Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Określenie składu chemicznego, właściwości prozdrowotnych i aktywności przeciwutleniającej owoców gruszy pospolitej (Pyrus communis L.)

2013/09/D/NZ9/00375

Słowa kluczowe:

Właściwości prozdrowotne związki polfenolowe karotenoidy triterpeny aktywność przeciwutleniająca ocena sensoryczna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Joanna Kolniak-Ostek 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: SONATA 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 426 654 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-21

Zakończenie projektu: 2018-03-20

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Identification and quantification of polyphenolic compounds in ten pear cultivars by UPLC-PDA-Q/TOF-MS IF: 2,78
    Autorzy:
    Joanna Kolniak-Ostek
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2016, tom: 49, strony: 65-77), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2016.04.004 - link do publikacji
  2. Characterization of phenolic compounds in different anatomical pear (Pyrus communis L.) parts by ultra-performance liquid chromatography photodiode detector-quadrupole/time of flight-mass spectrometry (UPLC-PDA-Q/TOF-MS). IF: 1,972
    Autorzy:
    Kolniak-Ostek Joanna, Oszmiański Jan
    Czasopismo:
    International Journal of Mass Spectrometry (rok: 2015, tom: 392, strony: 154-163), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
  3. Chemical composition and antioxidant capacity of different anatomical parts of pear (Pyrus communis L.). IF: 3,391
    Autorzy:
    Kolniak-Ostek Joanna
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 203, strony: 491-497), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2016.02.103 - link do publikacji
  4. Content of bioactive compounds and antioxidant capacity in skin tissues of pear IF: 3,973
    Autorzy:
    Joanna Kolniak-Ostek
    Czasopismo:
    Jpurnal of Functional Foods (rok: 2016, tom: 23, strony: 40-51), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jff.2016.02.022 - link do publikacji