Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną

2012/05/N/NZ9/01399

Słowa kluczowe:

produkty reakcji Maillarda aktywność antyoksydacyjna ziarno kakaowe prażenie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Krystyna Oracz 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 75 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-03-01

Zakończenie projektu: 2014-08-31

Planowany czas trwania projektu: 18 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Wirowka mikrolitrowa z chłodzeniem. Za kwotę 21 305 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Antioxidant Properties of Cocoa Beans (Theobroma cacao L.): Influence of Cultivar and Roasting Conditions
    Autorzy:
    Joanna Oracz, Ewa Nebesny
    Czasopismo:
    International Journal of Food Properties (rok: 2016, tom: 19, strony: 1242-1258), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10942912.2015.1071840 - link do publikacji
  1. Analysis of the high molecular weight melanoidins isolated from cocoa beans (Theobroma cacao L.)
    Autorzy:
    Joanna Oracz, Ewa Nebesny, Dorota Żyżelewicz
    Konferencja:
    3rd International Conference and Workshop. Plant - the Source of Research Material (rok: 2013, ), Wydawca: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia Sp. z o.o.
    Data:
    konferencja 16.10.2013-18.10.2013
    Status:
    Opublikowana