Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Simultaneous influence of high hydrostatic pressures and profiled high voltage pulses on microbiological, biophysical and thermodynamic properties of model bio-systems and food related products

2011/01/B/NZ9/02537

Keywords:

High hydrosattic pressures high electric fields microbiological preservation biophysics thermodynamics

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ9_12: Conservation of genetic resources
  • ST3_19:

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Instytut Wysokich Ciśnień PAN

woj. mazowieckie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

prof. Sylwester Rzoska 

Number of co-investigators in the project: 12

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 570 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-09

Project end date (Y-m-d): 2015-06-08

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Trzeci element składowy Zestawu Wysokonapięciowego do Dezaktywacji Próbek Biologicznych: 34401A multimetr cyfrowy z opcją R 1601A-37W.
  2. Drugi element składowy Zestawu Wysokonapięciowego do Dezaktywacji Próbek Biologicznych: dwa wzmacniacze wysokiego napięcia.
  3. Pierwszy element składowy Zestawu Wysokonapięciowego do Dezaktywacji Próbek Biologicznych: 32220A Generator arbitralny wysokiego napięcia 20 MHz z opcją R1601B-34W (40 000 PLN)
  4. Czwarty element składowy Zestawu Wysokonapięciowego do Dezaktywacji Próbek Biologicznych: zestaw kabli 34138A do generatora i wzmacniaczy wysokiego napięcia.
  5. Piąty i Ostatni Element składowy Zestawu Wysokonapięciowego do Dezaktywacji Próbek Biologicznych: Homogenizator biomasy do doświadczeń PEF typu Thermomix TM31.
  6. Komputer do modelowania wyników fizycznych i mikrobiologicznych.
  7. Termostat grzewczo-chłodzący z łaźnią Huber (60 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (12)
  • Articles in post-conference publications (3)
  1. Dielectric spectroscopy of pressurized Saccharomyces cerevisiae
    Authors:
    Szymon Starzonek, Małgorzata Rutkowska, Sylwester J. Rzoska, Aleksandra Drozd-Rzoska, Monika Fonberg-Broczek
    Academic press:
    Food Biophysics (rok: 2014, tom: 362, strony: 45297), Wydawca: Springer Verlag
    Status:
    Published
    DOI:
    0.1007/s11483-014-9367-y - link to the publication
  2. Fractional Debye-Stokes-Einstein behaviour in pressurized ultraviscous nanocolloid: glycerol and silver nanoparticles
    Authors:
    Szymon Starzonek, Sylwester J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, Sebastian Pawlus, Julio-Cesar Martinez-Garcia, Ludmila Kistersky
    Academic press:
    Soft Matter (rok: 2015, tom: 11, strony: 5554-5562), Wydawca: Royal Chemical Society
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1039/c5sm00266d - link to the publication
  3. Inactivation and sublethal injury of Escherichia coli and Listeria innocua by high hydrostatic pressure in model suspensions and beetroot juice
    Authors:
    Barbara Sokołowska, Sylwia Skąpska, Jolanta Niezgoda, Małgorzata Rutkowska, Agnieszka Dekowska, Sylwester J. Rzoska
    Academic press:
    High Pressure Research (rok: 2014, tom: 34 (1), strony: 147-155), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1080/08957959.2013.877458 - link to the publication
  4. Treatment with high hydrostatic pressure and supercritical carbon dioxide to control alllicillobacillus acidoterrestris spores in apple juice
    Authors:
    I. Porębska, B. Sokołowska, S. Skąpska, S. J. Rzoska
    Academic press:
    Food Control (rok: 2016, tom: 7th June issue, strony: 45301), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
  5. Fragility and basic process energies in vitrifying system
    Authors:
    J. C. Martinez-Garcia, S. J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, S. Starzonek, and J. C. Mauro
    Academic press:
    Scientific Reports (rok: 2015, tom: 5, strony: 8314 (1-7)), Wydawca: Nature Publishing Group
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1038/srep08314 - link to the publication
  6. Germination and Inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris Spores Induced by Moderate Hydrostatic Pressure
    Authors:
    Barbara Sokołowska1, Sylwia Skąpska1, Monika Fonberg-Broczek, Jolanta Niezgoda, Izabela Porębska, Agnieszka Dekowska, Sylwester J. Rzoska
    Academic press:
    Polish Journal of Microbiology (rok: 2015, tom: Vol. 64(3), strony: 351-359), Wydawca: POLISH SOCIETY OF MICROBIOLOGISTS
    Status:
    Published
    DOI:
    10.5604/17331331.1170291 - link to the publication
  7. DPA release and germination of Alicyclobacillus acidoterrestris spores under high hydrostatic pressure
    Authors:
    B. Sokołowska, S. Skąpska, ł. Woźniak
    Academic press:
    J. Nutrition & Food Sciences (rok: 2015, tom: 5, strony: 1000437), Wydawca: OMICS
    Status:
    Published
  8. Divergent dynamics and the Kauzmann temperature in glass forming systems
    Authors:
    Julio Cesar Martinez-Garcia, Sylwester J. Rzoska, Aleksandra Drzozd-Rzoska, Jorge Martinez-Garcia, John C. Mauro
    Academic press:
    Scientific Reports (rok: 2014, tom: 4, strony: 5160), Wydawca: Nature Publishing Group
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1038/srep05160 - link to the publication
  9. Fractional Debye–Stokes–Einstein behaviour in an ultraviscous nanocolloid: glycerol and silver nanoparticles
    Authors:
    Szymon Starzonek Sylwester J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, Sebastian Pawlus, Ewelina Biała, Julio Cesar Martinez-Garciac and Ludmila Kistersky
    Academic press:
    Soft Matter (rok: 2015, tom: 11, strony: 5554-5562), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1039/C5SM00266D - link to the publication
  10. Inactivation of Staphylococcus aureus and native microflora in human milk by high pressure processing
    Authors:
    Bozena Windygaa, Małgorzata Rutkowskaa, Barbara Sokołowskab, Sylwia Ska˛pskab, Aleksandra Wesołowskac, Maria Wilinskad, Monika Fonberg-Broczeka and Sylwester J. Rzoska
    Academic press:
    High Pressure Research (rok: 2015, tom: 36, strony: 1), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1080/08957959.2015.1007972 - link to the publication
  11. Simultaneous Impact of High Pressures and Pulsed Electric field on Saccharomyces cerevisiae Model System
    Authors:
    Sylwester J. Rzoska,, Filip Musiał, Małgorzata Rutkowska, Monika Fonberg-Broczek , Barbara Sokołowska,, Aleksandra Drozd-Rzoska, Julita Nowakowska
    Academic press:
    Journal of Food Processing & Technology (rok: 2015, tom: 45455, strony: 100518 (10)), Wydawca: OMICS
    Status:
    Published
    DOI:
  12. The impact of ferroelectric nanonoparticles on pretransitional effects in liquid crystalline dodecylcyanobiphenyl
    Authors:
    S. J. Rzoska , S, Starzonek, A. Drozd-Rzoska, K. Czupryński, K. Chmiel, G. Gaura, A. Michulec, B. Szczypek, W. Walas
    Academic press:
    Physical Review E (Soft Matter) (rok: 2016, tom: 93, strony: 029701R), Wydawca: American Physical Society
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1103/PhysRevE.93.020701 - link to the publication
  1. The development of high hydrostatic pressure resistance, the case of Alicyclobacillus acidoterrestris spores in apple juice
    Authors:
    B. Sokołowska, S. Skąpska, I. Porębska1, J. Niezgoda, A. Dekowska1, J.S. Rzoska
    Conference:
    8th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (rok: 2014, ), Wydawca: ONIRIS France - Ecole Nationale Nantes Atlantique
    Data:
    konferencja July 15th – 18th
    Status:
    Published
  2. PRÓBA UTRWALANIA SOKÓW Z WARZYW KORZENIOWYCH ZA POMOCĄ WYSOKIEGO CIŚNIENIA HYDROSTATYCZNEGO
    Authors:
    Barbara Sokołowska1, Małgorzata Rutkowska, Sylwia Skąpska, Jolanta Niezgoda, Natalia Dobros, S.J. Rzoska
    Conference:
    VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Olsztyn, 9-10 czerwca 2014. (rok: 2014, ), Wydawca: Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM
    Data:
    konferencja 9-10 czerwca 2014.
    Status:
    Published
  3. Difference in susceptibility to high hydrostatic pressure between native microorganisms and inoculated pure strains
    Authors:
    B. Sokołowska, S. Skąpska, I. Porębska, J. Niezgoda, M. Fonberg-Broczek
    Conference:
    8th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology (rok: 2014, ), Wydawca: ONIRIS FRACE - Ecole Nationale Nantes Atlantique
    Data:
    konferencja July 15th – 18th
    Status:
    Published