Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena jakości zdrowotnej poszczególnych części warzyw kapustowatych oraz poszczególnych faz ich rozwoju jako źródła bioaktywnych fitozwiązków przy projektowaniu żywności funkcjonalnej w tym suplementów diety.

2013/09/N/NZ9/01275

Słowa kluczowe:

glukozynolany mirozynaza izotiocyjaniany związki indolowe warzywa brassica

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Dominik Kołodziejski 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 99 059 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-13

Zakończenie projektu: 2016-03-12

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  1. Relationship between conversion rate of glucosinolates to isothiocyanates/indoles and genotoxicity of individual parts of Brassica vegetables
    Autorzy:
    Dominik Kołodziejski; Anna Piekarska; Franziska S. Hanschen; Tadeusz Pilipczuk; Fabian Tietz
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2018, tom: TBC, strony: TBC), Wydawca: Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-018-3170-9 - link do publikacji