Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli

2013/09/B/NZ9/01806

Słowa kluczowe:

aktywność przeciwgrzybowa Lactobacillus polifenole poliole

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Elżbieta Klewicka 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 307 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-20

Zakończenie projektu: 2017-03-19

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (11)
  1. Ellagitannins from Raspberry (Rubus idaeus L.) Fruit as Natural Inhibitors of Geotrichum candidum IF: 2,465
    Autorzy:
    Elżbieta Klewicka , Michał Sójka , Robert Klewicki , Krzysztof Kołodziejczyk , Lidia Lipińska and Adriana Nowak
    Czasopismo:
    Molecues (rok: 2016, tom: 21, strony: 908), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
  2. Ellagitannins from Rubus idaeus L. Exert Geno- and Cytotoxic Effects Against the Human Colon Adenocarcinoma Cell Line Caco-2. IF: 2,857
    Autorzy:
    Nowak Adriana, Sójka Michał, Klewicka Elzbieta, Lipińska Lidia, Klewicki Robert, Kołodziejczyk Krzysztof
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2017, tom: 65 (14), strony: 2947-2955), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Opublikowana
  3. Structure, occurrence and biological activity of ellagitannins: a general review.
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Elżbieta Klewicka, Michał Sójka
    Czasopismo:
    Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. (rok: 2014, tom: 13 (3), strony: 289-300), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
  4. Aktywność przeciwgrzybowa bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus
    Autorzy:
    Elżbieta Klewicka, Lidia Lipińska
    Czasopismo:
    Żywnosć, Nauka, Technologia, Jakość (rok: 2016, tom: 1(104), strony: 17-31), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2016/104/098 - link do publikacji
  5. Antifungal activity of Lactobacillus sp. bacteria in the presence of xylitol and galactosyl-xylitol IF: 2,134
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Robert Klewicki, Elżbieta Klewicka, Krzysztof Kołodziejczyk, Michał Sójka, Adriana Nowak
    Czasopismo:
    BioMed Research Interational (rok: 2016, tom: 2016, strony: 44569), Wydawca: Hindawi Publishing Corporation
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2016/5897486 - link do publikacji
  6. Antifungal Activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the Presence of Polyols and Galactosyl-Polyols. IF: 2,345
    Autorzy:
    Lipińska Lidia, Klewicki Robert, Sójka Michał, Bonikowski Radosław, Dorota Żyżelewicz, Kołodziejczyk Krzysztof, Klewicka Elżbieta
    Czasopismo:
    Probiotics and Antimicrobial Proteins (rok: 2018, tom: volume 10 (2), strony: 186-200), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
  1. Fungistatic effect of Lactobacillus sp. bacteria after lactic acid fermentation with polyols and their galactosyl derivatives
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Elżbieta Klewicka, Robert Klewicki, Krzysztof Kołodziejczyk, Michał Sójka, Adriana Nowak
    Konferencja:
    VII International Conference of Biotechnology Students & XVII National Academic Seminar of Biotechnology Students (rok: 2015, ), Wydawca: Poznan University of Life Sciences and the Academic Association of Biotechnology Students
    Data:
    konferencja 20-22 listopad
    Status:
    Opublikowana
  2. The bioanalytical methods to charcterize antifungal agents produced by lactic acid bacteria
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Elżbieta Klewicka
    Konferencja:
    11th International Interdisciplinary Meeteng on Bioanalysis (rok: 2014, ), Wydawca: Institute of Analytical Chemistry AS CR, Brno, Czech Republik
    Data:
    konferencja 20-22 October
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ polioli i ich galaktozylowych pochodnych na aktywność przeciegrzybową bakterii Lactobacillus sp.
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Elżbieta Klewicka, Robert Klewicki, Michał Sójka, Krzysztof Kołodziejczyk, Radosław Bonikowski
    Konferencja:
    VIII Sympozjum Naukowe "Probiotyki w Żywności" (rok: 2017, ), Wydawca: Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, Wydział Nauk i Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW Warszawa; Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 26-28 kwietnia
    Status:
    Opublikowana
  4. Food protection against Alterania brassicicola contamination using lactic acid fermentation with polyols.
    Autorzy:
    Lipińska Lidia, Klewicka Elzbieta, Klewicki Robert, Kołodziejczyk Krzysztof, Sójka Michał, Nowak Adriana
    Konferencja:
    BioSpectrum (rok: 2016, ), Wydawca: Tagungsband zur VAAM-Jahrestagung, Jena, Germany
    Data:
    konferencja 13-16 marzec
    Status:
    Opublikowana
  5. Galaktozylo-poliole jako induktory aktywności przeciwgrzybowej i probiotycznych bakterii z rodzaju Lactobacillus.
    Autorzy:
    Klewicki Robert, Lipińska Lidia, Klewicka Elzbieta, Sójka Michał, Kołodziejczyk Krzysztof, Nowak Adriana
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywnosci Oddział Małopolski Wydziła Technologii Żywnosci UR im. HUGONA KOŁŁĄTAJA w KRAKOWIE
    Data:
    konferencja 22-23 września
    Status:
    Opublikowana
  6. Otrzymywanie, skład i właściwości preparatów elagotanin wyodrębnianych z malin.
    Autorzy:
    Sójka Michał, Klewicka Elżbieta, Klewicki Robert, Nowak Adiana, Lipińska Lidia, Kołodziejczyk Krzysztof
    Konferencja:
    Owoce, warzywa, Grzyby - Żywnośc i Technologia (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oddział Lublin
    Data:
    konferencja 19-20 maj
    Status:
    Opublikowana
  7. Przeciwrdobnoustrojowa aktywność elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L
    Autorzy:
    Elżbieta Klewicka, Michał Sójka, Lidia Lipińska, Robert Klewicki, Krzysztof Kołodziejczyk, Adriana Nowak
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Żywność-Zdrowie-Przyszłość (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26 czerwiec
    Status:
    Opublikowana
  8. Genotoksyczność elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L.
    Autorzy:
    Nowak Adriana, Sójka Michał, Klewicka Elżbieta, Klewicki Robert, Lipińska Lidia, Kołodziejczyk Krzysztof
    Konferencja:
    XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywnosci Oddział Małopolski Wydziła Technologii Żywnosci UR im. HUGONA KOŁŁĄTAJA w KRAKOWIE
    Data:
    konferencja 22-23 września
    Status:
    Opublikowana
  9. Antagonistic activity of lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus in the presence xylitol and its derivatives towards molds and yeasts
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Robert Klewicki, Elzbieta Klewicka, Krzysztof Kołodziejczyk, Michał Sójka, Adriana Nowak
    Konferencja:
    2-th Polish-Czech Probiotyc Conference Microbiology, Immunology & Allergy (rok: 2015, ), Wydawca: Institute of Immunology and Experimental Therapy PAN, Bielawa
    Data:
    konferencja 24-26 may
    Status:
    Opublikowana
  10. Biological properties galactosyl derivatives of polyols
    Autorzy:
    Lidia Lipińska, Robert Klewicki, Elżbieta Klewicka
    Konferencja:
    VII International Conference of Biotechnology Students & XVII National Academic Seminar of Biotechnology Students (rok: 2015, ), Wydawca: Poznan University of Life Sciences and the Academic Association of Biotechnology Students
    Data:
    konferencja 20-22 listopad
    Status:
    Opublikowana
  11. Wpływ elagotanin z maliny właściwej (Rubus idaeus L) na wzrost i przeciwgrzybową aktywność probiotycznych bakterii z rodzaju Lactobacillus.
    Autorzy:
    Klewicka Elżbieta, Sójka Michał, Ścieszka Sylwia, Lipińska Llidia, Klewicki Robert, Kołodziejczyk Krzysztof, Nowak Adriana
    Konferencja:
    VII Sympozjum Naukowe "Probiotyki w żywności" (rok: 2016, ), Wydawca: Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie,Katedra Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 20-22 kwietnia
    Status:
    Opublikowana