Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

"The impact of yeast fermentation of lupin seeds on chemical composition and nutritional value and possibility of use the obtained products in growing pig nutrition".

2011/01/B/NZ9/00232

Keywords:

lupin seeds yeast fermentation antynutritional factors nutritional value rats piglets

Descriptors:

  • NZ9_2: Animal production
  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

woj. wielkopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

prof. Andrzej Frankiewicz 

Number of co-investigators in the project: 10

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 348 530 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-12

Project end date (Y-m-d): 2014-12-11

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (2)
  • Articles in post-conference publications (1)
  1. OPTYMALIZACJA PROCESU FERMENTACJI NASION ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO ZA POMOCĄ DROŻDŻY SACCHAROMYCES CEREVISIAE W KIERUNKU MAKSYMALIZACJI PRODUKCJI BIAŁKA W UZYSKANYM PRODUKCIE
    Authors:
    Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Paulina Borowczyk, Piotr Gulewicz, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz
    Academic press:
    Fragmenta Agronomica (rok: 2012, tom: 29(4), strony: 78-86), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Status:
    Published
  2. The Nutritional Value and Physiological Properties of Diets with Raw and Candida utilis Fermented Lupine Seeds Used in Rats
    Authors:
    Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Włodzimierz Nowak, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
    Academic press:
    Food Technology and Biotechnology (rok: 2015, tom: 53 (3), strony: 286-297), Wydawca: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
    Status:
    Published
    DOI:
  1. Wartość pokarmowa i fizjologiczne właściwości diet z surowymi i fermentowanymi (Candida utilis) nasionami łubinu żółtego i wąskolistnego u szczurów
    Authors:
    Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
    Conference:
    Łubin we współczesnym rolnictwie (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwerytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 8-10.09.
    Status:
    Published