Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 64 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Analiza metagenomowa konsorcjów mikrobiologicznych o wysokim potencjale biodegradacyjnym

    Konkurs: OPUS 6 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Piotrowska-Cyplik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  2. Badania nad mechanizmami przeciwcukrzycowych właściwości glikozydów stewiolowych (indywidualnie i w połączeniu z L-argin...

    Konkurs: OPUS 14 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Zbigniew Krejpcio

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  3. Badanie właściwości fizykochemicznych i biologicznych glicerydów sterolowych oraz ich produktów powstajacych podczas ter...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  4. Ocena wpływu bodźców wysiłkowych / stresowych na mechanizmy i skuteczność działania kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasło...

    Konkurs: SONATA 14 , panel: NZ7

    Kierownik: dr Krzysztof Durkalec-Michalski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  5. Liposomy z fitosterolami jako innowacyjne źródło steroli roślinnych o zwiększonej stabilności termiczno-oksydacyjnej i b...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Katarzyna Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  6. Nowe podejścia analityczne w chemii żywności – cienkowarstwowa mikroekstrakcja do fazy stałej (TF-SPME) do analizy subst...

    Konkurs: SONATA 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Martyna Natalia Wieczorek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  7. Ograniczanie termicznej polimeryzacji w olejach jadalnych poprzez wzbogacanie surowcami pochodzenia naturalnego

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Małgorzata Fedko

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tłuszczowej.

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Maria Radziejewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  9. Ocena możliwości biosyntezy polienowych kwasów tłuszczowych n-3 przez grzyby pleśniowe Galactomyces geotrichum.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Marta Grygier

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  10. Wpływ skażenia gleby wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi na zmiany populacyjne mikroorganizmów glebowych or...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Roman Marecik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  11. Ocena profilu związków lotnych zapachowych aromatu chleba bezglutenowego i badania nad jego poprawą na podstawie różnic ...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Mariusz Pacyński

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  12. Czynniki transkrypcyjne jako narzędzia masowego działania w ulepszaniu cech przemysłowych u drożdży

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Ewelina Celińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  13. Ocena wpływu equolu na gospodarkę wapnia u szczurów owariektomizowanych.

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Wawrzyniak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  14. Inżynieria szlaku sekrecyjnego u Yarrowia lipolytica projektowana na podstawie wyników badań omicznych dla usprawnienia ...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Paulina Anna Korpys-Woźniak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  15. Autentyczność olejów z nasion owoców jagodowych: badania wpływu metody ekstrakcji na profil termiczny za pomocą różnicow...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Yolanda Victoria Rajagukguk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  16. Badania molekularne gamma-konglutyny nasion łubinu - białka o unikalnych właściwościach hipoglikemicznych

    Konkurs: SONATA 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Jarosław Edward Czubiński

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  17. Identyfikacja produktów termiczno-oksydacyjnej degradacji estrów stigmasterolu

    Konkurs: ETIUDA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Marianna Małgorzata Raczyk

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  18. Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polim...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Urszula Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  19. Właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie do ochrony jakości mięsa w t...

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Maria Muzolf-Panek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  20. Żywieniowe źródła salicylanów a zaburzenia angiogenezy łożyska w preeklampsji.

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Maria Suliburska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  21. Biodostępność przeciwutleniaczy i wapnia z liofilizowanych jabłek impregnowanych sokiem z rokitnika i mleczanem wapnia: ...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Marcellus Arnold

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  22. Metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku postmenopauzalnym z zespołem metabolicznym

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Agata Joanna Muzsik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  23. Kluczowe związki odpowiedzialne za zapach i smak wybranych warzyw z rodziny kapustowatych. Tworzenie i przemiany w proce...

    Konkurs: HARMONIA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Hubert Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  24. Regulacja poziomu neuroaktywnych beta-karbolin w diecie w oparciu o substytuty kawy

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Renata Elżbieta Zawirska-Wojtasiak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  25. Analiza potencjału biologicznego ekstraktów z owoców jagodowych w prewencji otyłości i zaburzeń zespołu metabolicznego...

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Maria Olejnik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  26. Wpływ spożycia choliny i niealkoholowego stłuszczenia wątroby u matek w czasie ciąży i laktacji na rozwój i funkcjonowan...

    Konkurs: SONATA 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Mikołajczyk-Stecyna

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  27. Wpływ mikrobiomu jelitowego na indukcję przeciwnowotworowej odpowiedzi immunologicznej

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ5

    Kierownik: dr hab. Marcin Tomasz Schmidt

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  28. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:St...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Julita Katarzyna Reguła

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  29. Identyfikacja produktów termicznej i oksydacyjnej degradacji estrów fitosteroli.

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  30. Badania nad możliwością wykorzystania matrycy roślinnej wzbogaconej w wapń w prewencji i terapii osteoporozy.

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Anna Gramza-Michałowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  31. Badanie wpływu Lactobacillus plantarum ATCC14917 na gospodarkę żelaza u szczurów na diecie wysokotłuszczowej

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Katarzyna Maria Skrypnik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  32. Możliwość wykorzystania dyni, kalafiora, brokułów i marchwi jako nośników jodudo wzbogacania żywności - badanie oraz wsk...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Agata Daria Zaremba

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  33. Heterologiczna ekspresja genu alfa-amylazy w rekombinowanych komórkach drożdży Yarrowia lipolytica.

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ1

    Kierownik: dr Ewelina Celińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  34. Charakterystyka przemian białek nasion bobu podczas biokonwersji z zastosowaniem Rhizopus oligosporus, zwiększającej zaw...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Anna Polanowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  35. Badania kinetyki tworzenia produktów reakcji Maillarda w modelowych produktach zbożowych wzbogaconych w wytłoki owocowe...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Sylwia Mildner-Szkudlarz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  36. Badania nad możliwością regulacji poziomu potencjalnie szkodliwych produktów reakcji Maillarda i karmelizacji w pieczywi...

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Maria Barbara Różańska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  37. Związek pomiędzy wzorcami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet po menopauzie

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Aleksandra Skoczek-Rubińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  38. Mikroflora przewodu pokarmowego jako ogniwo pomiędzy wzorami żywieniowymi a metabolizmem człowieka

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Maria Malinowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  39. Badanie wpływu jelitowych i komórkowych transporterów żelaza i folianów na biodostępność tych mikroskładników w organizm...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ7

    Kierownik: dr hab. Joanna Maria Suliburska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  40. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na i...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Anna Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  41. Redefiniowana analiza związków zapachowych i lotnych żywności. Co kryje się za volatilomiką żywności?

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Hubert Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  42. Wpływ diety kafeteryjnej matki na funkcje metaboliczne i rozrodczepotomstwa szczurów: w poszukiwaniu mechanizmu.

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Julia Matuszewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  43. Porównawcza peptydomiczna i genetyczna analiza autentyczności żywności pochodzenia zwierzęcego

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Montowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  44. Mikroflora wybranych produktów regionalnych Wielkopolski jako czynnik determinujący pochodzenie oraz źródło metabolitów ...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Rychlik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  45. Oddziaływania kropek kwantowych z naturalnymi polifenolami roślinnymi i ich wykorzystanie do oznaczania flawonoidów i kw...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Małgorzata Wiesława Nogala-Kałucka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  46. Wykorzystanie kompleksowego profilowania związków lotnych (flavoromiki) do identyfikacji związków odpowiedzialnych za za...

    Konkurs: OPUS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Hubert Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  47. Ocena możliwości występowania grzybów mikroskopowych oraz mikotoksyn w jajach pozyskiwanych z różnych systemów utrzymani...

    Konkurs: SONATA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Szablewski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  48. Zbilansowana dieta środkowo-europejska w terapii zespołu metabolicznego - nowoczesne podejście żywieniowe (CED-MED)

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Bajerska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  49. Ocena możliwości analizy ilościowej białek mięśni szkieletowych poddanych obróbce termicznej w oparciu o wybrane stabiln...

    Konkurs: SONATA 6 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Montowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  50. Metabolizm grup jednowęglowych u osób z nadwagą i otyłością.

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Aleksandra Młodzik-Czyżewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu