Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Poprawa atrakcyjności i wartości odżywczej przetworzonych owoców wiśni

2011/01/B/NZ9/07139

Słowa kluczowe:

Prozdrowotne właściwości wiśni i jej produktów związki polifenolowe aktywność przeciwutleniająca aktywność przeciwproliferacyjna ocena sensoryczna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Aneta Wojdyło 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 366 175 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-01

Zakończenie projektu: 2015-12-12

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. spektrofluorymetr z przystawką (termostatowany uchwyt). Za kwotę 94 000 PLN
  2. młynek laboratoryjny. Za kwotę 6 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (10)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Effect of convective and vacuum–microwave drying on the bioactive compounds, color, and antioxidant capacity of sour cherries
    Autorzy:
    Wojdyło A., Figiel A., Lech K., Nowicka P., Oszmiański J.
    Czasopismo:
    Food Bioprocess Technology (rok: 2014, tom: 7, strony: 829–841), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-013-1130-8 - link do publikacji
  2. Chemical composition, antioxidant capacity, and sensory quality of dried sour cherry fruits pre-dehydrated in fruit concentrates
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta, Figiel Adam, Lech Krzysztof
    Czasopismo:
    Food Bioprocess Technology (rok: 2015, tom: -, strony: 2076-2095), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-015-1561-5 - link do publikacji
  3. Evaluation of sour cherry (Prunus cerasus L.) fruits for their polyphenol content, antioxidant properties, and nutritional components
    Autorzy:
    Wojdyło Aneta, Nowicka Paulina, Laskowski Piotr, Oszmiański Jan
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2014, tom: 62, strony: 12332–12345), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/jf504023z - link do publikacji
  4. Effect of mixing different kinds of fruit juice with sour cherry puree on physico-chemical properties
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta, Teleszko Mirosława
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2015, tom: -, strony: -), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  5. Bioactive compounds and sensory attributes of sour cherry puree sweetened with natural sweeteners.
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science & Technology (rok: 2015, tom: 50, strony: 585-591), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijfs.12685 - link do publikacji
  6. Influence of osmodehydration pre-treatment and combined drying method on the bioactive potential of sour cherry fruits
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta, Lech Krzysztof, Figiel Adam
    Czasopismo:
    Food Bioprocess Technology (rok: 2015, tom: 8, strony: 824-836), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-014-1447-y - link do publikacji
  7. Evaluation of phytochemicals, antioxidant capacity, and antidiabetic activity of novel smoothie from selected Prunus fruit
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta, Samoticha Justyna
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  8. Sensory attributes and changes of physicochemical properties during storage of smoothies prepared from selected fruit
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta, Teleszko Mirosława, Samoticha Justyna
    Czasopismo:
    LWT- Food Sciene and Technology (rok: 2016, tom: 71, strony: 102-109), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2016.03.021 - link do publikacji
  9. Jakość produktów wiśniowych dostępnych w handlu.
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta, Oszmiański Jan
    Czasopismo:
    Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (rok: 2013, tom: 45481, strony: 40-45), Wydawca: SIGMA NOT
    Status:
    Opublikowana
  10. Stability of phenolic compounds, antioxidant activity and colour through natural sweeteners addition during storage of sour cherry puree
    Autorzy:
    Nowicka Paulina, Wojdyło Aneta
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 196, strony: 925-934), Wydawca: Elseview
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  1. Drying kinetics and quality of sour cherry fruits (Prunus cerasus) dehydrated by different methods.
    Autorzy:
    Figiel Adam, Wojdyło Aneta, Lech Krzysztof, Nowicka Paulina
    Konferencja:
    18th International Drying Symposium (IDS 2012), Xiamen, Chiny, (rok: 2012, ), Wydawca: 18th International Drying Symposium (IDS 2012), Xiamen, Chiny,
    Data:
    konferencja 11-15.11.2012
    Status:
    Opublikowana