Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Fizykochemiczne podstawy działania antyoksydantów: od efektów rozpuszczalnikowych i badań mechanistycznych do zjawisk międzyfazowych w układach biomimetycznych.

2018/31/B/ST4/02354

Słowa kluczowe:

wolne rodniki mechanizmy reakcji peroksydacja stres oksydacyjny biomembrany lipidy antyoksydanty

Deskryptory:

  • ST4_13: Chemia fizyczna układów biologicznych
  • ST4_14: Reakcje chemiczne: mechanizmy, termodynamika, kinetyka i kataliza

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Grzegorz Litwinienko 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 1 826 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-01

Zakończenie projektu: 2024-04-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. A Lesson Learnt from Food Chemistry—Elevated Temperature Triggers the Antioxidant Action of Two Edible Isothiocyanates: Erucin and Sulforaphane.
    Autorzy:
    Cedrowski, J.; Dąbrowa, K.; Krogul-Sobczak, A.; Litwinienko, G.
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 1090), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9111090 - link do publikacji
  2. Hydrogen Atom Transfer from HOO to ortho-Quinones Explains the Antioxidant Activity of Polydopamine
    Autorzy:
    Yafang Guo, Andrea Baschieri, Fabio Mollica, Luca Valgimigli, Jakub Cedrowski, Grzegorz Litwinienko, and Riccardo Amorati
    Czasopismo:
    Angewandte Chemie Int. Ed. (rok: 2021, tom: 60, strony: 15220-15224), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/anie.202101033 - link do publikacji
  3. Mutual Activation of Two Radical Trapping Agents: Unusual "win-Win Synergy" of Resveratrol and TEMPO during Scavenging of dpph• Radical in Methanol
    Autorzy:
    Konopko, A., Litwinienko, G.
    Czasopismo:
    Journal of Organic Chemistry (rok: 2022, tom: 87, strony: 15530-15538), Wydawca: ACS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.joc.2c02080 - link do publikacji
  4. Unexpected Role of pH and Microenvironment on the Antioxidant and Synergistic Activity of Resveratrol in Model Micellar and Liposomal Systems
    Autorzy:
    Adrian Konopko and Grzegorz Litwinienko
    Czasopismo:
    Journal of Organic Chemistry (rok: 2022, tom: 87, strony: 1698-1709), Wydawca: ACS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.joc.1c01801 - link do publikacji
  5. Antioxidant activity of two edible isothiocyanates: sulforaphane and erucin is due to their thermal decomposition to sulfenic acids and methylsulfinyl radicals
    Autorzy:
    Cedrowski, J., Dąbrowa, K., Przybylski P., K., Krogul-Sobczak, A., Litwinienko, G.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 353, strony: 129213), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2021.129213 - link do publikacji
  6. Antiradical Activity of Dopamine, L‑DOPA, Adrenaline, and Noradrenaline in Water/Methanol and in Liposomal Systems
    Autorzy:
    Katarzyna Jodko-Piórecka, Bożena Sikora, Monika Kluzek, Paweł Przybylski, and Grzegorz Litwinienko
    Czasopismo:
    Journal of Organic Chemistry (rok: 2022, tom: 87, strony: 1791-1804), Wydawca: ACS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.joc.1c02308 - link do publikacji
  7. Concentration-dependent HAT/ET mechanism of the reaction of phenols with 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (dpph˙) in methanol
    Autorzy:
    Przybylski, P., Konopko, A., Łętowski, P., Jodko-Piórecka, K., Litwinienko, G.
    Czasopismo:
    RSC Advances (rok: 2022, tom: 12, strony: 8131-8136), Wydawca: RSC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/d2ra01033j - link do publikacji
  8. Senolysis-Based Elimination of Chemotherapy-Induced Senescent Breast Cancer Cells by Quercetin Derivative with Blocked Hydroxy Groups
    Autorzy:
    7.Lewińska, A., Przybylski, P., Adamczyk-Grochala, J., Błoniarz, D., Litwinienko, G., Wnuk, M.
    Czasopismo:
    Cancers (rok: 2022, tom: 14, strony: 605), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/cancers14030605 - link do publikacji
  1. Antioxidant Activity of Edible Isothiocyanates
    Autorzy:
    Jakub Cedrowski, Jacek Grebowski, and Grzegorz Litwinienko
    Książka:
    Lipid Oxidation in Food and Biological Systems (rok: 2022, ), Wydawca: Springer Nature Switzerland AG
    Status:
    Opublikowana
  2. Fluorescent Probes for Monitoring Oxidation of Lipids and Assessment of Antioxidant Activity
    Autorzy:
    Jarosław Kusio and Grzegorz Litwinienko
    Książka:
    Lipid Oxidation in Food and Biological Systems (rok: 2022, tom: 1, strony: 49-91), Wydawca: Springer Nature Switzerland AG
    Status:
    Opublikowana