Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ dodatku do dawki pokarmowej kwasu karnozynowego, selenowego preparatu drożdżowego lub selenianiu(VI) na stężenie kwasów tłuszczowych, Se oraz cholesterolu i jego produktów utlenienia w organizmie jagniąt

2013/09/B/NZ9/00291

Słowa kluczowe:

jagnięta kwas karnozynowy selenowy preparat drożdżowy selenian(VI) olej rybny olej rzepakowy kwasy tłuszczowe Se cholesterol aminokwasy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Marian Czauderna 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 288 346 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-02-01

Zakończenie projektu: 2017-02-23

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. HPLC kolumna Nova Pak C18, 250 x 4,9 mm, 4 μm (nr katalogowy: WATO11695) wraz z zestawem kolumn ochronnych (10 kolumn w zestawie). Za kwotę 7 793 PLN
  2. Kapilarna kolumna z kolumną ochronną do chromatografu gazowego (BPX70 fused silica; 120 m x 0,25 mm i.d. x 0,25 μm grubość filmu (SHIM-POL). Za kwotę 8 300 PLN
  3. Kolumny jono-wymienne ładowane jonami srebra (250 x 4,6 mm Chrompac ChromSpher 5 μm Lipids columns; Holandia) wraz zestawem kolumn ochronnych (3 kolumny w zestawie). Za kwotę 12 172 PLN
  4. HPLC kolumna Phenomenex C18 (Synergi 2,5 μm, Hydro-RP, 100Ǻ, 100 x 2 mm) wraz z zestawem kolumn ochronnych (10 kolumn w zestawie). Za kwotę 10 900 PLN
  5. Waga analityczna (maksymalnie do 250 g/0,1 mg). Za kwotę 5 530 PLN
  6. Żarnik (włókno) (nr katalogowy: 225-10340-91; SHIM-POL). Za kwotę 10 170 PLN
  7. Kapilarna kolumna do chromatografu gazowego (InertCap 5MS/Sil; 5% Phenyl 95% Methylpolysilarylene; 60 m x 0,25 mm, 0,25 μm grubość filmu ). Za kwotę 4 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (8)
  1. Selenium supplementation into diets containing carnosic acid, fish and rapeseed oils affects the chemical profile of whole blood in lambs
    Autorzy:
    M. Czauderna, M. Białek, K. Krajewska, A. Ruszczyńska i E. Bulska
    Czasopismo:
    Journal of Animal and Feed Sciences (rok: 2017, tom: 26, strony: 192-203), Wydawca: The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, Jabłonna
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22358/jafs/76594/2017 - link do publikacji
  2. Dietary carnosic acid, selenized yeast, selenate and fish oil affected the concentration of fatty acids, tocopherols, cholesterol and aldehydes in the brains of lambs
    Autorzy:
    Agnieszka J. Rozbicka-Wieczorek, Katarzyna A. Krajewska-Bienias, and Marian Czauderna
    Czasopismo:
    Archives Animal Breeding (rok: 2016, tom: 59, strony: 215–226), Wydawca: Leibniz-Institut für Nutztierbiologie (FBN), Copernicus Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5194/aab-59-215-2016 - link do publikacji
  3. Sensory quality and chemical composition of meat from lambs fed diets enriched with fish and rapeseed oils, carnosic acid and seleno-compounds
    Autorzy:
    Danuta Jaworska, Marian Czauderna,Wiesław Przybylski, Agnieszka J. Rozbicka-Wieczorek
    Czasopismo:
    Meat Science (rok: 2016, tom: 119, strony: 185-192), Wydawca: Elsevier Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.meatsci.2016.05.003 - link do publikacji
  4. Supplementation effects of seleno-compounds, carnosic acid, and fish oil on concentrations of fatty acids, tocopherols, cholesterol, and amino acids in the livers of lambs
    Autorzy:
    Agnieszka Justyna ROZBICKA-WIECZOREK, Edyta WIESYK, Katarzyna Agnieszka KRAJEWSKA-BIENIAS, Krzysztof WERESZKA, Marian CZAUDERNA
    Czasopismo:
    Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences (rok: 2016, tom: 40, strony: 681-693), Wydawca: Published/Hosted by Scientific & Technological Research Council of Turkey
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3906/vet-1509-12 - link do publikacji
  5. Partial replacement of rapeseed oil with fish oil, and dietary antioxidants supplementation affects concentrations of biohydrogenation products and conjugated fatty acids in rumen and selected lamb tissues
    Autorzy:
    Białek Małgorzata, Marian Czauderna Marian, Białek Agnieszka
    Czasopismo:
    Animal Feed Science and Technology (rok: 2018, tom: 241, strony: 63-74), Wydawca: Elsevier B.V., 2018
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.anifeedsci.2018.04.015 - link do publikacji
  6. Seleno-compounds and carnosic acid added to diets with rapeseed and fish oils affect concentrations of selected elements and chemical composition in the liver, heart and muscles of lambs
    Autorzy:
    Czauderna Marian, Ruszczyńska Anna., Bulska A., Krajewska A. Katarzyna
    Czasopismo:
    Biological Trace Element Research (rok: 2018, tom: 184, strony: 378–390), Wydawca: Springer Science+Business Media, LLC, part of Springer Nature 2017
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12011-017-1211-z - link do publikacji
  7. Selenium species in diet containing carnosic acid, fish and rapeseed oils affect fatty acid profiles in lamb muscles
    Autorzy:
    A.J. Rozbicka-Wieczorek, M. Czauderna, E. Więsyk, A. Radzik-Rant
    Czasopismo:
    Journal of Animal and Feed Sciences (rok: 2016, tom: 25, strony: 216–225), Wydawca: The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, Jabłonna
    Status:
    Opublikowana
  8. THE INFLUENCE OF DIFFERENT CHEMICAL FORMS OF SELENIUM ADDED TO THE DIET INCLUDING CARNOSIC ACID, FISH OIL AND RAPESEED OIL ON THE FORMATION OF VOLATILE FATTY ACIDS AND METHANE IN THE RUMEN, AND FATTY ACID PROFILES IN THE RUMEN CONTENT AND MUSCLES OF LAMBS
    Autorzy:
    MILTKO Renata, ROZBICKA-WIECZOREK J. Agnieszka, WIĘSYK Edyta, CZAUDERNA Marian
    Czasopismo:
    Acta Veterinaria-Beograd (rok: 2016, tom: 66(3), strony: 373-391), Wydawca: The Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Serbia
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/acve-2016-0032 - link do publikacji
  1. Dietary carnosic acid, selenized yeast, selenate and fish oil affected the concentration of fatty acids, tocopherols and cholesterol in the brain of lambs
    Autorzy:
    Czauderna M., Krajewska-Bienias K.A., Rozbicka-Wieczorek A.J., Wereszka K.
    Konferencja:
    XLV Scientific Session of Group of Animal Nutrition KNZiA PAN Olsztyn, 21-22 June, 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja 21-22 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  2. Effects of carnosic acid, fish oil and seleno-compounds on the level of selenium and fatty acids in lamb muscles
    Autorzy:
    Ruszczyńska A., Rutkowska D., Bulska E., Czauderna M.
    Konferencja:
    XLV Scientific Session of Group of Animal Nutrition KNZiA PAN Olsztyn, 21-22 June, 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja Olsztyn, 21-22 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  3. Partial replacement of rapeseed oil with fish oil, and dietary antioxidant supplementation affects levels of biohydrogenation products and conjugated fatty acids in ovine rumen
    Autorzy:
    Czauderna M., Białek M., Białek A., Rozbicka-Wieczorek A.
    Konferencja:
    XLVI Scientific Session of Group of Animal Nutrition KNZiA PAN Kraków, 27-29 June, 2018 (rok: 2018, ), Wydawca: KNZiA, PAN, Kraków
    Data:
    konferencja 27-29 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  4. Wpływ dodatku oleju rybnego i antyoksydantów do diety owiec na profil chemiczny krwi pełnej
    Autorzy:
    Białek M., Czauderna M., Krajewska K.
    Konferencja:
    II Konferencja Młodych Naukowców. SGGW, 25-26 maja 2017, Warszawa, Polska (rok: 2017, ), Wydawca: SGGW, 2017, Warszawa
    Data:
    konferencja 25-26 maja
    Status:
    Opublikowana
  5. Fish oil, carnosic acid and seleno-compounds affect the fatty acid profile in ruminal microbiota of lambs
    Autorzy:
    Czauderna M., Rozbicka-Wieczorek A.J., Krajewska-Bienias K.A., Wereszka K., Marounek M.
    Konferencja:
    XLV Scientific Session of Group of Animal Nutrition KNZiA PAN Olsztyn, 21-22 June, 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja Olsztyn, 21-22 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  6. Wpływ dodatku oleju rybnego i antyoksydantów do diety owiec na zawartość wybranych pierwiastków we krwi
    Autorzy:
    Białek M., Czauderna M., Ruszczyńska A., Bulska E
    Konferencja:
    II Konferencja Młodych Naukowców. SGGW, 25-26 maja 2017, Warszawa (rok: 2017, ), Wydawca: SGGW, 2017, Warszawa, Polska
    Data:
    konferencja 25-26 maj
    Status:
    Opublikowana
  7. Dietary effects of seleno-compounds, carnosic acid and fish oil on levels of tocopherols, cholesterol and amino acids in the liver of lambs
    Autorzy:
    Czauderna M., Krajewska-Bienias K.A., Wereszka K.
    Konferencja:
    XLV Scientific Session of Group of Animal Nutrition KNZiA PAN Olsztyn, 21-22 June, 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    Data:
    konferencja Olsztyn, 21-22 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  8. Fatty acid profiles in selected tissues from lambs fed diets enriched with fish and rapeseed oils, carnosic acid and seleno-compounds
    Autorzy:
    Czauderna M., Białek M., Białek A., Rozbicka-Wieczorek A.
    Konferencja:
    XLVI Scientific Session of Group of Animal Nutrition KNZiA, PAN, Kraków (rok: 2018, ), Wydawca: KNZiA, PAN, Kraków
    Data:
    konferencja 27-29 czerwca
    Status:
    Opublikowana