Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie mechanizmu działania ultradźwięków oraz blanszowania parą wodną jako zabiegów wstępnych przed suszeniem mikrofalowo-konwekcyjnym wybranych ziół

2012/07/N/NZ9/02076

Słowa kluczowe:

zioła ultradźwięki blanszowanie parą wodną suszenie mikrofalowo-konwekcyjne biospeckle chlorofile polifenole SEM

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Magdalena Dadan 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 4 - ogłoszony 2012-09-15

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-07-09

Zakończenie projektu: 2017-01-08

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Komputer z wyposażeniem. Za kwotę 5 000 PLN
  2. Łaźnia ultradźwiękowa. Za kwotę 6 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (12)
  1. Selected emerging technologies to enhance the drying process. A review IF: 1,518
    Autorzy:
    Dorota Witrowa-Rajchert, Artur Wiktor, Magdalena Śledź, Małgorzata Nowacka
    Czasopismo:
    Drying Techology (rok: 2014, tom: 32(11), strony: 1386-1396), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2014.903412 - link do publikacji
  2. Drying of parsley leaves pre-treated by ultrasound
    Autorzy:
    Magdalena Śledź, Paulina Nowak, Dorota Witrowa-Rajchert
    Czasopismo:
    Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych (rok: 2014, tom: 579, strony: 91-99), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Status:
    Opublikowana
  3. The impact of ultrasound and water steam blanching pre-treatments on the drying kinetics, energy consumption and selected properties of parsley leaves IF: 1,462
    Autorzy:
    Magdalena Śledź; Artur Wiktor; Katarzyna Rybak; Małgorzata Nowacka; Dorota Witrowa-Rajchert
    Czasopismo:
    Applied Acoustics (rok: 2016, tom: 103, Part B, strony: 148-156), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.apacoust.2015.05.006 - link do publikacji
  4. Selected chemical composition changes in microwave-convective dried parsley leaves affected by ultrasound and steaming pre-treatments - An optimization approach IF: 4,052
    Autorzy:
    Magdalena Dadan, Katarzyna Rybak, Artur Wiktor, Malgorzata Nowacka, Joanna Zubernik, Dorota Witrowa-Rajchert
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 239, strony: 242-251), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2017.06.061 - link do publikacji
  5. Optymalizacja metodą płaszczyzn odpowiedzi suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego liści pietruszki poddanych działaniu ultradźwięków oraz obróbce parą wodną
    Autorzy:
    Magdalena Dadan, Katarzyna Rybak, Małgorzata Nowacka, Artur Wiktor, Dorota Witrowa-Rajchert
    Czasopismo:
    Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych (rok: 2017, tom: 589, strony: 15-25), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22630/ZPPNR.2017.589.17 - link do publikacji
  1. Antioxidative potential of ultrasound and steam blanched microwave-convective dried parsley leaves
    Autorzy:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    XX Conference of Young Researches. IVth International Session Food-Quality and perspectives" (rok: 2015, ), Wydawca: Podkarpacki Branch of the Polish Society of Food Technologists, Young Scientific Staff Section of Polish Society of Food Technologists, Food Chemistry Section of the Polish Chemical Society, Faculty of Biology and Agriculture University of Rzeszow
    Data:
    konferencja 14-15.05.2015 r.
    Status:
    Opublikowana
  2. Ultrasound as an innovative pre-treatment method to enhance drying of parsley leaves
    Autorzy:
    Dadan M., Wiktor A., Rybak K., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    International Conference on Food Innovation - Food Innova 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Knowledge Management for Food Innovation - KM4FI
    Data:
    konferencja 31.01-3.04.2017 r., Cesena, Italy
    Status:
    Opublikowana
  3. Analiza możliwości zastosowania obróbki wstępnej za pomocą ultradźwięków oraz blanszowania parą w aspekcie zmian zawartości chlorofilu i barwy suszonych liści pietruszki
    Autorzy:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    IV Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2014, ), Wydawca: SGGW
    Data:
    konferencja 1-2.07.2014 r.
    Status:
    Opublikowana
  4. The influence of ultrasound and water steam blanching pre-treatments on the chlorophyll and lutein changes and the colour of parsley leaves dried at variable microwave power
    Autorzy:
    Sledz M., Rybak K., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    1st International Conference on ultrasonic-based applications: from analysis to synthesis (Ultrasonics 2014) (rok: 2014, ), Wydawca: Proteomass Scientific Society (Portugal)
    Data:
    konferencja 15-17.09.2014 r.
    Status:
    Opublikowana
  5. The influence of ultrasound pretreatment and water steam blanching on the microwave-convective drying of parsley leaves – kinetics and energy approach
    Autorzy:
    Magdalena Śledź, Artur Wiktor, Katarzyna Rybak, Dorota Witrowa-Rajchert
    Konferencja:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: EDP Sciences
    Data:
    konferencja 24-27.08.2014
    Status:
    Opublikowana
  6. Wpływ ultradźwięków oraz blanszowania parą wodną na wybrane właściwości rukoli suszonej metodą mikrofalowo-konwekcyjną
    Autorzy:
    Dadan M., Rybak K., Wiktor A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN "Żywność dla przyszłości" (rok: 2017, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 4-5.07.2017 r.
    Status:
    Opublikowana
  7. Quality changes during microwave-convective drying of ultrasound and water steam blanching pretreated parsley leaves
    Autorzy:
    Magdalena Śledź, Artur Wiktor, Katarzyna Rybak, Dorota Witrowa-Rajchert
    Konferencja:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: EDP Sciences
    Data:
    konferencja 24-27.08.2014
    Status:
    Opublikowana
  8. Chemical composition changes in parsley leaves affected by ultrasound pre-treatment and microwave drying
    Autorzy:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" (rok: 2015, ), Wydawca: Kaunas University of Technology, Department of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05.2015 r.
    Status:
    Opublikowana
  9. The impact of ultrasound and steaming pre-treatments on selected properties of microwave-convective dried basil leaves
    Autorzy:
    Dadan M., Zubernik J., Rybak K., Wiktor A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    12th Baltic Conference on Food Science and Technology Food R&D in the Baltics and Beyond (rok: 2018, ), Wydawca: Kaunas University of Technology, Department of Food Science and Technology
    Data:
    konferencja 17-18.05.2018
    Status:
    Opublikowana
  10. Total phenolic content and antioxidant activity changes in microwave-convective dried parsley leaves affected by ultrasound and water steam blanching pre-treatments
    Autorzy:
    Sledz M., Wiktor A., Rybak K., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    1st International Conference on ultrasonic-based applications: from analysis to synthesis (Ultrasonics 2014) (rok: 2014, ), Wydawca: Proteomass Scientific Society (Portugal)
    Data:
    konferencja 15-17.09.2014 r.
    Status:
    Opublikowana
  11. Ocena efektywności wspomagania suszenia liści pietruszki za pomocą ultradźwięków oraz blanszowania parą wodną
    Autorzy:
    Dadan M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    V Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2016, ), Wydawca: SGGW
    Data:
    konferencja 21-23.06.2016 r.
    Status:
    Opublikowana
  12. Wpływ ultradźwięków i blanszowania parą wodną na barwę suszonych liści pietruszki
    Autorzy:
    Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D.
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnicto Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06.2015 r., Lublin
    Status:
    Opublikowana