Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ właściwości fizyko-chemicznych roztworów osmotycznych z udziałem ekstraktów z ziół na proces wymiany masy podczas odwadniania osmotycznego i suszenia surowców roślinnych

2019/33/N/NZ9/00247

Słowa kluczowe:

odwadnianie osmotyczne zioła ekstrakty suszenie właściwości fizyczne właściwości chemiczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Klaudia Mariola Masztalerz 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 17 - ogłoszony 2019-03-15

Przyznana kwota: 139 654 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-02-05

Zakończenie projektu: 2022-10-04

Planowany czas trwania projektu: 32 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Effect of Filtrated Osmotic Solution Based on Concentrated Chokeberry Juice and Mint Extract on the Drying Kinetics, Energy Consumption and Physicochemical Properties of Dried Apples
    Autorzy:
    Klaudia Masztalerz; Jacek Łyczko; Krzysztof Lech
    Czasopismo:
    Molecules
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26113274 - link do publikacji
  2. The effect of filtrated osmotic solutions based on chokeberry juice enriched with mint extract on volatile compounds in dried apples
    Autorzy:
    Klaudia Masztalerz; Jacek Łyczko; Krzysztof Lech; Antoni Szumny; Adam Figiel
    Czasopismo:
    Journal of Food Process Engineering (rok: 2021, )
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpe.13728 - link do publikacji
  3. Effect of Filtrated Osmotic Solution Based on Concentrated Chokeberry Juice and Mint Extract on the Drying Kinetics, Energy Consumption and Physicochemical Properties of Dried Apples
    Autorzy:
    Klaudia Masztalerz; Jacek Łyczko; Krzysztof Lech
    Czasopismo:
    Molecules
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26113274 - link do publikacji
  4. The effect of filtrated osmotic solutions based on chokeberry juice enriched with mint extract on volatile compounds in dried apples
    Autorzy:
    Klaudia Masztalerz; Jacek Łyczko; Krzysztof Lech; Antoni Szumny; Adam Figiel
    Czasopismo:
    Journal of Food Process Engineering (rok: 2021, )
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpe.13728 - link do publikacji