Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Innovated strawberry product with new designed structure

2013/09/D/NZ9/04150

Keywords:

jelly hydrokoloids strawberries freeze-drying structure

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

woj. mazowieckie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Agnieszka Ciurzyńska 

Number of co-investigators in the project: 5

Call: SONATA 5 - announced on 2013-03-15

Amount awarded: 306 262 PLN

Project start date (Y-m-d): 2014-02-18

Project end date (Y-m-d): 2017-02-17

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Liofilizator laboratoryjny z wyposażeniem (100 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (7)
  • Articles in post-conference publications (11)
  1. The effect of composition and aeration on selected physical and sensory properties of freeze-dried hydrocolloid gels
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Arleta Mieszkowska, Ignacy Olsiński, Andrzej Lenart
    Academic press:
    Food Hydrocolloids (rok: 2017, tom: 67, strony: 94-103), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.foodhyd.2016.12.042 - link to the publication
  2. The influence of the structure on the sorption properties and phase transition temperatures of freeze-dried gels
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Jasiorowska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Andrzej Lenart
    Academic press:
    Journal of Food Engineering , Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Submitted
  3. Effect of the aerated structure on selected properties of freeze-dried hydrocolloid gels
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart
    Academic press:
    International Agrophysics (rok: 2016, tom: 30, strony: 45552), Wydawca: Bohdan Dobrzański Institute of Agrophysics Polish Academy of Sciences
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1515/intag-2015-0067 - link to the publication
  4. Effect of composition changes and aeration time on the structure and rehydration of innovative freeze-dried gels
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Pisarska, Ignacy Olsiński, Anna Maria Panfiluk, Magdalena Sylwia Ostap, Andrzej Lenart
    Academic press:
    International Agrophysics (rok: 2018, tom: 32, strony: 429-435), Wydawca: Bogdan Dobrzański Institute of Agrophysics Polish Academy of Science
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1515/intag-2017-0017 - link to the publication
  5. Structure influence on mechanical and acoustic properties of freeze-dried gels obtained with the use of hydrocolloids
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Marzec, Arleta Mieszkowska, Andrzej Lenart
    Academic press:
    Journal of Texture Studies (rok: 2017, tom: 48, strony: 131-142), Wydawca: Wiley-Blackwell
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/jtxs.12224 - link to the publication
  6. Pectin - a Functional Component of Diet
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Justyna Szerszeń, Andrzej Lenart
    Academic press:
    International Journal of Research Studies in Science, Engineering and Technology (rok: 2016, tom: 3, strony: 20-27), Wydawca: International Journal of Research Studies in Science, Engineering and Technology
    Status:
    Published
  7. Sorption properties and phase transitions temperature of freeze-dried strawberry model based on hydrocolloids with a tailored structure
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Joanna Bajno, Ignacy Olsiński, Agata Pisarska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Zbigniew Pałacha, Andrzej Lenart
    Academic press:
    Drying Technology (rok: 2018, tom: 36, strony: 1209-1223), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1080/07373937.2017.1393824 - link to the publication
  1. Wpływ dodatku cukru i kwasu cytrynowego na właściwości sorpcyjne napowietrzanych żeli hydrokoloidowych suszonych sublimacyjnie
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Joanna Bajno, Ignacy Olsiński, Zbigniew Pałacha, Andrzej Lenart
    Conference:
    V Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2016, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 21-23.06
    Status:
    Published
  2. Właściwości mechaniczne i akustyczne liofilizowanych żeli o modyfikowanym składzie
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Arleta Mieszkowska, Agata Marzec, Andrzej Lenart
    Conference:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności 31-149 Kraków, ul. Balicka 122
    Data:
    konferencja 22-23.09
    Status:
    Published
  3. Napowietrzane i liofilizowane żele hydrokoloidowe w ocenie organoleptycznej i instrumentalnej
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Arleta Mieszkowska, Agata Marzec, Ignacy Olsiński, Andrzej Lenart
    Conference:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności 31-149 Kraków, ul. Balicka 122
    Data:
    konferencja 22-23.09
    Status:
    Published
  4. The effect of aeration time of gels on sorption properties of freeze-dried material
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Andrzej Lenart, Agata Jasiorowska
    Conference:
    12th Conference on calorimetry and thermal analysis, 5th joint Czech-Hungarian-Polish-Slovakian thermoanalytical conference (rok: 2015, ), Wydawca: Maria Curie-Skłodowska University Press, 20-031 Lublin, ul. Idziego Radziszewskiego 11
    Data:
    konferencja 6-10.09
    Status:
    Published
  5. The score of mechanical and acoustic properties of freeze-dried gels obtained with the use of hydrocolloids
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Marzec, Arleta Mieszkowska, Andrzej Lenart
    Conference:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" (rok: 2015, ), Wydawca: Lithuania, Department of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05
    Status:
    Published
  6. Sorption and thermal properties of freeze-dried strawberry gels
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Marta Stachowska, Ewa Ostrowska-Ligęza, Andrzej Lenart
    Conference:
    Proceedings of the 8th international conference on the quality and safety in food production chain (rok: 2018, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 20-21.06.2018
    Status:
    Published
  7. The effect of composition changes and aeration time on rehydration and color of innovative freeze-dried hydracolloid gels
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Agata Pisarska, Andrzej Lenart
    Conference:
    Fruit & Veg Processing 2nd Euro-Mediterranean Symposium (rok: 2016, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 4-6.04
    Status:
    Published
  8. Wpływ napowietrzonej struktury na cechy organoleptyczne liofilizowanych żeli hydrokoloidowych
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart
    Conference:
    IX Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności "Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności-teraźniejszość i przyszłość. (rok: 2015, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 17-18.11
    Status:
    Published
  9. Innovative freeze-dried strawberry gels – selected physical properties
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Anna Maria Panfiluk, Magdalena Sylwia Ostap, Andrzej Lenart
    Conference:
    Biologically Active Compounds in Food, 2nd International Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Brak
    Data:
    konferencja 9-10.11.2017
    Status:
    Published
  10. Wpływ rodzaju hydrokoloidu na właściwości sorpcyjne liofilizowanych żeli
    Authors:
    Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart, Agata Jasiorowska, Ewa Ostrowska-Ligęza
    Conference:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06
    Status:
    Published
  11. Wybrane właściwości fizyczne napowietrzanych liofilizowanych żeli truskawkowych w ocenie sensorycznej i instrumentalnej
    Authors:
    AGNIESZKA CIURZYŃSKA
    Conference:
    VI Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2018, ), Wydawca: brak
    Data:
    konferencja 26-27.06.2018
    Status:
    Published