Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie wpływu wysokich ciśnień hydrostatycznych oraz profilowanych silnych pól elektrycznych na własności mikrobiologiczne, biofizyczne i termodynamiczne modelowych bio-układów i żywności

2011/01/B/NZ9/02537

Słowa kluczowe:

wysokie ciśnienia hydrostatyczne silne pola elektryczne mikrobiologiczna konserwacja biofizyka termodynamika

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_12: Inne zagadnienia pokrewne
  • ST3_19: Biofizyka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Wysokich Ciśnień PAN

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Sylwester Rzoska 

Liczba wykonawców projektu: 12

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 570 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-09

Zakończenie projektu: 2015-06-08

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (12)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. DPA release and germination of Alicyclobacillus acidoterrestris spores under high hydrostatic pressure IF: 0,44
    Autorzy:
    B. Sokołowska, S. Skąpska, ł. Woźniak
    Czasopismo:
    J. Nutrition & Food Sciences (rok: 2015, tom: 5, strony: 1000437), Wydawca: OMICS
    Status:
    Opublikowana
  2. Dielectric spectroscopy of pressurized Saccharomyces cerevisiae IF: 1,64
    Autorzy:
    Szymon Starzonek, Małgorzata Rutkowska, Sylwester J. Rzoska, Aleksandra Drozd-Rzoska, Monika Fonberg-Broczek
    Czasopismo:
    Food Biophysics (rok: 2014, tom: 362, strony: 44932), Wydawca: Springer Verlag
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    0.1007/s11483-014-9367-y - link do publikacji
  3. Fractional Debye–Stokes–Einstein behaviour in an ultraviscous nanocolloid: glycerol and silver nanoparticles IF: 4,3
    Autorzy:
    Szymon Starzonek Sylwester J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, Sebastian Pawlus, Ewelina Biała, Julio Cesar Martinez-Garciac and Ludmila Kistersky
    Czasopismo:
    Soft Matter (rok: 2015, tom: 11, strony: 5554-5562), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/C5SM00266D - link do publikacji
  4. Inactivation of Staphylococcus aureus and native microflora in human milk by high pressure processing IF: 0,92
    Autorzy:
    Bozena Windygaa, Małgorzata Rutkowskaa, Barbara Sokołowskab, Sylwia Ska˛pskab, Aleksandra Wesołowskac, Maria Wilinskad, Monika Fonberg-Broczeka and Sylwester J. Rzoska
    Czasopismo:
    High Pressure Research (rok: 2015, tom: 36, strony: 1), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/08957959.2015.1007972 - link do publikacji
  5. The impact of ferroelectric nanonoparticles on pretransitional effects in liquid crystalline dodecylcyanobiphenyl IF: 2,4
    Autorzy:
    S. J. Rzoska , S, Starzonek, A. Drozd-Rzoska, K. Czupryński, K. Chmiel, G. Gaura, A. Michulec, B. Szczypek, W. Walas
    Czasopismo:
    Physical Review E (Soft Matter) (rok: 2016, tom: 93, strony: 029701R), Wydawca: American Physical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1103/PhysRevE.93.020701 - link do publikacji
  6. Treatment with high hydrostatic pressure and supercritical carbon dioxide to control alllicillobacillus acidoterrestris spores in apple juice IF: 2,82
    Autorzy:
    I. Porębska, B. Sokołowska, S. Skąpska, S. J. Rzoska
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2016, tom: 7th June issue, strony: 44936), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
  7. Fragility and basic process energies in vitrifying system IF: 5,1
    Autorzy:
    J. C. Martinez-Garcia, S. J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, S. Starzonek, and J. C. Mauro
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2015, tom: 5, strony: 8314 (1-7)), Wydawca: Nature Publishing Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/srep08314 - link do publikacji
  8. Germination and Inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris Spores Induced by Moderate Hydrostatic Pressure IF: 0,95
    Autorzy:
    Barbara Sokołowska1, Sylwia Skąpska1, Monika Fonberg-Broczek, Jolanta Niezgoda, Izabela Porębska, Agnieszka Dekowska, Sylwester J. Rzoska
    Czasopismo:
    Polish Journal of Microbiology (rok: 2015, tom: Vol. 64(3), strony: 351-359), Wydawca: POLISH SOCIETY OF MICROBIOLOGISTS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5604/17331331.1170291 - link do publikacji
  9. Inactivation and sublethal injury of Escherichia coli and Listeria innocua by high hydrostatic pressure in model suspensions and beetroot juice IF: 0,901
    Autorzy:
    Barbara Sokołowska, Sylwia Skąpska, Jolanta Niezgoda, Małgorzata Rutkowska, Agnieszka Dekowska, Sylwester J. Rzoska
    Czasopismo:
    High Pressure Research (rok: 2014, tom: 34 (1), strony: 147-155), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/08957959.2013.877458 - link do publikacji
  10. Divergent dynamics and the Kauzmann temperature in glass forming systems IF: 5,1
    Autorzy:
    Julio Cesar Martinez-Garcia, Sylwester J. Rzoska, Aleksandra Drzozd-Rzoska, Jorge Martinez-Garcia, John C. Mauro
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2014, tom: 4, strony: 5160), Wydawca: Nature Publishing Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/srep05160 - link do publikacji
  11. Fractional Debye-Stokes-Einstein behaviour in pressurized ultraviscous nanocolloid: glycerol and silver nanoparticles IF: 4,1
    Autorzy:
    Szymon Starzonek, Sylwester J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, Sebastian Pawlus, Julio-Cesar Martinez-Garcia, Ludmila Kistersky
    Czasopismo:
    Soft Matter (rok: 2015, tom: 11, strony: 5554-5562), Wydawca: Royal Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/c5sm00266d - link do publikacji
  12. Simultaneous Impact of High Pressures and Pulsed Electric field on Saccharomyces cerevisiae Model System IF: 3,7
    Autorzy:
    Sylwester J. Rzoska,, Filip Musiał, Małgorzata Rutkowska, Monika Fonberg-Broczek , Barbara Sokołowska,, Aleksandra Drozd-Rzoska, Julita Nowakowska
    Czasopismo:
    Journal of Food Processing & Technology (rok: 2015, tom: 45089, strony: 100518 (10)), Wydawca: OMICS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1000518 - link do publikacji
  1. Difference in susceptibility to high hydrostatic pressure between native microorganisms and inoculated pure strains
    Autorzy:
    B. Sokołowska, S. Skąpska, I. Porębska, J. Niezgoda, M. Fonberg-Broczek
    Konferencja:
    8th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (rok: 2014, ), Wydawca: ONIRIS FRACE - Ecole Nationale Nantes Atlantique
    Data:
    konferencja July 15th – 18th
    Status:
    Opublikowana
  2. PRÓBA UTRWALANIA SOKÓW Z WARZYW KORZENIOWYCH ZA POMOCĄ WYSOKIEGO CIŚNIENIA HYDROSTATYCZNEGO
    Autorzy:
    Barbara Sokołowska1, Małgorzata Rutkowska, Sylwia Skąpska, Jolanta Niezgoda, Natalia Dobros, S.J. Rzoska
    Konferencja:
    VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Olsztyn, 9-10 czerwca 2014. (rok: 2014, ), Wydawca: Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM
    Data:
    konferencja 9-10 czerwca 2014.
    Status:
    Opublikowana
  3. The development of high hydrostatic pressure resistance, the case of Alicyclobacillus acidoterrestris spores in apple juice
    Autorzy:
    B. Sokołowska, S. Skąpska, I. Porębska1, J. Niezgoda, A. Dekowska1, J.S. Rzoska
    Konferencja:
    8th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (rok: 2014, ), Wydawca: ONIRIS France - Ecole Nationale Nantes Atlantique
    Data:
    konferencja July 15th – 18th
    Status:
    Opublikowana