Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wzory jedzenia, style życia a stratyfikacja społeczna: perspektywa porównawcza

2011/03/B/HS6/03983

Słowa kluczowe:

wzory jedzenia style życia stratyfikacja społeczna badania ilościowe sondaż społeczny

Deskryptory:

  • HS6_14: Struktura i dynamika społeczna
  • HS6_13: Socjologia teoretyczna, orientacje metodologiczne i warianty badań empirycznych

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

Instytut Filozofii i Socjologii PAN

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Henryk Domański 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 893 750 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-01

Zakończenie projektu: 2016-08-22

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Oprogramowanie. Za kwotę 3 000 PLN
  2. Zestaw komputerowy + drukarka. Za kwotę 10 000 PLN
  3. Laptop.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Publikacje książkowe (3)
  1. Omnivorism of eating and 'highbrow – lowbrow' distinction: cultural stratification in Poland
    Autorzy:
    Henryk Domański
    Czasopismo:
    Polish Sociological Review (rok: 2017, tom: 3, strony: 45306), Wydawca: Polskie Towarzystwo Socjologiczne
    Status:
    Opublikowana
  2. Social Stratification and Eating
    Autorzy:
    Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz & Justyna Straczuk
    Czasopismo:
    Ask: Research and Methods (rok: 2015, tom: 24(1), strony: 45369), Wydawca: Instytut Filozofii i Socjologii PAN
    Status:
    Opublikowana
  3. Risk and Trust. Food-Related Concerns and 'Good' Food Procurement Strategies. From Research into Eating Patterns in Poland
    Autorzy:
    Justyna Straczuk
    Czasopismo:
    Studia Humanistyczne AGH (rok: 2018, tom: (w druku), strony: -), Wydawca: Akademia Górniczo-Hutnicza
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
  4. Omniworyzm jedzenia i stratyfikacja społeczna
    Autorzy:
    Henryk Domański
    Czasopismo:
    Studia Socjologiczne (rok: 2016, tom: 2/2016 (221), strony: 123-143), Wydawca: Instytut Filozofii i Socjologii PAN, Komitet Socjologii
    Status:
    Opublikowana
  5. Intergenerational mobility and omnivorism in eating
    Autorzy:
    Henryk Domański, Zbigniew Karpiński
    Czasopismo:
    Appetite (rok: 2018, tom: 121 (2018), strony: 83-92), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  1. Social Stratification and Eating Patterns in Poland
    Autorzy:
    Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz & Justyna Straczuk
    Książka:
    Beyond the Transition: Social Change in China and Central Eastern Europe (rok: 2016, tom: -, strony: 414-435), Wydawca: Social Sciences Academic Press (China)
    Status:
    Opublikowana
  2. Nie dotyczy
    Autorzy:
    Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz, Justyna Straczuk
    Książka:
    Wzory jedzenia a struktura społeczna (rok: 2015, tom: Nie dotyczy, strony: 253), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR
    Status:
    Opublikowana
  3. Modernizacja wzorów żywienia w PRL wobec wiedzy potocznej i codziennych praktyk
    Autorzy:
    Justyna Straczuk
    Książka:
    Przemiany kulturowe we współczesnej Polsce. Ramy, właściwości, epizody (red. J. Kurczewska, współpraca M. Karkowska) (rok: 2016, tom: -, strony: 200-211), Wydawca: Wydawnictwo IFiS PAN
    Status:
    Opublikowana