:
    Chmurzynska A, Galinski G, Mlodzik MA.
    Konferencja:
    21st International Congress of Nutrition (rok: 2017, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja 15-21.10.2017
    Status:
    Opublikowana