Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

"Feralizing" (zdziczanie) jako alternatywa dla "rewilding" (ponowne zdziczenie) w humanistyce środowiskowej i badaniach nad antropocenem

2021/41/N/HS2/04332

Słowa kluczowe:

zdziczanie zdziczałe antropocen udomowienie ponowne zdziczenie humanistyka środowiskowa natura

Deskryptory:

  • HS2_14: Kulturoznawstwo (w tym: współczesne studia kulturowe i antropologiczno-kulturowe)
  • HS1_8: Estetyka (w tym: teorie piękna, język sztuki)

Panel:

HS2 - Kultura i twórczość kulturowa: literaturoznawstwo, bibliotekoznawstwo, językoznawstwo, kulturoznawstwo, nauki o sztuce

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warszawski, Wydział Filozofii

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Agata Zuzanna Kowalewska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 100 048 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-13

Zakończenie projektu: 2025-01-12

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Tracing Viral Trajectories. Epistemic and Bodily Reservoirs in Interspecies Health
    Autorzy:
    Marianna Szczygielska, Agata Kowalewska
    Czasopismo:
    History and Technology (rok: 2023, tom: 39, strony: 176–192), Wydawca: Routledge, Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07341512.2023.2251211 - link do publikacji
  1. Naive Boars and Dummy Sows: Porcine Sex and the Politics of Purity
    Autorzy:
    Marianna Szczygielska, Agata Kowalewska
    Książka:
    Feminist Animal and Multispecies Studies: Critical Perspectives on Food and Eating (rok: 2023, ), Wydawca: Brill
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1163/9789004679375_003 - link do publikacji