Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena możliwości występowania grzybów mikroskopowych oraz mikotoksyn w jajach pozyskiwanych z różnych systemów utrzymania niosek

2012/07/D/NZ9/01004

Słowa kluczowe:

grzyby mikroskopowe jaja konsumpcyjne ergosterol mikotoksyny

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Tomasz Szablewski 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 4 - ogłoszony 2012-09-15

Przyznana kwota: 200 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-06-24

Zakończenie projektu: 2017-06-23

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Mikroskop odwrócony OPTA-TECH. Za kwotę 25 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Characterisation of the Mycobiota on the shell surface of table eggs acquired from different egg-laying hen breeding systems
    Autorzy:
    3.Tomczyk Ł., Stępień Ł., Urbaniak M., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Stuper-Szablewska K.
    Czasopismo:
    Toxins (rok: 2018, tom: 10, strony: 45301), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/toxins10070293 - link do publikacji
  2. The Influence of the Conditions of Acquisition and Storage of Table Eggs on Changes in Their Quality and the Presence of Mycobiota and Fusarium Mycotoxins
    Autorzy:
    Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Kinga Stuper-Szablewska, Sebastian Nowaczewski, Renata Cegielska-Radziejewska
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2019, ), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.3382/ps/pez156 - link do publikacji