Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Właściwości reologiczno-sensoryczne serów o zmienionej proporcji alfa s-kazeiny do beta-kazeiny

2011/03/B/NZ9/05159

Słowa kluczowe:

α-kazeina β-kazeina proteoliza tekstura

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Justyna Żulewska 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 907 900 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-01

Zakończenie projektu: 2016-02-29

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Rotor do wirówki. Za kwotę 20 590 PLN
  2. Urządzenie do mikrofiltracji/ultrafiltracji w skali laboratoryjnej (Pall Corporation). Za kwotę 20 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Flux and transmission of β-casein during cold microfiltration of skim milk subjected to different heat treatments
    Autorzy:
    Żulewska J., Kowalik J., Dec B.
    Czasopismo:
    Journal of Dairy Science (rok: 2018, tom: 101, strony: 10831–10843), Wydawca: American Dairy Science Association
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3168/jds.2018-14496 - link do publikacji
  2. Calcium partitioning during microfiltration of milk and its influence on rennet coagulation time
    Autorzy:
    Żulewska J., Kowalik J., Łobacz A., Dec B.
    Czasopismo:
    Journal of Dairy Science (rok: 2018, tom: 101, strony: 10860–10865), Wydawca: American Dairy Science Association
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3168/jds.2018-14830 - link do publikacji
  1. Effect of cold microfiltration on the physicochemical properties of milk
    Autorzy:
    Kowalik J., Łobacz A., Żulewska J.
    Konferencja:
    VI Międzynarodowa Konferencja z cyklu Quality and safety in food production chain (rok: 2014, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 25-27 czerwiec
    Status:
    Opublikowana
  2. Influence of mineral composition on rennet coagulation of milk reduced β-casein and serum protein content
    Autorzy:
    Żulewska J., Kowalik J., Łobacz A., Dec B.
    Konferencja:
    The Ninth Cheese Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: Teagasc
    Data:
    konferencja 12-13 listopad
    Status:
    Opublikowana
  3. Gelling properties of milk with reduced β-casein content
    Autorzy:
    Kowalik J., Łobacz A., Żulewska J., Dec B.
    Konferencja:
    The Ninth Cheese Symposium (rok: 2013, ), Wydawca: Teagasc
    Data:
    konferencja 12-13 listopad
    Status:
    Opublikowana
  4. Koncentraty białek micelarnych w produkcji napojów owocowych
    Autorzy:
    Kowalik J., Dec B., Łobacz A. Żulewska J.
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk "ŻYWNOŚĆ – ZDROWIE – PRZYSZŁOŚĆ" (rok: 2015, ), Wydawca: PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  1. Koncentraty białek micelarnych w produkcji napojów owocowych
    Autorzy:
    Kowalik J., Dec B., Łobacz A., Żulewska J.
    Książka:
    Technologiczne kształtowanie jakości żywności (rok: 2015, tom: 1, strony: 113-125), Wydawca: Wydawnictwo PTTŻ
    Status:
    Opublikowana