Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka

2011/01/B/NZ9/00218

Słowa kluczowe:

związki polifenolowe symulowany układ pokarmowy człowieka biodoestępność bioprzyswajalność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Tomasz Tarko 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 123 682 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-01

Zakończenie projektu: 2013-06-11

Planowany czas trwania projektu: 18 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. System dejonizacji wody Simplicity UV firmy Millipore. Za kwotę 21 955 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Digestion and absorption of phenolic compounds assessed by in vitro simulation methods. A review
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Zając N.
    Czasopismo:
    Roczniki Państwowego Zakładu Higieny (rok: 2013, tom: 64(2), strony: 79-84), Wydawca: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny
    Status:
    Opublikowana
  2. Antioxidant activity of goji berries and bilberry at particular digestion stages in an in vitro model simulating the human alimentary tract
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Satora P., Zając N.
    Czasopismo:
    Potravinarstvo (rok: 2013, tom: 7 Special Issue, strony: 235-238), Wydawca: Association HACCP Consulting
    Status:
    Opublikowana
  3. PRZEMIANY ZWIĄZKÓW POLIFENOLOWYCH W SYMULOWANYM PRZEWODZIE POKARMOWYM CZŁOWIEKA
    Autorzy:
    Tarko T., Semik D., Duda-Chodak A., Satora P., Sroka P.
    Czasopismo:
    Żywność Nauka Technologia Jakość (tom: nie dotyczy, strony: nie dotyczy), Wydawca: POLSKIE TOWARZYSTWO TECHNOLOGOW ZYWNOSCI
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  4. Interaction of dietary compounds, especially polyphenols, with the intestinal microbiota: a review
    Autorzy:
    Duda-Chodak A., Tarko T., Satora P., Sroka P.
    Czasopismo:
    European Journal of Nutrition (rok: 2015, tom: 54 (3), strony: 325-341), Wydawca: Springer Heidelberg
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00394-015-0852-y - link do publikacji
  1. Bioprzyswajalność związków polifenolowych z owoców bzu czarnego w symulowanym przewodzie pokarmowym człowieka
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Semik D., Zając N.
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" pt. "Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne" (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  2. In vitro simulation of selected fruits digestion
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Zając N.
    Konferencja:
    Międzynarodowa Konferencja dotycząca metod analitycznych "Laboralim 2012" (rok: 2012, ), Wydawca: Slovenská technická univerzita v Bratislave v Nakladateľstve STU
    Data:
    konferencja 31.01-01.02 2012
    Status:
    Opublikowana
  3. Simulation of in vitro absorption of polyphenolic compounds
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Satora P., Zając N.
    Konferencja:
    EuroFoodChem XVII (rok: 2013, ), Wydawca: Hacettepe University, Food Engineering Department
    Data:
    konferencja 7-10.05.2013
    Status:
    Opublikowana
  1. Występowanie i biodostępność związków polifenolowych oraz możliwości ich wykorzystania w suplementacji żywności
    Autorzy:
    Tarko T.
    Książka:
    Występowanie i biodostępność związków polifenolowych oraz możliwości ich wykorzystania w suplementacji żywności (rok: 2014, tom: Zesz. Nauk. 524, strony: 1-143), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
    Status:
    Opublikowana