Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Innowacyjny produkt truskawkowy o wykreowanej strukturze

2013/09/D/NZ9/04150

Słowa kluczowe:

żel hydrokoloidy truskawki liofilizacja struktura

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Agnieszka Ciurzyńska 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 306 262 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-02-18

Zakończenie projektu: 2017-02-17

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Liofilizator laboratoryjny z wyposażeniem. Za kwotę 100 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (11)
  1. The effect of composition and aeration on selected physical and sensory properties of freeze-dried hydrocolloid gels
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Arleta Mieszkowska, Ignacy Olsiński, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2017, tom: 67, strony: 94-103), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2016.12.042 - link do publikacji
  2. The influence of the structure on the sorption properties and phase transition temperatures of freeze-dried gels
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Jasiorowska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering , Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Złożona
  3. Effect of the aerated structure on selected properties of freeze-dried hydrocolloid gels
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    International Agrophysics (rok: 2016, tom: 30, strony: 45552), Wydawca: Bohdan Dobrzański Institute of Agrophysics Polish Academy of Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/intag-2015-0067 - link do publikacji
  4. Effect of composition changes and aeration time on the structure and rehydration of innovative freeze-dried gels
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Pisarska, Ignacy Olsiński, Anna Maria Panfiluk, Magdalena Sylwia Ostap, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    International Agrophysics (rok: 2018, tom: 32, strony: 429-435), Wydawca: Bogdan Dobrzański Institute of Agrophysics Polish Academy of Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/intag-2017-0017 - link do publikacji
  5. Structure influence on mechanical and acoustic properties of freeze-dried gels obtained with the use of hydrocolloids
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Marzec, Arleta Mieszkowska, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    Journal of Texture Studies (rok: 2017, tom: 48, strony: 131-142), Wydawca: Wiley-Blackwell
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jtxs.12224 - link do publikacji
  6. Pectin - a Functional Component of Diet
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Justyna Szerszeń, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    International Journal of Research Studies in Science, Engineering and Technology (rok: 2016, tom: 3, strony: 20-27), Wydawca: International Journal of Research Studies in Science, Engineering and Technology
    Status:
    Opublikowana
  7. Sorption properties and phase transitions temperature of freeze-dried strawberry model based on hydrocolloids with a tailored structure
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Joanna Bajno, Ignacy Olsiński, Agata Pisarska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Zbigniew Pałacha, Andrzej Lenart
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2018, tom: 36, strony: 1209-1223), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2017.1393824 - link do publikacji
  1. Wpływ dodatku cukru i kwasu cytrynowego na właściwości sorpcyjne napowietrzanych żeli hydrokoloidowych suszonych sublimacyjnie
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Joanna Bajno, Ignacy Olsiński, Zbigniew Pałacha, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    V Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2016, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 21-23.06
    Status:
    Opublikowana
  2. Właściwości mechaniczne i akustyczne liofilizowanych żeli o modyfikowanym składzie
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Arleta Mieszkowska, Agata Marzec, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności 31-149 Kraków, ul. Balicka 122
    Data:
    konferencja 22-23.09
    Status:
    Opublikowana
  3. Napowietrzane i liofilizowane żele hydrokoloidowe w ocenie organoleptycznej i instrumentalnej
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Arleta Mieszkowska, Agata Marzec, Ignacy Olsiński, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności 31-149 Kraków, ul. Balicka 122
    Data:
    konferencja 22-23.09
    Status:
    Opublikowana
  4. The effect of aeration time of gels on sorption properties of freeze-dried material
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Andrzej Lenart, Agata Jasiorowska
    Konferencja:
    12th Conference on calorimetry and thermal analysis, 5th joint Czech-Hungarian-Polish-Slovakian thermoanalytical conference (rok: 2015, ), Wydawca: Maria Curie-Skłodowska University Press, 20-031 Lublin, ul. Idziego Radziszewskiego 11
    Data:
    konferencja 6-10.09
    Status:
    Opublikowana
  5. The score of mechanical and acoustic properties of freeze-dried gels obtained with the use of hydrocolloids
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Marzec, Arleta Mieszkowska, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" (rok: 2015, ), Wydawca: Lithuania, Department of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05
    Status:
    Opublikowana
  6. Sorption and thermal properties of freeze-dried strawberry gels
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Marta Stachowska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    Proceedings of the 8th international conference on the quality and safety in food production chain (rok: 2018, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 20-21.06.2018
    Status:
    Opublikowana
  7. The effect of composition changes and aeration time on rehydration and color of innovative freeze-dried hydracolloid gels
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Pisarska, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    Fruit & Veg Processing 2nd Euro-Mediterranean Symposium (rok: 2016, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 4-6.04
    Status:
    Opublikowana
  8. Wpływ napowietrzonej struktury na cechy organoleptyczne liofilizowanych żeli hydrokoloidowych
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    IX Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności "Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności-teraźniejszość i przyszłość. (rok: 2015, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 17-18.11
    Status:
    Opublikowana
  9. Innovative freeze-dried strawberry gels – selected physical properties
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Anna Maria Panfiluk, Magdalena Sylwia Ostap, Andrzej Lenart
    Konferencja:
    Biologically Active Compounds in Food, 2nd International Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Brak
    Data:
    konferencja 9-10.11.2017
    Status:
    Opublikowana
  10. Wpływ rodzaju hydrokoloidu na właściwości sorpcyjne liofilizowanych żeli
    Autorzy:
    Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart, Agata Jasiorowska, Ewa Ostrowska-Ligęza
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06
    Status:
    Opublikowana
  11. Wybrane właściwości fizyczne napowietrzanych liofilizowanych żeli truskawkowych w ocenie sensorycznej i instrumentalnej
    Autorzy:
    AGNIESZKA CIURZYŃSKA
    Konferencja:
    VI Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2018, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 26-27.06.2018
    Status:
    Opublikowana