Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Jak dodatki do żywności zawierające fosfor wpływają na kondycję jelitową i metaboliczną organizmu: wewnętrzna potrzeba stawienia czoła fosforanom

2023/49/B/NZ9/01345

Słowa kluczowe:

Dieta żywność przetworzona fosforany skrobie fosforylowane przewód pokarmowy zaburzenia jelitowe nieswoiste zapalenie jelit microbiota jelitowa zespół metaboliczny stress oksydacyjny odpowiedź immunologiczna szczur laboratoryjny.

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Adam Jurgoński 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 25 - ogłoszony 2023-03-16

Przyznana kwota: 1 983 717 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2024-10-01

Zakończenie projektu: 2028-09-30

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.