Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną

2012/05/N/NZ9/01399

Słowa kluczowe:

produkty reakcji Maillarda aktywność antyoksydacyjna ziarno kakaowe prażenie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Oracz 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 75 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-03-01

Zakończenie projektu: 2014-08-31

Planowany czas trwania projektu: 18 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Wirowka mikrolitrowa z chłodzeniem. Za kwotę 21 305 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Antioxidant Properties of Cocoa Beans (Theobroma cacao L.): Influence of Cultivar and Roasting Conditions
    Autorzy:
    Joanna Oracz, Ewa Nebesny
    Czasopismo:
    International Journal of Food Properties (rok: 2016, tom: 19, strony: 1242-1258), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10942912.2015.1071840 - link do publikacji
  2. Effect of roasting parameters on the characteristics and antioxidant properties of high molecular weight Maillard reaction products isolated from cocoa beans of different Theobroma cacao L. groups
    Autorzy:
    Joanna Oracz, Ewa Nebesny
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: Springer International Publishing AG.
    Status:
    Złożona
  1. Analysis of the high molecular weight melanoidins isolated from cocoa beans (Theobroma cacao L.)
    Autorzy:
    Joanna Oracz, Ewa Nebesny, Dorota Żyżelewicz
    Konferencja:
    3rd International Conference and Workshop. Plant - the Source of Research Material (rok: 2013, ), Wydawca: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia Sp. z o.o.
    Data:
    konferencja 16.10.2013-18.10.2013
    Status:
    Opublikowana